Στα όρια του γκροτέσκο κινείται πλέον η κυβέρνηση με τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις για το Μακεδονικό να συνεχίζονται και τη σύγχυση σχετικά με το τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και τι ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, να μην έχει πλέον μέτρο.
Αναρωτιέται κανείς αν πρόκειται για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος βελούδινου διαζυγίου στην κυβέρνηση ή για ακόμη ένα προσυμφωνημένο παιχνίδι Τσίπρα – Καμμένου που στόχο έχει να θολώσει τα νερά γύρω από τη συμφωνία και ταυτόχρονα να βγει η κάθε μία πλευρά κερδισμένη. Να χωρίσουν δηλαδή οι δρόμοι τους αλλά με μια συμφωνημένη… διατροφή για τον «απατημένο» σύζυγο που στην περίπτωση αυτή δεν είναι ξεκάθαρο ποιος έχει αναλάβει το ρόλο αυτό.
Πριν από λίγα 24ωρα στη Γερμανία μια διαφωνία Μέρκελ – Ζεεχόφεν σχεδόν τίναξε στον αέρα το Βερολίνο και μόνο χάρη στην πυροσβεστική παρέμβαση Σόιμπλε δεν διαλύθηκε η κυβέρνηση και δεν οδηγήθηκε η χώρα σε νέες εκλογές. Στην Ελλάδα μια τόσο ηχηρή διαφοροποίηση και με δημόσιες δηλώσεις που ευτελίζουν ακόμη και το θεσμό του πρωθυπουργού και δεν υπάρχει ουσιαστική αντίδραση από κανέναν.
Όταν υπουργοί και υφυπουργοί βγαίνουν και απαξιώνουν απροκάλυπτα τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, τότε υπάρχει σοβαρό θεσμικό πρόβλημα μιας και ο ευτελισμός της κυβέρνησης αντανακλάται στην ίδια τη χώρα.
Για παράδειγμα ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι τη συμφωνία των Πρεσπών δεν την έχει υπογράψει ο πρωθυπουργός κι εν πάση περιπτώσει αν δεν κυρωθεί από τη Βουλή δεν ισχύει και δεν δημιουργεί τετελεσμένα.
Ακόμη πιο απροκάλυπτος είναι ο εξ ΑΝΕΛ ορμώμενος υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης ο οποίος είπε ότι η υπογραφή του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών είναι «ανίσχυρη» μέχρι τουλάχιστον να κυρωθεί η συμφωνία. Και στη γραμμή του αρχηγού του απείλησε ότι θα αποσύρουν την εμπιστοσύνης τους από την κυβέρνηση και όχι μόνο από τους υπουργούς. Μάλιστα έκανε ένα βήμα παραπέρα και τόνισε ότι ο κ. Κοτζιάς έκανε κακό χειρισμό στο ζήτημα της συμφωνίας καθώς δόθηκε το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».
Οι απαξιωτικές εκφράσεις και μάλιστα από μέλος του υπουργικού συμβουλίου ήταν αναμενόμενο να προκαλέσουν συζητήσεις με τη Φ. Γεννηματά να τονίζει: «Χθες με τις δηλώσεις Καμμένου αναρωτήθηκα αν υπάρχει κυβέρνηση στον τόπο. Σήμερα οι συγκυβερνήτες κτύπησαν ξανά. Αμφισβητούν τον πρωθυπουργό, λένε ότι η υπογραφή του δεν έχει αξία. Ο ίδιος εξακολουθεί να μην αντιδρά. Η γελοιοποίηση κορυφώνεται. Δυστυχώς όμως και η ζημιά για τη χώρα».
Ο δε Ευάγγελος Βενιζέλος «Ο κ. Καμμένος γελοιοποιεί τα πάντα, γελοιοποιεί το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, γελοιοποιεί ένα εθνικό θέμα, όπως είναι το ζήτημα των σχέσεών μας με τα Σκόπια και, βεβαίως, γελοιοποιεί και το ρόλο του ως κυβερνητικού εταίρου και Υπουργού Άμυνας».
Πώς αντιδρά η κυβέρνηση
Οι προκλήσεις των κυβερνητικών εταίρων κατά κύριο λόγο έχουν μείνει επί της ουσίας αναπάντητες από την κυβέρνηση. Μάλιστα ο Δ. Τζανακόπουλος έκλεισε το μάτι στην πρόταση για 180 βουλευτές λέγοντας: «Η πρόταση Καμμένου θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και διαβούλευσης ώστε όταν έρθει η ώρα να παρθούν οι σωστές αποφάσεις».
Ωστόσο, υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης τα οποία αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει σχέδιο και… ζωή χωρίς τους ΑΝΕΛ.
«Όλα τα ενδεχόμενα περιγράφονται στο Σύνταγμα. Μπορούν να υπάρξουν πλειοψηφίες άλλου τύπου» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής στην εκπομπή “Παιχνίδια Εξουσίας.
«Θεωρώ ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασύνθεσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην ίδια εκπομπή. Και συνέχισε:
«Φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των 151. Το ενδεχόμενο των 180 δεν προκύπτει. Εάν υποχωρήσουν οι ενστάσεις που υπάρχουν από άλλα κόμματα τότε θα έχουμε αυξημένη πλειοψηφία. Η θέση των ΑΝΕΛ ήταν πάντα αυτή στο μακεδονικό. Βρίσκονται σε ιδιότυπο ανταγωνισμό με τη ΝΔ προωθώντας εθνικολαϊκιστική ατζέντα για τη διεκδίκηση των ίδιων ψηφοφόρων. Αυτό το παιχνίδι των πολλαπλών απαντήσεων που δίνει ο Π. Καμμένος είναι επικίνδυνο για την κυβερνητική σταθερότητα. Εχουμε όμως όπλα στη φαρέτρα μας για ξεπεράσουμε αυτό το σκόπελο. Σημασία έχει να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο. Υπάρχουν πολλές εκδοχές, όπως η στήριξη της κυβέρνησης με ανοχή».
Ολοι πλέον αναρωτιούνται αν η κυβερνητική συνεργασία έλαβε τέλος και το διαζύγιο θα επισημοποιηθεί όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή. Κάποιοι, μάλιστα τονίζουν ότι Τσίπρας και Καμμένος έχουν συμφωνήσει τα επόμενα βήματα ώστε να βρεθούν και οι δύο κερδισμένοι.
Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής, τολμηρός ηγέτης που λύνει εθνικά θέματα δεκαετιών και φιλοευρωπαϊστής που κάνει στροφή στη σοσιαλδημοκρατία ξεχνώντας τα «[v1]αριστερά» λάθη του παρελθόντος. Κι έτσι θα πάει μέχρι τέλους, όταν δε αποφασίσει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές θα φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή καταγγέλλοντας όσους αντιδρούν και δεν επιθυμούν την ειρήνευση στα Βαλκάνια κ.λπ.
Από την άλλη πλευρά ο Πάνος Καμμένος θα επιμείνει στην τακτική του «εντός, εκτός και επί τα αυτά», διαφωνώντας με τη συμφωνία για το Μακεδονικό, καταγγέλλοντάς την όποτε μπορεί αλλά παραμένοντας στην κυβέρνηση. Και το deal είναι πως όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή και οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές οι ΑΝΕΛ θα… ρίξουν (τεχνητά) την κυβέρνηση με τον κ. Καμμένο να φορά τη φουστανέλα του Μακεδονομάχου σε μια ύστατη προσπάθεια να μαζέψει τα κομμάτια του «πατριωτικού» κόμματός του που έχει ήδη εξαφανιστεί από τις δημοσκοπήσεις.
Ενδεχομένως ο πρωθυπουργός με όχημα την κύρωση της συμφωνίας, να ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει αυτή η προοπτική, όμως, πολλά κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο προσχώρησης άλλων βουλευτών σε αντικατάσταση των ΑΝΕΛ. Αλλωστε, λένε με νόημα στο Μαξίμου, πολλοί από τους ανεξάρτητους σήμερα βουλευτές ή ακόμη και από το κόμμα του Π. Καμμένου δεν έχουν ελπίδα να εκλεγούν, παρά μόνο σε κάποιο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ άλλοι συνεχίζουν το σκεπτικό λέγοντας: «Μην απορήσετε αν δείτε και τον Πάνο Καμμένο σε ψηφοδέλτιο του Τσίπρα ως συνεργαζόμενο».