ιλιάδες σελίδες έχουν γραφτεί για τη σταλινική εποχή και τον Στάλιν. Ολες σχεδόν από δυτικούς ιστορικούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές εκδοχές για τον δικτάτορα. Τι ήταν ο Στάλιν; Ο προικισμένος επαναστάτης που για να πετύχει τους σκοπούς του δεν δίσταζε να εξολοθρεύσει ακόμη και πιστούς του φίλους και συντρόφους; Ο αγροίκος Γεωργιανός που εκμεταλλεύθηκε, ή κατ’ άλλους διαστρέβλωσε, τη λενινιστική κληρονομιά; Επί είκοσι χρόνια ο διακεκριμένος ρώσος ιστορικός Ολεγκ Χλεβνιούκ μελέτησε τα τεράστια αρχεία της σοβιετικής εποχής που άνοιξαν τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια και μας έδωσε την πληρέστερη και αντικειμενικότερη βιογραφία ενός ανθρώπου ο οποίος σφράγισε τη μοίρα εκατομμυρίων άλλων που τους μεταχειρίστηκε σαν αναλώσιμα. Ο Στάλιν ήταν πραγματικός δικτάτορας. Δεν τον ενδιέφερε η θεωρία, που τη χρησιμοποιούσε ως όχημα. Το μόνο που τον ένοιαζε ήταν η απόλυτη εξουσία. Αυτό αποδεικνύεται από τα ντοκουμέντα, τα οποία ανατρέπουν τις κατά τον Χλεβνιούκ ψευδοεπιστημονικές τάσεις στη Ρωσία που θέλουν να παρουσιάσουν τα εγκλήματα του Στάλιν ως συνέπειες της ιστορικής αναγκαιότητας. Ο συγγραφέας αναλύει την εγκληματική λογική του Στάλιν, που είναι και η ουσία του σταλινισμού. Παρακολουθώντας τη ζωή και τις πράξεις του, όπως τεκμηριώνονται όχι από απόψεις και φήμες αλλά από τα πραγματικά περιστατικά και κυρίως από τα ντοκουμέντα.
Δώρα Μέντη
Η Αθήνα των καταφρονεμένων του Παπαδιαμάντη, η ιδεατή Αθήνα του Παλαμά, η αριστερή Αθήνα του Δεκέμβρη του 1944 της Αξιώτη και του Βρεττάκου. Διαδρομές στην πόλη και ψηλαφήσεις των πολλών προσώπων της, από τον 19ο ως τον 20ό αιώνα, με οδηγούς μυθιστορηματικούς ήρωες, εθνικούς λογοτέχνες και τους ευαίσθητους ποιητές της δεκαετίας του 1970.
Περικλής Γκόγκας
Είναι η Ελλάδα μια φτωχή, αγροτική χώρα, με τεμπέληδες κατοίκους, που απολαμβάνουν πολλές αργίες και έτσι δεν παράγει και δεν εξάγει τίποτα; Εχει υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους; Πόσο επιβαρύνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια οι αιώνιοι φοιτητές; Η μείωση των μισθών γιατί δεν μας έκανε το ίδιο ανταγωνιστικούς με όσο ήμασταν μεταπολεμικά; Μύθοι, αλήθειες, ανατροπές, με κριτική διάθεση.
Μαρίζα Κωχ
«Τα τραγούδια που βίωσα από τους Μικρασιάτες στη δικτατορία, το 1967, για να γλιτώσω τη λογοκρισία στους στίχους, τα διασκεύασα και τα απέδωσα με ηλεκτρικά όργανα. Το νέο άκουσμα μας έφερε στα πρώτα ονόματα του μουσικού ρεύματος που ξεκινούσε διεθνώς και ονομάστηκε μουσική έθνικ». Η Μαρίζα Κωχ σε πρώτο πρόσωπο, σε ένα βιβλίο-αντίδωρο στους θαυμαστές της.
Πάουλο Κοέλο
Ο Πάουλο Κοέλο, παιδί των λουλουδιών, εγκαταλείπει το 1970 το πανεπιστήμιο και κάνει ένα μεγάλο ταξίδι από τη Νότιο Αμερική, στη Βόρειο Αφρική και στην Ευρώπη, ως την Κωνσταντινούπολη. Μια εξιστόρηση των περιπετειών της νιότης του, χρονικό μιας εποχής και μιας γενιάς που λαχταρούσε την ειρήνη και αντιστεκόταν στον αυταρχισμό και στον κομφορμισμό της εποχής της.
Τριαντάφυλλος Α. Γεροζήσης
Η αστυνομική βία, η αυθαιρεσία πολιτικών παραγόντων και κρατικών λειτουργών σε βάρος των «ηττημένων» του εμφυλίου πολέμου και η παράταση του εμφυλιοπολεμικού κλίματος ειδικά στην επαρχία απασχολούν τον αγωνιστή Τριαντάφυλλο Α. Γεροζήση (1934-2018), ερευνητή της κοινοβουλευτικής και συνταγματικής ιστορίας και μελετητή του ρόλου του στρατού στην ελληνική πολιτική ζωή, στον δεύτερο αυτοβιογραφικό τόμο του.
Gayatri Chakravorty Spivak
«Λευκοί άνδρες σώζουν σκούρες γυναίκες από σκούρους άνδρες». Περί φεμινισμού και αποικιοκρατίας το κλασικό δοκίμιο της διακεκριμένης ινδής συγκριτολόγου και πολιτικής φιλοσόφου Γκαγιάτρι Τσακραβόρτι Σπίβακ. Με αφορμή την καύση της χήρας στη συζυγική πυρά στην Ινδία, η Σπίβακ αναφέρεται στις γυναίκες υποτελείς του Τρίτου Κόσμου αλλά και σε όλους όσοι λόγω διακρίσεων και καταπίεσης καταλήγουν υποτελείς.
Mιχαήλ B. Σακελλαρίου
Ενα έργο αναφοράς από τον αείμνηστο ιστορικό Μ.Β. Σακελλαρίου. Ο τόμος απευθύνεται μεν στους ειδικούς, αλλά διαβάζεται και από τον μέσο αναγνώστη που ενδιαφέρεται για τα είκοσι πέντε έθνη στον ελλαδικό χώρο από την άφιξη των Πρωτοελλήνων ως το τέλος της Εποχής του Χαλκού, για τη γλώσσα και την ταυτότητά τους, τα ονόματα, τα έθιμα και τις λατρευτικές τους συνήθειες, την καθημερινή ζωή, τη θέση των δύο φύλων στις κοινωνίες τους.
Νίκος Βατόπουλος
Ο συγγραφέας περιηγείται την Αθήνα, την οποία έχει αποτυπώσει κατ’ επανάληψη με τον φωτογραφικό φακό του, και αποκαλύπτει σημεία και όψεις της ρυμοτομίας και της αρχιτεκτονικής της που, μολονότι βρίσκονται καθημερινά μπροστά μας, είναι πιθανόν να μην έχουν μπει στο οπτικό μας πεδίο. Μια αθηναϊκή περιπλάνηση με πολλές εκπλήξεις και αναπάντεχα.
Ρόδης Ρούφος
Νέα έκδοση, με εισαγωγή του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, των δοκιμίων του Ρόδη Ρούφου που πρωτοεκδόθηκαν το 1971. O Αλάριχος είναι ο βάρβαρος που συμβολικά ταυτίζεται με την κατάρρευση του αρχαίου κόσμου, ο καταστροφέας του πολιτισμού. Στα δοκίμια ο συγγραφέας υπογραμμίζει ότι ο «Αλάριχος» πάντα ελλοχεύει και ότι χρειάζεται διαρκής αγώνας για τη διατήρηση του πολιτισμού.
Εric Weiner
Συμβαίνει και το παρατηρούμε: η δημιουργική μεγαλοφυΐα ανθεί σε συγκεκριμένες εποχές σε μεμονωμένους τόπους, για παράδειγμα στην Αθήνα του Πλάτωνα, στη Φλωρεντία του Λεονάρντο ντα Βίντσι, στα βιεννέζικα καφέ του 1900, στη Σίλικον Βάλεϊ του Ζούκερμπεργκ και του Facebook, στο Χανγκτσόου της Κίνας, στη χαοτική Καλκούτα. Τελικά ο τόπος γέννησε τον Σωκράτη, τον Μότσαρτ, τον Φρόιντ; Δημοσιογράφος και φημισμένος ταξιδευτής, ο αμερικανός Eric Weiner επισκέπτεται επτά πόλεις στο παρελθόν αναζητώντας ανθρώπους που είχαν την ικανότητα να παρουσιάζουν ιδέες καινούργιες, να προκαλούν έκπληξη και να έχουν μεγάλη αξία, με σκοπό να αναδείξει τη σημασία του τόπου ως πηγή της μεγαλοφυΐας.
J.D. Vance
Χιλμπίληδες, λευκά σκουπίδια, λένε στην Αμερική τους ανθρώπους μιας κοινωνικής τάξης χωρίς δυνατότητες. Ο 33χρονος Βανς ανήκει σε αυτήν, και σε μια καθηλωτική αυτοβιογραφική αφήγηση περιγράφει τη ζωή του στη «Ζώνη της Σκουριάς» στο Οχάιο, που κάποτε ευημερούσε χάρη στη βαριά βιομηχανία. Η μητέρα τοξικομανής, ο πατέρας χαμένος, τα παιδιά μεγαλώνουν με τους εξίσου προβληματικούς παππούδες. Πόσο σημάδεψαν η διαλυμένη οικογένεια, ο περίγυρος και η εποχή τη ζωή αυτού του αγοριού και πώς κατάφερε, ενάντια σε όλα τα προγνωστικά, να σπουδάσει στη Νομική Σχολή του Γέιλ; Ενα αφήγημα σκληρό μεν, αλλά και με πίστη στην ικανότητα του ανθρώπου να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του.
Irvin D. Yalom
Ο γνωστός ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας του «Οταν έκλαψε ο Νίτσε» στην πολυαναμενόμενη αυτοβιογραφία του μοιράζεται με τους αναγνώστες αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια σε μια εργατική γειτονιά της Ουάσιγκτον, τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στην πολυτάραχη δεκαετία του 1960, την εξέλιξή του σε κορυφαίο υπαρξιακό ψυχοθεραπευτή και σε συγγραφέα που αγάπησε το διεθνές κοινό. Αξιομνημόνευτες ιστορίες ασθενών, διαβάσματα, έρωτες, εμπνεύσεις, απογοητεύσεις, οικογενειακές στιγμές και επαγγελματικές επιτυχίες. Στα συν για το ελληνικό κοινό το κεφάλαιο «Πώς έγινα Ελληνας», όπου Ιρβιν Γιάλομ εκμυστηρεύεται τις εντυπώσεις του από τη χώρα «που καταλαμβάνει τον μεγαλύτερο χώρο στην ψυχή μου».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ