Η οικονομική κρίση ωθεί πολλές οικογένειες αντί να κάνουν διακοπές σε παραθαλάσσια μέρη και σε νησιά να πηγαίνουν στο χωριό της καταγωγής τους, το οποίο συνήθως βρίσκεται σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές της χώρας μας.
Τα παιδιά, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι μεγαλωμένα μέσα σε διαμερίσματα, κλειστούς χώρους σχολείων και αθλητικών κέντρων, δεν έχουν καμιά εμπειρία από τη ζωή κοντά στη φύση, έχοντας πλήρη άγνοια των πιθανών κινδύνων.
Ο παιδίατρος – εντατικολόγος κ. Αναστάσιος Χατζής αναφέρεται στους κινδύνους που μπορεί να διατρέξουν τα παιδιά το καλοκαίρι και δίνει στους γονείς συμβουλές για την αντιμετώπισή τους.

Πτώση από ύψος (βράχο ή δέντρο)


Εκδορές – μώλωπες – θλάσεις

Πλένουμε καλά το τραύμα με νερό, το στεγνώνουμε και βάζουμε αντισηπτικό. Ζητάμε ιατρική γνώμη για την περαιτέρω αντιμετώπιση.



Εξάρθρωση ή κάταγμα

Ακινητοποιούμε με απλά μέσα το πάσχον άκρο. Αναζητούμε ιατρική βοήθεια για την περαιτέρω αντιμετώπιση.



Τραύμα στο κεφάλι

Πλένουμε καλά το τραύμα με σαπούνι και νερό. Βάζουμε αντισηπτικό διάλυμα και το καλύπτουμε με γάζα. Μεταφέρουμε το παιδί στο νοσοκομείο για πλήρη έλεγχο και νοσηλεία (αν απαιτείται).
Αν φαίνεται ότι πρόκειται για σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση, φροντίζουμε για την ασφαλή μεταφορά, κατά προτίμηση με ασθενοφόρο.

Δάγκωμα σκύλου και γρατζούνισμα από γάτα

Πλένουμε καλά το τραύμα ή τις εκδορές με σαπούνι και νερό. Τα στεγνώνουμε με γάζα και βάζουμε αντισηπτικό διάλυμα. Πηγαίνουμε στο Κέντρο Υγείας για αντιτετανικό ορό και εμβόλιο. Εκεί παίρνουμε καλλιέργεια από τις βλάβες και χορηγούμε αντιβιοτικά. Ο κίνδυνος της λύσσας συνδέεται κυρίως με τα άγρια ζώα. Ωστόσο μπορεί αυτό να έχει έλθει σε επαφή με ένα κατοικίδιο ζώο από το χωριό. Γι’ αυτόαν δούμε νεκρό ζώο, δεν το πιάνουμε, αλλά ενημερώνουμε τους αρμοδίους για να το παραλάβουν.
Επίσης, αν και τρεις εβδομάδες μετά το γρατζούνισμα της γάτας παρουσιαστεί πυρετός, εξάνθημα και σύστοιχη λεμφαδενίτιδα, πρόκειται για τη «νόσο από γρατζούνισμα γάτας» («cat scratch disease»), που οφείλεται στο βακτήριο μπαρτονέλα, μπορεί να εξελιχθεί σε συστηματική λοίμωξη και αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αζιθρομυκίνης.

Δάγκωμα φιδιού

Προκαλεί τοπικό οίδημα με επέκταση στο σύστοιχο άκρο και ημιθωράκιο. Εμείς πρέπει να απομακρύνουμε το φίδι και να το φωτογραφίσουμε. Ξαπλώνουμε το θύμα, το κρατάμε ήρεμο και ακίνητο. Αφαιρούμε ξένα αντικείμενα (ρολόι, δαχτυλίδι), πλένουμε το τραύμα με νερό και ακινητοποιούμε το πάσχον άκρο.
Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε τα παρακάτω:
–Να εφαρμόσουμε περίδεση.
–Να ανοίξουμε το τραύμα με μαχαίρι.
–Να ρουφήξουμε το δηλητήριο. Μπορούμε να αφαιρέσουμε το δηλητήριο μόνο με την ειδική συσκευή.

Νυγμός σκορπιού

Προκαλεί τοπική αντίδραση που συνοδεύεται από πόνο, μούδιασμα, οίδημα (συνήθη), ανησυχία, ναυτία, έμετο (λιγότερο συχνά), σπασμούς, καταπληξία και άπνοια (σπάνια).
Κάνουμε καλό πλύσιμο και καθαρισμό του σημείου του νυγμού χωρίς τρίψιμο, καθώς και τοπική επάλειψη του δέρματος με αντιισταμινική αλοιφή. Τοποθετούμε ένα ψυχρό επίθεμα, το οποίο θα πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς. Μεταφέρουμε το θύμα στο νοσοκομείο προληπτικά επί σοβαρών αντιδράσεων.

Τρύπημα από αιχμηρά αντικείμενα

Μπορεί να το προκαλέσει σκουριασμένο καρφί ή σύρμα, που μπορεί να μεταφέρει το κλωστηρίδιο του τετάνου μέσα στο τραύμα, ειδικά στο βαθύ με κρύπτες, και να προκαλέσει τέτανο στα μη εμβολιασμένα άτομα. Προφανώςο πλήρης και έγκαιρος εμβολιασμός προστατεύει από αυτό το ενδεχόμενο.
Η αντιμετώπιση του τραύματος περιλαμβάνει τον καλό καθαρισμό της δερματικής βλάβης, ιδίως αν υπάρχουν κρύπτες, τη χορήγηση αντιμικροβιακών (πενικιλίνη ή μετρονιδαζόλη) και αναμνηστικής δόσης εμβολίου, χωρίς να αποκλείεται ο αντιτετανικός ορός.

Δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα

Από δηλητηρίαση κινδυνεύουν τα μικρά παιδιά χωρίς επιτήρηση που βάζουν στο στόμα τους ό,τι βρουν. Επίσης, κινδυνεύουν με εισπνοή ή και με επαφή, αν βρεθούν κοντά σε αγροτική περιοχή ή κήπους, όπου ραντίζουν με φυτοφάρμακα.
Συμπτώματα δηλητηρίασης (με προοδευτική εμφάνιση)
Ναυτία – διάρροια – σιελόρροια. Κεφαλαλγία – ζάλη – ίλιγγος – θόλωση όρασης. Γενική αδυναμία – τραύλισμα – διανοητική σύγχυση. Αναπνευστική δυσχέρεια – σπασμοί – ακράτεια.
Κώμα – καρδιοαναπνευστική ανακοπή – θάνατος.
Είδη φυτοφαρμάκων
l ΟΡΓΑΝΟΦΩΣΦΟΡΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
Είναι παράγωγα του άνθρακα και του φωσφορικού οξέος. Δεσμεύουν την ακετυλοχολινεστεράση με αποτέλεσμα να μην υδρολύεται η ακετυλχολίνη σε χολίνη και οξικό άλας. Εχουν σοβαρή χολινεργική τοξικότητα. Αντίδοτό της είναι η πραλιδοξίνη.
l ΚΑΡΒΑΜΙΔΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
Πρόκειται για διάφορα παράγωγα αμμωνίας που προκαλούν παροδική αναστολή της ακετυλοχολινεστεράσης, οπότε δεν υδρολύεται η ακετυλχολίνη σε χολίνη και οξικό άλας. Εχουν λιγότερο σοβαρή χολινεργική τοξικότητα. Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας όταν γίνονται ψεκασμοί. Απαγορεύεται να πλησιάζουν παιδιά στις περιοχές αυτές.
l ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
–Απομάκρυνση από τον τόπο αν πρόκειται για εισπνοή τοξικών αερίων.
–Αφαίρεση ρούχων και πλύσιμο δέρματος αν πρόκειται για επαφή.
–Συλλογή στοιχείων δηλητηρίασης και επικοινωνία με το Κέντρο Δηλητηριάσεων.

Μέθη

Πρόληψη
–Απαγόρευση χρήσης από παιδιά, χάριν αστειότητας.
–Ελεγχόμενη χρήση στην εφηβεία (> 17 ετών), ειδικά σε διακοπές.
–Οχι μείξη διαφορετικών ποτών.
–Προσοχή στα νοθευμένα ποτά («μπόμπες»).
–Καλή ενυδάτωση για την καταπολέμηση της υπερωσμωτικότητας.
–Σωστή και ελεγχόμενη διατροφή μαζί με λογική λήψη ποτού.
–Αναλγητικά επί κεφαλαλγίας.
Συνέπειες
–Αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων και κακώσεων.
–Διαταραχές συμπεριφοράς και συναισθηματική αστάθεια. Γαστρίτιδα – κεφαλαλγία – ζάλη – σύγχυση – αφυδάτωση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ