Η αφετηρία του Γάλλου Λοράν Μπινέ είναι ο θάνατος του Ρολάν Μπαρτ σε ένα πολύ παράξενο δυστύχημα, όπου δεν βρέθηκαν τα χαρτιά του. Μεταξύ αυτών, στο μυθιστόρημά του, υπήρχε και ένα έγγραφο που φαίνεται να απειλεί την εθνική ασφάλεια. Ο επιθεωρητής Ζακ Μπαγιάρ αναλαμβάνει τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Και εισχωρεί στους «ακατάληπτους» κύκλους της γαλλικής διανόησης της δεκαετίας του 1980.
Sebastian Barry
Το νέο μυθιστόρημα του Ιρλανδού Σεμπάστιαν Μπάρι είναι τοποθετημένο στην Αμερική κατά τα μέσα του 19ου αιώνα. Ο νεαρός Τόμας Μακ Νάλτι και ο σύντροφός του Τζον Κόουλ κατατάσσονται στον στρατό, λαμβάνουν μέρος σε κατακτήσεις και αργότερα στον αμερικανικό εμφύλιο. Η συνάντησή τους με μια μικρή Ινδιάνα θα φέρει την ελπίδα σε μια ζωή σημαδεμένη από τις κακουχίες και τη βία.
Kλαρίσε Lισπέκτορ
Η Κλαρίσε Λισπέκτορ υπήρξε η μεγάλη κυρία της βραζιλιάνικης λογοτεχνίας κατά τον 20ό αιώνα, η γλώσσα της μεταμορφώνει τα πάντα. Πρωταγωνίστρια στο βιβλίο είναι μια ευκατάστατη γυναίκα, με καλλιτεχνικές ανησυχίες, που ζει στο Ρίο ντε Τζανέιρο και αποφασίζει να βάλει τάξη στο διαμέρισμά της. Ξεκινά από την ντουλάπα στο δωμάτιο της υπηρέτριας, μια κατσαρίδα εμφανίζεται και το υπαρξιακό χάος εκρήγνυται.
Theodore Dreiser
Ο Νόρμαν Μέιλερ έλεγε ότι κανένας αμερικανός συγγραφέας δεν πλησίασε τόσο κοντά στο να καταλάβει πώς λειτουργεί η κοινωνική μηχανή όσο ο Θίοντορ Ντράιζερ, ο αδιαμφισβήτητος πατριάρχης του αμερικανικού ρεαλισμού. Στο πρώτο του μυθιστόρημα κυριαρχούν οι κυνικές ανθρώπινες σχέσεις κατά την περίοδο της ανάπτυξης του σύγχρονου καπιταλισμού, με το Σικάγο και τη Νέα Υόρκη να γίνονται ήρωες της αφήγησής του.
Iλια Eρενμπουργκ
Ο Ιλια Ερενμπουργκ (1891-1976) εμπνεύστηκε αυτό το έργο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, περίπου πέντε χρόνια μετά την έκδοση της «Πτώσης του Παρισιού». Ωστόσο, με τη μυθιστορηματική του «Θύελλα» μας βάζει στο επίκεντρο των εξελίξεων μιας σκοτεινής εποχής. Πρωταγωνιστές εδώ είναι η καθημερινότητα των απλών ανθρώπων που πέτυχαν τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών απέναντι στον ναζισμό.
Ενα βραβευμένο μυθιστόρημα για την ταυτότητα, το συναίσθημα του ανήκειν, τα έθνη, τις θρησκείες και τις μειονότητες, κυρίως αυτές. Το βιβλίο του Μεχμέτ Γιασίν προκάλεσε έντονες συζητήσεις στην Τουρκία όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, πριν από είκοσι ακριβώς χρόνια. Οι κοσμοπολίτες ήρωες του βιβλίου αντί να ζουν μονίμως σε μια συγκεκριμένη χώρα, διαμένουν σε διαφορετικά μέρη για όσο χρόνο μπορούν.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ