Granduca, ήρθε για να μείνει

Ενα ροζέ κρασί από το κτήμα Πόρτο Καρράς για όλες τις εποχές! Απολαμβάνεται δροσερό ως απεριτίφ αλλά και συνδυάζεται γευστικά με κλασικά πιάτα της Ανατολής και της Μεσογείου, από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα μέχρι πικάντικες και εξωτικές γεύσεις, καλύπτοντας εύρος γευστικών προτάσεων από θαλασσινά, λευκά και ερυθρά κρέατα,ζυμαρικά, λαχανικά και φρούτα.

Ποικιλιακή σύνθεση:Syrah50% , Cinsault30% και Mourvedre 20% από κλήματα ηλικίας άνω των 40 ετών.

Αμπελοτόπι: Προέρχονται από το βορειοδυτικό τμήμα του ενιαίου και βιολογικού αμπελώνα του Κτήματος Πόρτο Καρράς, στις πλαγιές του όρους Μελίτωνα. Η φύτευσή τους ξεκίνησε πειραματικά το 1970, στην προσπάθεια μελέτης της προσαρμοστικότητας των γαλλικών ποικιλιών σε ελληνικά εδάφη. Το 1975 ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των φυτεύσεων.

Περιβάλλον:
Το έδαφος είναι σχιστολιθικό, αμμοπηλώδους σύστασης και μέτριας γονιμότητας. Ο αμπελώνας στο σύνολό του είναι μη αρδευόμενοςκαι με κλίση γύρω στο 40%, εξασφαλίζοντας άριστη στράγγιση. Τα αμπέλια απλώνονται πάνω στις απότομες πλαγιές σε αναβαθμίδες.Οι δασικές εκτάσεις που σχηματίζονται γύρω από αυτά, δημιουργούν φυσικά φράγματα και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγρασίας κατά τους θερινούς μήνες, όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές. Οι στρεμματικές αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 600 κ/στρ.

Οινοποίηση: Ο τρύγος πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μετά την έκθλιψη των σταφυλιών, για την παραλαβή του χυμού ακολουθήθηκαν δύο μέθοδοι ροζέ οινοποίησης. Για την ποικιλία Syrah, η μέθοδος της “αφαίμαξης” (methode saignee) και για τις ποικιλίες Cinsault και Mourvedre, η μέθοδος της κρυοεκχύλισης (methodde maceration). Αναμιγνύονται οι σταφυλοχυμοί και ακολουθεί η αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή με χρήση επιλεγμένων στελεχών ζυμομυκήτων, σε θερμοκρασίες 14- 16 ˚C. Μετά την ολοκλήρωσή της και μετά την πρώτη μετάγγιση, το κρασί ωριμάζει πάνω στις οινολάσπες του, ενώ ανά διαστήματα γίνονται αναδεύσεις.

Χρώμα: τριανταφυλλί με ροδί ανταύγες.

Μύτη: φράουλα, μάνγκο, βιολέτα, κράνο, ζαχαρωτό.

Στόμα: φράουλα, ροδάκινο, μάνγκο, πεπόνι, μεταλλικά στοιχεία, σοκολάτα.

Γενική εντύπωση: είναι ένα κρασί που εκφράζει το “terroir” του, ισορροπημένο, με όγκο, ένταση, λιπαρότητα, οξύτητα και λίγες τανίνες.

Προτάσεις για να το συνδυάσετε: φωλιές από κανταΐφι με gorgonzola και μανιτάρια, σουβλάκι με τοματίνια cherry, μοτσαρέλα και βασιλικό, πουγκάκια από prosciuttoμε μάνγκο, ρολάκια τορτίγιας με ψητά λαχανικά και μανούρι, σουβλάκι με λαχανικά και χαλούμι, μπουκιές ψητού σολομού με σόγια και σουσάμι, γαρίδα τυλιγμένη σε φύλλο, τραγανές φλογέρες Hawaiian με κοτόπουλο και ανανά, ινδικά samosas με λαχανικά και πικάντικη sauce, ρολάκια τορτίγιας με ραγού, ρόκα και τοματίνια, minijacket πατάτες γεμιστές με λουκάνικο και μαλακά τυριά.

Η ιστορία του ονόματος Granduca

Η κυρία Υλιάνα Στέγγου, γενική διευθύντρια του Κτήματος Πόρτο Καρράς, έδωσε στο νέο ροζέ την ονομασία “Granduca” συνδέοντάς το με όμορφες οικογενειακές αναμνήσεις από τη Ζάκυνθο, πατρίδα της μητέρας της Ζωής Στέγγου, που είναι πλημμυρισμένες από το άρωμα του λουλουδιού granduca, το διπλό φούλι των Ιονίων Νήσων.
Το ταξίδι του λουλουδιού ξεκίνησε από την κεντρική Ασία, εκεί που το ονομάζουν «λουλούδι της ελπίδας» για να μεταφερθεί από θαλασσοπόρουςστο δουκάτο της Τοσκάνης, δώρο στον grandduke of Tuscany. Στη συνέχεια, ο γιος του αρχιδούκας Λουδοβίκος Σαλβατόρε τοέφερε στην αγαπημένη του Ζάκυνθο και από τότε έγινε γνωστό ως το «φιόρε του Λεβάντε», δηλαδή το «λουλούδι της ανατολής».
Το μονό λουλούδι είναι γνωστό ως “μπουγαρίνι” ενώ το διπλό ή υπέρδιπλο, ως “granduca”.
Η κόρη της κ. Υλιάνας Στέγγου, Ζωή, αποτύπωσε το λουλούδι σε καμβά δίνοντάς του ροζέ αποχρώσεις, όπως τις αποχρώσεις του κρασιού .

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.