Ερευνητές του Πανεπιστημίου Lehigh στις ΗΠΑ βασίστηκαν σε μια αντικαρκινική θεραπευτική προσέγγιση για να δημιουργήσουν ένα νέο φάρμακο που θα εξοντώνει βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Το φάρμακο αυτό θα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ασθενών με πνευμονία, ατόμων που έχουν υποστεί τροφική δηλητηρίαση και ασθενών που ακόμη και τα νέας γενιάς αντιβιοτικά δεν φαίνεται να τους βοηθούν να ξεπεράσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Οι ερευνητές μελέτησαν μια νέα πολλά υποσχόμενη αντικαρκινική ανοσοθεραπεία η οποία ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να εντοπίσει και να επιτεθεί σε καρκινικούς όγκους. Στην συνέχεια δημιούργησαν ένα φάρμακο που δρα με ανάλογο τρόπο απέναντι στα βακτήρια. Πιο συγκεκριμένα το φάρμακο αυτό ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα στο να εντοπίζει τα βακτήρια και να επιτίθεται σε αυτά καταστρέφοντας την εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων τους γεγονός που τα οδηγεί σύντομα στον θάνατο. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα με το φάρμακο αυτό απέναντι σε βακτήρια τα οποία είναι καταχωρημένα στην λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως βακτήρια με ιδιαίτερα μεγάλη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Ανάμεσα τους είναι και το βακτήριο
Pseudomonas aeruginosa, το οποίο προκαλεί πνευμονία σε καρκινοπαθείς, σε άτομα που έχουν υποστεί εγκαύματα και σε ασθενείς με κυστική ίνωση. Στα πειράματα που έγιναν το νέο φάρμακο εξόντωσε αυτό το βακτήριο. Η επιστημονική κοινότητα χαιρέτησε αυτή την ερευνητική προσπάθεια που δημιουργεί αισιοδοξία ότι μπορεί σύντομα να μπουν στην μάχη εναντίον των ανθεκτικών βακτηρίων νέα αποτελεσματικά φάρμακα.