Πολιτικά παίγνια δεν χωρούν στην οικονομία

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός είχαν πολλά επενδύσει σε αυτό που ο ίδιος διατυμπάνιζε ως «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός είχαν πολλά επενδύσει σε αυτό που ο ίδιος διατυμπάνιζε ως «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια.
Εκλεινε το μάτι στους απογοητευμένους και κλονισμένους ψηφοφόρους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος θα ελευθερωνόταν η χώρα και η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανοίξει το πουγκί και να μοιράζει χρήματα προς διάφορες κατευθύνσεις.
Και προς επιβεβαίωση των προσδοκιών που καλλιεργούσε συστηματικά στην ελληνική κοινωνία έσπευσε να ανακοινώσει, έπειτα από μια συνομιλία στο πόδι με την Ανγκελα Μέρκελ, την αναστολή της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ σε πέντε νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες.
Κατά την ανακοίνωση αναστολής του μέτρου είχε πει χαρακτηριστικά ότι αφού πετυχαίνουμε αναίρεση μνημονιακής υποχρέωσης πριν από τη λήξη του προγράμματος φανταστείτε τι θα γίνει μετά, όταν η χώρα απαλλαγεί από τα μνημόνια, υπονοώντας προφανώς τις ψηφισμένες και επερχόμενες μειώσεις των συντάξεων.
Πράγμα που ερέθισε την αντιπολίτευση και έκτοτε άρχισαν όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να καταθέτουν προτάσεις νόμου στη Βουλή, οι οποίες προέβλεπαν την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις ως αχρείαστες.
Την περασμένη Πέμπτη όμως ήλθε η ψυχρολουσία από το Eurogroup και τη Γερμανία. Το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν ενέκρινε την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ, μέσω της οποίας θα κτιστεί το «μαξιλάρι» ασφαλείας για την περίπτωση ατυχήματος κατά την έξοδο στις αγορές, επειδή έκρινε ότι η ελληνική κυβέρνηση αθέτησε το προαπαιτούμενο της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.
Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναζητήσει περικοπές ισοδυνάμου αποτελέσματος από τον χώρο της εθνικής άμυνας, προκειμένου να διασώσει την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, και πλέον αναμένει την αξιολόγηση των θεσμών και του γερμανικού Κοινοβουλίου.
Πράγμα που σημαίνει ότι η εκκρεμότητα θα διατηρηθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου και κατά τα φαινόμενα θα κριθεί λίγο πριν από το τέλος ισχύος του προγράμματος στις 21 Αυγούστου.
Για ένα μικρό μέτρο, συνολικού κόστους μόλις 28 εκατ. ευρώ, χάθηκαν χρόνος και εντυπώσεις, και βεβαίως το μομέντουμ της εξόδου στις αγορές, που με πολλές προσπάθειες προσπαθούσαν να διαμορφώσουν οι υπεύθυνοι της οικονομικής πολιτικής.
Το σήμα από την Ευρώπη και τη Γερμανία είναι σαφές. Με την επικρατούσα στην Ελλάδα κουλτούρα της αναίρεσης υποχρεώσεων και συμφωνηθέντων δεν πρόκειται να κερδηθεί η απαιτούμενη αξιοπιστία για την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Κακά τα ψέματα, η ελευθέρωση της χώρας από τα δεσμά των μνημονίων θα έλθει μόνο αν κερδηθεί η εμπιστοσύνη ότι η χώρα άλλαξε οριστικά σελίδα. Οσοι λοιπόν, σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, νομίζουν ότι μετά την 21η Αυγούστου θα επιστρέψουμε στα παλαιά, πλανώνται πλάνην οικτράν.
Κάθε απόφαση και επιλογή, κάθε παίγνιο πολιτικής, που θα δηλώνει αναίρεση της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα αποτιμάται ακριβά και η χώρα θα βρίσκει τις διεθνείς πόρτες κλειστές.
Γεγονός που με μαθηματική βεβαιότητα θα οδηγήσει εκ νέου την Ελλάδα σε καθεστώς αναξιοπιστίας και χρεοκοπίας. Με άλλα λόγια, η ελληνική πολιτική ηγεσία οφείλει αν μη τι άλλο να σοβαρευτεί.
Αλλιώς θα χαθούν κόποι και θυσίες οκτώ ετών και η χώρα αυτή τη φορά θα χαθεί στην κυριολεξία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.