Ως ένδειξη προσωπικής στρατηγικής και μεροληπτικής στάσης απέναντι στην κυβέρνηση, και ειδικά στον Αλέξη Τσίπρα, σε μια περίοδο οιονεί προεκλογική εξέλαβαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη χαλαρή στάση του Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα. Η ομοβροντία που δέχθηκε στη Βουλή ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Τα υπόλοιπα ελέγχθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες στα γραφεία των πολιτικών αρχηγών με τους οποίους συναντήθηκε. Ο κ. Μοσκοβισί έκανε δυσάρεστες και έντονες συζητήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Είναι γνωστό ότι ο κ. Μοσκοβισί ενδιαφέρεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν, αναζητώντας στήριξη από σοσιαλιστές και αριστερούς. Αν θα το πετύχει είναι μια άλλη συζήτηση. Ερχόμενος στην Αθήνα πάντως δεν υπολόγισε καλά το πολιτικό κλίμα και αντί να εισπράξει ευχαριστίες για τον υπαινιγμό περί επαναδιαπραγμάτευσης της περικοπής των συντάξεων εισέπραξε οργή.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή. «Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας πολίτης που να θέλει να περικοπούν οι συντάξεις. Αλλά εδώ, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για όλους τους Έλληνες πολίτες και κυρίως για τους συνταξιούχους. Εμείς το πρόγραμμά μας το έχουμε διαμορφώσει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας.
Αν, κύριε Επίτροπε, μας πείτε ότι η συμφωνία αυτή για τις συντάξεις να ακυρωθεί, και θα ακυρωθούν και οι υπόλοιπες ενδεχομένως συμφωνίες της χώρας, καλοδεχούμενο! Καλοδεχούμενο, να το ξέρουμε για να διαμορφώσουμε και εμείς αντίστοιχα το πρόγραμμά μας. Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν καθαροί οι όροι για όλα τα πολιτικά κόμματα, για όλους τους Έλληνες, και θα πρέπει να ξέρουμε πώς θα προχωρήσει η χώρα μπροστά, με βάση τις διεθνείς της δεσμεύσεις», επισήμανε.
Στη ΝΔ ενοχλήθηκαν επειδή, όπως σχολίαζαν, ο κ. Μοσκοβισί «υιοθέτησε με ανεπίτρεπτο τρόπο το κυβερνητικό αφήγημα της τάχα καθαρής εξόδου, τη στιγμή που οι κ. Τσίπρας και Καμμένος έχουν δεσμεύσει τη χώρα με νέα επαχθή μέτρα τα επόμενα χρόνια και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση».
Το κλίμα έντασης στη συνάντηση του Επιτρόπου με τον κ. Μητσοτάκη αποτυπώθηκε καθαρά στην ανακοίνωση της Πειραιώς. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος, καθώς σε καμία άλλη χώρα που αντιμετώπισε μνημονιακά προγράμματα, δεν υπήρχαν μελλοντικές δεσμεύσεις, επιπλέον μέτρα και ενισχυμένη εποπτεία. «Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει», ανέφερε, «είναι ότι τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα ως συνέπεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου το 2015» και ότι «η Ελλάδα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει και ένα 4ο κεκαλυμμένο μνημόνιο».
Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτυγχάνει διαρκώς να επιτύχει ακόμη και τους αναπτυξιακούς στόχους που η ίδια θέτει, όπως και να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ιδίως στη Δημόσια Διοίκηση.
Ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε στον κ. Μοσκοβισί να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες. Πόσο μάλλον τις εντελώς αχρείαστες που επιβλήθηκαν στους πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και εκείνες που δυστυχώς έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για το προσεχές διάστημα, αναφέρει η ανακοίνωση.
‘Οπως σχολίαζαν στελέχη της ΝΔ, ο κ. Μοσκοβισί έχει δημόσια δεχθεί να είναι κορυφαίος υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας προσκαλείται συνεχώς σε όλες τις συναντήσεις των Σοσιαλιστών. Οι ευρωεκλογές, πρόσθεταν, πλησιάζουν και για τη διαμόρφωση των αναγκαίων συμμαχιών συχνά γίνονται αμοιβαίες παραχωρήσεις και εξυπηρετήσεις. Συνεπώς αυτή η υπερβολική θέρμη και στήριξη με μεγάλα λόγια προς την κυβέρνηση μπορεί να μην είναι καθόλου τυχαία, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν και να λαμβάνουν υπόψη τους οι πολίτες.
Εξηγώντας τη θέση τους, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευκρίνιζαν ότι η ΝΔ δεν διαφωνεί με την κατάργηση των ψηφισμένων μέτρων για μειώσεις στις συντάξεις. Εξάλλου έχει ήδη καταψηφίσει την νέα περικοπή των συντάξεων που υπέγραψαν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος για την 1/1/19. «Μόνοι τους το συμφώνησαν και μόνοι τους ψήφισαν το συγκεκριμένο μέτρο. Γι αυτό και είναι ο ορισμός της υποκρισίας να εγκαλείται η ΝΔ σήμερα ότι τάχα επιθυμεί την νέα περικοπή στις συντάξεις όπως και τη μείωση του αφορολόγητου. Η ΝΔ επέκρινε τη στάση του Ευρωπαίου Επιτρόπου επειδή -και ας επιχειρεί να διαστρεβλώσει τους λόγους η κυβέρνηση-, αν υπάρχει περιθώριο να μην περικοπούν οι συντάξεις, τόσο η κυβέρνηση, όσο κυρίως η τρόικα οφείλουν να το δηλώσουν αμέσως και να πάψουν να παίζουν με τις τύχες εκατομμυρίων συνταξιούχων. Είναι αδιανόητο να μην έχουν ενημερωθεί οι συνταξιούχοι για το τι θα μένει στις τσέπες τους σε έξι μήνες από σήμερα. Ειναι βαθιά προσβλητικό. Αν λοιπόν οι κυβερνώντες έχουν συμφωνήσει κρυφίως την αναβολή ή ακόμη και την αθέτηση της συμφωνίας που έχουν υπογράψει, οφείλουν σήμερα κι όλας να το πουν. Δεν νοείται να παίζουν με τη ζωή τόσων εκατομμυρίων ανθρώπων και να τους πουλάνε, όπως πάντα φρούδες ελπίδες με μισόλογα και υποσχέσεις», σχολίαζαν.