Διαστάσεις βεντέτας λαμβάνει η κόντρα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα, με τον ΣΕΒ, καθώς ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών απάντησε άμεσα στην «πρωθυπουργική πρόκληση» κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να διχάσει την επιχειρηματικότητα σε «καλή και κακή».
Ο ΣΕΒ – δια του προέδρου του κ. Θ. Φέσσα – «σήκωσε το γάντι» που έριξε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για «διγλωσσία» και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα:
Συνέδεσε την εύνοια της κυβέρνησης προς τον ΣΒΒΕ, με την τοποθέτηση του Συνδέσμου υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών για το όνομα των Σκοπίων. «Εμείς δεν πήραμε ανάλογη θέση ούτε τοποθετούμεθα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Η τεραστίων διατάσεων κόντρα ξεκίνησε με την διατύπωση θέσεων από τον ΣΕΒ για την εφαρμογή των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις, αλλά και την αναγόρευση Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος από την κυβέρνηση –μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας – σε κοινωνικό εταίρο.
«Η αντιπροσώπευση δεν γίνεται με γεωγραφικά κριτήρια», σημειώνει ο κ. Φέσσας, και προσθέτει «εμείς υποδεικνύουμε –προτείνουμε να γίνουν αυτόνομοι κοινωνικοί εταίροι όλοι οι περιφερειακοί σύνδεσμοί μας. Τότε όμως θα οδηγηθούμε σε έναν συλλογικό ή κοινωνικό διάλογο –σούπα».
Από την πλευρά της η κυβέρνηση –δια του εκπροσώπου της –καταγγέλλει τον πρόεδρο του ΣΕΒ ότι λειτουργεί ως «λαγός της Νέας Δημοκρατίας», ενώ ο κ. Τσίπρας αμφισβητεί τον ΣΕΒ «για το αν και ποιες δυνάμεις εκπροσωπεί».
Οι βασικές θέσεις που διατύπωσε η ηγεσία του ΣΕΒ για τα εργασιακά θέματα που ήταν και το αντικείμενο της συνέντευξης τύπου περιλαμβάνουν τα εξής:
1.Απόσυρση του άρθρου 9 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για το καθεστώς που διέπει τις εργολαβίες και τις υπεργολαβίες.
2.Πρόστιμα για αδήλωτη εργασία, αλλά και για τη μη δήλωση υπερωριών και υπερεργασιών. Χρειάζεται εξορθολογισμός ώστε να διορθωθούν οι διαδικασίες της επιβολής των προστίμων, και να αποφευχθούν οι παραλογισμοί.
3.Αναγόρευση του ΣΒΒΕ σε κοινωνικό εταίρο. «Δεν είναι σύνηθες με κρατική παρέμβαση να ορίζεται ισότιμος κοινωνικός εταίρος. Τα θέματα αυτά λύνονται στο πλαίσιο της συλλογικής αυτονομίας, έτσι όπως λύθηκε και το θέμα του ΣΕΤΕ, στα πλαίσια της συνεννόησης των κοινωνικών εταίρων και όχι με επιλογές οι οποίες δείχνουν μια πρόθεση τακτικού χειρισμού τού διαίρει και βασίλευε».
4.Αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αλλαγή του μπορεί να επηρεάσει την οικονομία. Για το 2018 έχουν παρέλθει οι χρονικές προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος.
5.Συλλογικές διαπραγματεύσεις. Υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά υπό προϋποθέσεις.
6.Διαιτησία. Κατά της μονομερούς προσφυγή στην υποχρεωτική διαιτησία.
Θ. Φέσσας: Η κυβέρνηση αποθαρρύνει τους επενδυτές –Οι αγορές τιμωρούν τη διγλωσσία
Ιδιαίτερα σκληρός με την κυβέρνηση ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θ. Φέσσας στην δήλωσή του στην οποία τόνισε τα εξής:
«Τη στιγμή που η χώρα αναζητεί επενδύσεις, η Κυβέρνηση νομοθετεί κατά τρόπο που αποθαρρύνει τους επενδυτές. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο περιέχει διατάξεις που αντιστρατεύονται τη γνώμη εργοδοτών και εργαζομένων. Ταυτόχρονα επιχειρείται να διαιρεθεί η επιχειρηματικότητα σε καλούς και κακούς. Οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν τη διγλωσσία, το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και την πολιτική πόλωση. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν υπηρετείται με αυτόν τον τρόπο».
Αναφερόμενος στις αναφορές του πρωθυπουργού στην συνέλευση του ΣΒΒΕ ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε:
«Από ότι θυμάμαι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει εγκαινιάσει εμβληματικές επενδύσεις μελών μας, όπως η «Παπαστράτος», ενώ σήμερα ο κ. Παππάς, με τον κ. Τσαμάζ που είναι και μέλος του Διοικητικού μας Συμβουλίου, εγκαινιάζει τις οπτικές ίνες στο σπίτι. Επίσης, επιχειρηματίες εμβληματικοί, όπως ο κ. Μυτιληναίος, ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο κ. Παπαλεξόπουλος, ο κ. Στασινόπουλος, ο κ. Αθανασίου με το Ελληνικό, όλοι αυτοί που συμμετέχουν στο Δ.Σ. του ΣΕΒ και αποτελούν το «ανφάν γκατέ» της ελληνικής επιχειρηματικότητας με εκατομμύρια, δισεκατομμύρια επενδύσεων και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Αυτό είναι που ονομάζουμε διγλωσσία».
Τέλος για το θέμα των συντάξεων τόνισε ότι θα πρέπει να αποκτήσουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. «Οι συντάξεις, έτσι όπως έχουν διευθετηθεί, δίδουν πολλά σε ανθρώπους που δεν έχουν πληρώσει και λίγα σε αυτούς που έχουν συμβάλει στο να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα. Αλλά σίγουρα αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει το κόστος της ασφαλιστικής δαπάνης».