Οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση να «ξηλώσει» τον Κλεισθένη

Φωτιά στα εκλογικά σενάρια βάζει η τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του «Κλεισθένη», το βράδυ της Τρίτης, ζητώντας κατ' εξαίρεση οι επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να μην γίνουν τον Οκτώβριο του' 19, αλλά ο δεύτερος γύρος τους να συμπέσει με τις ευρωεκλογές που έχουν προγραμματιστεί τον Μάιο του 2019.

Φωτιά στα εκλογικά σενάρια βάζει η τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του «Κλεισθένη», το βράδυ της Τρίτης, ζητώντας κατ’ εξαίρεση οι επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να μην γίνουν τον Οκτώβριο του’ 19, αλλά ο δεύτερος γύρος τους να συμπέσει με τις ευρωεκλογές που έχουν προγραμματιστεί τον Μάιο του 2019.
Η τροπολογία που αναζωπύρωσε δικαίως τα σενάρια περί τριπλών εκλογών –και εθνικών εκλογών –τον προσεχή Μάιο έγινε δεκτή, όπως άλλωστε αναμενόταν, από τον υπουργό Εσωτερικών.
Προσπαθώντας να διαχειριστεί όσο μπορεί καλύτερα την δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε – και μετά τα σενάρια που κυκλοφόρησαν ότι «πρόκειται για σφήνα του Μαξίμου» – ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε: «Δεν ξέρω αν είναι δίκαιο, αλλά γίνεται πράξη».

Οι δύο λόγοι του… ου μην αλλά του κ. Σκουρλέτη


Ο υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση του σύμφωνα με την οποία η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών πρέπει να διαχωριστεί από τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές: «Βασική λογική του «Κλεισθένη Ι» είπε ο κ. Σκουρλέτης, είναι ο διαχωρισμός των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις εθνικές ή ευρωεκλογές. Αυτή είναι η λογική που μας οδήγησε στην διάταξη ότι οι εκλογές παγίως πρέπει να διεξάγονται την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου. Ήταν αίτημα αυτοδιοίκησης» ανέφερε, στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Σκουρλέτης.
Με κάποιο τρόπο όμως έπρεπε να αιτιολογήσει γιατί – σε αντίθεση από την πάγια θέση του – , αποδέχεται την τροπολογία που ορίζει την διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών την ίδια Κυριακή.
Ο ένας λόγος, λοιπόν συνδέεται με τα όσα διατυπώθηκαν από εκπροσώπους των ΟΤΑ ότι θα εγείρουν θέμα αντισυνταγματικότητας.
Σύμφωνα με το αρχικό νομοσχέδιο προβλεπόταν ότι οι δημοτικές – περιφερειακές εκλογές θα γίνονται τον Οκτώβριο. Το γεγονός όμως αυτό θα μπορούσε να αποδειχτεί «προβληματικό» για την κυβέρνηση αφού υπήρχε κίνδυνος προσφυγής στο ΣτΕ για ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα της διεξαγωγής των εκλογών τον Οκτώβριο. Οι δημοτικοί άρχοντες εκλέγονται για πενταετή θητεία. Εκλογές τον Οκτώβριο θα σήμαιναν μια εκ των υστέρων αποφασισμένη πεντάμηνη παράταση της θητείας τους.
«Υπάρχει και μία υφέρπουσα φημολογία για αντισυνταγματικότητα της διάταξης» είπε ο κ. Σκουρλέτης από το βήμα της Βουλής. «Το συζητήσαμε, είπε και στην ΚΕΝΕ και στην ΚΕΔΕ και η γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών της Βουλής ήταν καθησυχαστική αλλά δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη».
Ο δεύτερος και ο σημαντικότερος λόγος όμως δεν αποκαλύφθηκε από τον υπουργό. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές λοιπόν, η κυβέρνηση προχώρησε στην τροπολογία αυτή για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της κυβέρνησης Σαμαρά που ηττήθηκε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2014. Που στοχεύει η κυβέρνηση;
Εάν διεξαχθούν τριπλές εκλογές ταυτόχρονα (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και εθνικές) είναι πολύ πιθανόν η ψήφος δυσαρέσκειας πολλών πολιτών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ να εκτονωθεί στις άλλες δυο κάλπες και όχι στις κάλπες των εθνικών εκλογών. Η ελπίδα βλέπετε, πεθαίνει τελευταία.

«Σχεδιάζεται τετραπλές εκλογές»


Ωστόσο, από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών επιμένει ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει εθνικές εκλογές τον Μάιο και λέει ότι οι κάλπες για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης θα γίνει τον Οκτώβριο του 2019.
«Εάν αφήναμε την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο τότε θα συνέπιπταν με τις εθνικές» είπε.
Να σημειωθεί εδώ ότι όπως έχει δεσμευθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, το κόμμα του θα καταργήσει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Επομένως εάν αυτές γίνονταν τον Οκτώβριο, και είχε γίνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνονταν με το παλιό εκλογικό σύστημα.
Υπενθυμίζεται ότι στις προωθούμενες διατάξεις του «Κλεισθένη Ι» προβλεπόταν ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γινόταν στις 13 Οκτωβρίου 2019.
Η επίμαχη τροπολογία για τη νέα ημερομηνία των εκλογών κατατέθηκε αργά χτες το βράδυ και υπογράφεται από 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα την κατέθεσαν οι: Στέφος Ιωάννης, Αντωνίου Χρήστος, Αραχωβίτης Σταύρος, Βέττας Δημήτριος, Εμμανουηλίδης Δημήτριος, Θραψανιώτης Εμμανουήλ, Κασιμάτη Νίνα, Καστόρης Αστέριος Κοζομπόλη –Αμανατίδη Παναγιώτα, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μορφίδης Κωνσταντίνος, Παπαφιλίππου Γεώργιος, Ριζούλης Ανδρέας, Τσίρκας Βασίλειος, Τσόγκας Γεώργιος.
Για εκμετάλλευση των θεσμών της αυτοδιοίκησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκλογικές μεθοδεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία διά στόματος Μάκη Βορίδη που δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα συμπράξει στην κυβερνητική «φαρσοκωμωδία». Απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη είπε «δεχθήκατε να εφαρμόσετε τους νέους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα ακυρώνοντας την όποια προσωπική σας σοβαρότητα. Όταν σου κάνουν τέτοια και είσαι υπουργός δεν το δέχεσαι. Λες, ας το κάνει ο επόμενος. Αλλιώς πάς για τις Σατραπείες».
Για τετραπλές εκλογές έκανε λόγο από το Κίνημα Αλλαγής ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Εχετε προφανή στόχο να πάτε σε τετραπλές εκλογές» είπε απευθυνόμενος στον κ. Σκουρλέτη και πρόσθεσε: «Αν ήταν στόχος δικός σας κοροϊδεύετε τον λαό. Αν είναι του κ. Τσίπρα τότε πρέπει να παραιτηθείτε».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.