Yπερωρίες…

Το υπουργείο Οικονομικών φροντίζει τους υπαλλήλους του και εγκαίρως εγκρίνει τις υπερωρίες, όχι μόνο για τον Ιούλιο, αλλά για ολόκληρο το δεύτερο εξάμηνο του έτους.Ü Είναι δε ενδεικτικό ότι η υπερωριακή απασχόληση δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους στις ελεγκτικές υπηρεσίες (π.χ. ΣΔΟΕ) όπου παραδοσιακά πέφτει πολλή δουλειά την τουριστική περίοδο, αλλά και εκείνους που απασχολούνται στις κεντρικές διευθύνσεις.Ü Μάλιστα προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (σκίτσο) υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται η καθιέρωση απογευματινής υπερωριακής εργασίας για 140 υπαλλήλους στη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού του ΓΛΚ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Το συνολικό κόστος φθάνει τις 105 χιλιάδες ευρώ.

…και έκτακτες(;) ανάγκες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό της απόφασης για την έγκριση των υπερωριών και η αναφορά σε «έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες» που υπόκεινται σε ανελαστικές προθεσμίες. Ü Μία εξ αυτών σχετίζεται με «την απαιτούμενη συνεργασία με τους εκπροσώπους των θεσμών για την εφαρμογή των δράσεων που συνδέονται με την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης Ν. 4336/2015», δηλαδή με το τρίτο Μνημόνιο, αυτό που τελειώνει στις 20 Αυγούστου.Ü Τώρα πώς γίνεται το Μνημόνιο να ολοκληρώνεται τον άλλο μήνα και οι… επαφές των θεσμών στο ΓΛΚ να συνεχιστούν έως τον Δεκέμβριο μόνο ο κ. Τσακαλώτος που υπογράφει τη σχετική απόφαση γνωρίζει… Πάντως αν θέλουν να δικαιολογήσουν τις υπερωρίες θα μπορούσαν να βρουν μια πιο αληθοφανή «έκτακτη ανάγκη».

Η πικρή αλήθεια

Στο υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται να έχουν αντιληφθεί το αδιέξοδο με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης αλλά δεν βγαίνουν να πουν την αλήθεια. Η αλήθεια που δυστυχώς είναι ότι οποιοδήποτε ενδιαφέρον για την εταιρεία θα εκδηλωθεί μέσω των διαδικασιών του Πτωχευτικού Δίκαιου και όχι μέσω διαγωνισμού για τα assets της εταιρείας, όπως είναι σήμερα. Αυτή η ευκαιρία χάθηκε τα τελευταία έξι χρόνια όταν υπήρξαν προσφορές, αλλά το πολιτικό σύστημα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τις απέρριψαν.Ü Στην τελευταία συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης μεταξύ των εργαζομένων και του αναπληρωτή υπουργού Αλέξη Χαρίτση ο τελευταίος δεσμεύτηκε για τη διασφάλιση των 212 θέσεων εργασίας. Προφανώς με μετατάξεις σε άλλους φορείς του Δημοσίου και όχι μέσω της επαναφοράς της εταιρείας στην κανονικότητα.

Προεδρικό βραβείο

Βραβείο για τη συμβολή της στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και την καθιέρωση της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου έλαβε η Eurobank από τον θεσμό Invest Cyprus CIPA, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Το βραβείο παρέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας.

Για επτά εκατομμύρια

Το fund CVC είχε ξοδέψει 80 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το νοσοκομείο «Metropolitan», 20 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το «Ιασώ General» και πρόσφερε στη MIG 197 εκατ. για να γίνει κάτοχος του 70% του θεραπευτηρίου «Υγεία». Σύνολο 297 εκατ. για μια δυναμική είσοδο στον κλάδο της υγείας στην Ελλάδα, όπου εξέχοντα ρόλο θα είχε η πρότυπη μονάδα του νοσοκομείου «Υγεία». Ο όμιλος Αποστολόπουλου υπέβαλε μη δεσμευτική πρόταση στη MIG 204 εκατ. ευρώ για το 70% του «Υγεία» και ζήτησε 2 μήνες για να διενεργήσει οικονομικό έλεγχο.Ü Η επιλογή του CVC ήταν να ισοφαρίσει την πρόταση του ομίλου Αποστολόπουλου –αυξάνοντας τη δική του πρόταση κατά 7 εκατ. ευρώ –με δεσμευτική προσφορά εδώ και τώρα, με αποτέλεσμα το ΔΣ της MIG να συμφωνήσει μαζί του για τη μεταβίβαση του νοσοκομείου. Ηταν αδύνατον, αναφέρουν πηγές της αγοράς, για 7 εκατ. ευρώ το CVC να εγκατέλειπε τον στρατηγικό του σχεδιασμό για την Ελλάδα. Το καλό για τον όμιλο Αποστολόπουλου είναι ότι κρατάει «βόλια» για τη διεκδίκηση του «Ερρίκος Ντυνάν».

Στο Μαρόκο…

H Ελλάδα εξάγει τεχνογνωσία. Και αυτό είναι σημαντικό. Ü Οπως ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, η INTRASOFT International θα αναπτύξει το νέο πληροφοριακό σύστημα του Ταμείου Εθνικής Ασφάλισης του Μαρόκου (CNSS) των 35 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ü Οι Μαροκινοί, που έχουν αναπτυγμένη δημόσια διοίκηση λόγω της γαλλικής παρουσίας, προχωρούν σε πλήρη αυτοματοποίηση των διαδικασιών ασφάλισης, την επιστροφή εξόδων υγείας για τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που παρέχονται στους υπαλλήλους του μαροκινού ιδιωτικού τομέα.Ü Στόχος είναι η μετάβαση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σε εργασίες χωρίς χαρτί!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ