Θεσσαλονίκη υπήρξε κάποτε «η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» – χαρακτηρισμός που αποδίδει τόσο τον δυναμισμό της εκεί εβραϊκής κοινότητας όσο και τη σημασία της στο εβραϊκό συλλογικό φαντασιακό. «Η Θεσσαλονίκη των Εβραίων» του Ντέβν Νάαρ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, σκιαγραφεί μια μεταιχμιακή στιγμή για την πόλη, αυτήν της περιόδου από τα τέλη του 19ου αιώνα ως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από την πλευρά της εβραϊκής κοινότητας. Πρόκειται ακριβώς για τη μετάβαση από την εποχή των αυτοκρατοριών στον καιρό των εθνών, από το καθεστώς των προνομίων στο καθεστώς των μειονοτήτων, από την κυρίαρχη οικονομική και πολιτισμική παρουσία στην εξάλειψη εξαιτίας του Ολοκαυτώματος. Δεν πρόκειται ωστόσο για μια ιστορία καταστροφής. Αντίθετα, ο Νάαρ φιλοδοξεί να καταγράψει μια ζωντανή εικόνα της εβραϊκής κοινότητας μέσα από τους θεσμούς της και την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις των καιρών.
Jonathan Harris
Αντί μιας συνηθισμένης, γραμμικής αφηγηματικής ιστορίας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ρόγιαλ Χόλογουεϊ του Λονδίνου Τζόναθαν Χάρις πραγματοποιεί εδώ με δεξιοτεχνικό τρόπο μια σειρά από διερευνητικές τομές στο Βυζάντιο, εστιάζοντας σε μείζονες χαρακτήρες και διαμορφωτικά γεγονότα. Από τον Ιουστινιανό στις κατακτήσεις των Αράβων, από την ίδρυση της Μακεδονικής Δυναστείας στον Βασίλειο Β’ Βουλγαροκτόνο, από τους Κομνηνούς στον Ιωάννη Καντακουζηνό, ο Χάρις ανοίγει κύκλους πολιτικών, στρατιωτικών, πολιτισμικών θεματικών που παρουσιάζουν στον αναγνώστη μια πανοραμική όψη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με την κοινωνική διαφοροποίηση, την αυλική πολυτέλεια, τη θεσμική εκλέπτυνση, τα ανακτορικά πραξικοπήματά της. Γλαφυρή, λοξή ματιά στα πεπραγμένα δέκα αιώνων.
Antony Beevor
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η μεγαλύτερη καταστροφή στην ανθρώπινη ιστορία με περίπου 60 εκατομμύρια νεκρούς και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, δεν εξηγείται με «αυθαίρετες γενικεύσεις», γράφει ο διάσημος βρετανός ιστορικός Αντονι Μπίβορ. Κύρια επιδίωξη του συγγραφέα σε αυτή τη νέα, υπερπλήρη πολιτική και στρατιωτική ιστορία του αποτελεί να «γίνει κατανοητό στο σύνολό του το πολύπλοκο παζλ των άμεσων και έμμεσων συνεπειών, των ενεργειών και των αποφάσεων» του πολέμου. O Μπίβορ πλαισιώνει τα γεγονότα με την προσωπική εμπειρία, τονίζει παραγκωνισμένες πτυχές της σύρραξης, παρουσιάζει μια διόλου εξωραϊσμένη εικόνα του πεδίου της μάχης συνθέτοντας ένα ξεχωριστό αφηγηματικό έργο.
Mιχαήλ Ρίκλιν
Ο ρώσος φιλόσοφος Μιχαήλ Ρίκλιν αποτιμά τον κομμουνισμό ως πολιτική θρησκεία της Σοβιετικής Ενωσης και ερμηνεύει σε μια νηφάλια προσέγγιση το σκεπτικό και τη λογική δυτικών διανοουμένων (Μπέρτραντ Ράσελ, Βάλτερ Μπένγιαμιν, Αρθουρ Κέσλερ, Αντρέ Ζιντ, Λίον Φόιχτβανγκερ, Μπέρτολτ Μπρεχτ) που τον αποδέχθηκαν, τον δικαιολόγησαν ή προσελκύστηκαν και κατόπιν απελευθερώθηκαν από την τροχιά του. Επισημαίνοντας τόσο τα σημεία επαφής σοβιετικού κομμουνισμού και θρησκείας, όπως τα εντόπισαν οι διανοούμενοι αυτοί, όσο και την απόπειρά τους να τα υπερβούν ως συμπαθούντες ή να τα διατυμπανίσουν ως διαφωνούντες με την ιδέα, ο συγγραφέας αναδεικνύει την πλεγματική σχέση ατομικών συνειδήσεων και κοσμικής θρησκείας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ