Ενώπιον της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη, βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φρουζής κλήθηκε από τους εισαγγελείς προκειμένου να παράσχει διευκρινίσεις, και ενώ εκκρεμεί ακόμη το αίτημα του για αποδέσμευση του λογαριασμού του στην Ελβετία_ «του ενός και μοναδικού ενεργού λογαριασμού που διατηρεί στο εξωτερικό», όπως λέει ο ίδιος, αρνούμενος τα όσα του καταλογίζονται.

Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει δε ως παράδοξο, το «να είναι δεσμευμένος ο μοναδικός λογαριασμός του στο εξωτερικό και ελεύθεροι οι λογαριασμοί του στην Ελλάδα, από τους οποίους αποκλειστικά τροφοδοτήθηκε ο λογαριασμός του εξωτερικού».
Ήταν η δεύτερη φορά μέσα στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων, κατά την οποία ο κ. Φρουζής, συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του Θεόδωρο Παναγόπουλο και Μιχάλη Φαράντο, κλήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς για παροχή εξηγήσεων, με άξονα τη δραστηριότητα του την περίοδο κατά την οποία ήταν αντιπρόεδρος της Novartis Hellas.
Εισαγγελικές πηγές έχουν διαβεβαιώσει όσους ερωτούν για την πορεία των ερευνών ότι οι όποιες νέες διώξεις (έχει ασκηθεί μόνον μια σε βάρος του κ. Φρουζή) θα πρέπει να αναμένονται από Σεπτέμβριο, ίσως και στα μέσα του φθινοπώρου, ωστόσο είναι πολλοί αυτοί που εκτιμούν ότι οι ρυθμοί κάθε άλλο παρά θερινοί μπορούν να χαρακτηριστούν.
Στις 17 Ιουλίου, αναμένεται εξάλλου με ενδιαφέρον η εξέλιξη μια άλλης πτυχής της υπόθεσης Novartis, καθώς συζητείται στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης της αποφάσεως του Γ’ Πλημμελειοδικείου Σερρών, με την οποία έπαυσε η ποινική δίωξη τεσσάρων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, μεταξύ άλλων και του ιταλού πρώην διευθύνοντος συμβούλου της.
Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της – όπως χαρακτηρίζεται – «μικρής δίκης» Novartis, στο εδώλιο της οποίας κάθισαν τόσο ο κ. Φρουζής όσο και δυο γιατροί, αμφότεροι κατηγορούμενοι για υπερσυνταγραφήσεις προς όφελος της εταιρείας. Στη δίκη αυτή, κατηγορούμενοι ήταν και τέσσερα άλλα μέλη του Δ.Σ., πλην του κ. Φρουζή, προέκυψε όμως πρόβλημα, καθώς το κλητήριο θέσπισμα δεν είχε μεταφραστεί, με αποτέλεσμα να επέλθει παραγραφή (είχε παρέλθει η 5ετία) και να παύσει η ποινική τους δίωξη.
Αίτηση αναιρέσεως, θεωρώντας τη διαδικασία απαράδεκτη, άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Σερρών, εισαγγελέας εφετών, ως εκ τούτου η υπόθεση συζητείται στον Άρειο Πάγο, ακριβώς σε 10 ημέρες από σήμερα.
Σε ό,τι αφορά τους δυο γιατρούς και τον κ. Φρουζή, αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν αθωωθεί πρωτοδίκως, πλην όμως ο εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης. Η νέα διαδικασία είχε ορισθεί την εβδομάδα που μόλις πέρασε, στις Σέρρες, αλλά αναβλήθηκε.