Τι πρέπει να προσέξουν οι έγκυοι στις διακοπές

Οι διακοπές έχουν ήδη ξεκινήσει και πολλές έγκυοι ετοιμάζονται να εκδράμουν σε διάφορα σημεία της χώρας ή ακόμα και του πλανήτη.

Οι διακοπές έχουν ήδη ξεκινήσει και πολλές έγκυοι ετοιμάζονται να εκδράμουν σε διάφορα σημεία της χώρας ή ακόμα και του πλανήτη. Ωστόσο η περίοδος του καλοκαιριού είναι η πιο επικίνδυνη για την εμφάνιση λοιμώξεων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Εμβρυομητρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης κ. Γιώργο Φαρμακίδη, προτού ξεκινήσει για διακοπές μια γυναίκα που είναι έγκυος πρέπει να μιλήσει με τον γυναικολόγο της. Αυτός θα ελέγξει αν το επιτρέπουν οι εβδομάδες κύησης στις οποίες βρίσκεται για να της δώσει την άδεια να ταξιδέψει. Επιπλέον, ο γιατρός της είναι αυτός που θα της δώσει άδεια για να κάνει μπάνιο, καθώς υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου η έγκυος δεν επιτρέπεται να κολυμπήσει.


Το ταξίδι των διακοπών
Το δεύτερο σημαντικό σημείο για τις εγκύους είναι το ίδιο το ταξίδι των διακοπών. Στα ταξίδια με το αυτοκίνητο, η έγκυος πρέπει να σταματά κάθε ώρα και να περπατά λίγο, ώστε να αποφύγει τη θρόμβωση των κάτω άκρων, ενώ η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι αναγκαία.
Τα αεροπορικά ταξίδια επιτρέπονται μέχρι τις 36 εβδομάδες, αλλά καλό είναι οι έγκυοι να συμβουλεύονται τον γυναικολόγο τους εάν το ταξίδι είναι πάνω από δύο ώρες ή υπερατλαντικό.
Τα μπάνια σε θάλασσα ή σε πισίνα
Ο καθηγητής συμβουλεύει τις εγκύους να είναι προσεκτικές κατά τη διάρκεια του μπάνιου σε πισίνα ή σε θάλασσα. Για παράδειγμα, όταν βγαίνουν από το νερό πρέπει να αλλάζουν το βρεγμένο μαγιό με ένα στεγνό για να αποφύγουν τυχόν μυκητιάσεις, λόγω της υγρασίας η οποία δημιουργεί υπόστρωμα μυκήτων. Επίσης, όταν βγαίνουν από τη θάλασσα να κάθονται κάτω από ομπρέλα και να χρησιμοποιούν φυτικά αντηλιακά αν είναι δυνατόν. Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί αφυδάτωση, η οποία δημιουργεί πρόβλημα όχι μόνο ως προς τον κίνδυνο του μελανώματος, αλλά και ως προς τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, όπως λέει ο καθηγητής. Η αφυδάτωση είναι επίσης υπεύθυνη για ουρολοιμώξεις, γι’ αυτό συνιστάται η λήψη 2-3 λίτρων υγρών (χυμοί, νερό, τσάι) καθημερινά.
Οι έγκυοι καλό θα είναι να επισκέπτονται θάλασσες και πισίνες με καθαρά νερά απαλλαγμένα από τα μικρόβια του έρπητα και από τα χλαμύδια, σημειώνει ο καθηγητής, ενώ απαγορεύονται τα μακροβούτια, διότι προκαλούν ταχυκαρδία. «Οταν η μέλλουσα μητέρα αισθάνεται ότι τα πόδια της ζεσταίνονται, τότε το αίμα από τη μήτρα πηγαίνει στα άκρα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, ειδικά πρόωρο τοκετό» τονίζει ο κ. Φαρμακίδης.


Σωστή διατροφή και στις διακοπές
Σημαντικό θέμα είναι αυτό της διατροφής τους, όπως αναφέρει ο καθηγητής, καθώς λόγω των διακοπών παρεκκλίνουν του σωστού διατροφολογίου τους. Τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα πρέπει να πλένονται σχολαστικά προτού καταναλωθούν.


Μικροκίνδυνοι υπάρχουν παντού
Επίσης, η σεξουαλική επαφή μπορεί να προκαλέσει μυκητιάσεις, ειδικά αυτή την εποχή. Γυναίκες που είναι επιρρεπείς στις μυκητιάσεις (όπως, για παράδειγμα, όσες έχουν διαβήτη) καλό θα είναι να καταναλώνουν αρκετό γιαούρτι και να χρησιμοποιούν διάφορα κολπικά υπόθετα με λακτοβακίλους, που βοηθούν στην αποφυγή των μυκητιάσεων.
Αν νιώσουν κάποια πονάκια σαν αυτά της περιόδου, πρέπει να αναπαύονται, να πίνουν πολλά υγρά και να ενημερώσουν τον γιατρό τους. Επίσης, πρέπει να συμβουλευθούν τον γιατρό τους και να επισκεφθούν μονάδα υγείας σε περίπτωση τσιμπήματος από μέλισσα ή άλλο έντομο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.