Σε βαθιά κρίση προσανατολισμού και αδυναμίας να διαμορφώσει ένα πειστικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα της χώρας, βρίσκεται η κυβέρνηση.
Το πρωτοφανές αδιέξοδο αναδεικνύεται και από τα προσωπικά παιχνίδια του Πάνου Καμμένου ο οποίος με τα συνεχή «μπες – βγες» στην κυβέρνηση, έχει χάσει και το ελάχιστον ίχνος σοβαρότητας που είναι απαραίτητο για έναν υπουργό Αμυνας.
Η απόφασή του άλλωστε να οργανώσει έκτακτη συνέντευξη τύπου στις 8.30 το πρωί είναι ενδεικτική του πανικού στον οποίον βρίσκεται ειδικά με την 11ηΙουλίου να είναι μπροστά. Την ημέρα δηλαδή της επίσημης πρόσκλησης του ΝΑΤΟ στην «Βόρεια Μακεδονία», όπως αποφασίστηκε με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ενας υπουργός Αμυνας που εμφανίζεται ως «εκβιαστής» της κυβέρνησης με την απειλή της αποχώρησης από αυτήν και ταυτόχρονα ως σφιχτά αγκαλιασμένος με την εξουσία την οποία δεν σκοπεύει να παραχωρήσει. Η απουσία του χθες από το υπουργικό συμβούλιο και η δήθεν ενόχλησή του με τον πρωθυπουργό και τον Νίκο Κοτζιά για τη συμφωνία για το Μακεδονικό εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική των ΑΝΕΛ προκειμένου να διασωθούν. Το κόμμα και ο Καμμένος μοιάζουν με ακυβέρνητο πλοίο όπου το πλήρωμα ρίχνει όλη τη «σαβούρα» του σκάφους προκειμένου να την χρησιμοποιήσει σαν σανίδα σωτηρίας.
Η πρωτοφανής κρίση που περνά η κυβέρνηση συνολικά αντικατοπτρίζεται και στην επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίον ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε «συμπαθούντα» τον φασισμό.
Ακροδεξιά
Η ταύτιση του προέδρου της ΝΔ με ακραία στοιχεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως ο αυστριακός καγκελάριος Κουρτς, προκάλεσε σε πολλούς θυμηδία καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σκέφτηκαν: «Μα ο Τσίπρας δεν είναι σφιχταγκαλιασμένος επί τρία χρόνια με τον ακροδεξιό Πάνο Καμμένο;»
Προς επιβεβαίωση των λεγόμενων αυτών ήρθε η ερώτηση – απαίτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Καμμένο που του ζητούν να απαλείψει σε κείμενό του τη λέξη «λαθρομετανάστης» γιατί χρησιμοποιείται από ακραίους. ««Η χρήση του όρου αυτού είναι αδόκιμη, τόσο πολιτικά όσο και νομικά. Ανήκει στη σημειολογία και φρασεολογία ακροδεξιών πολιτικών χώρων με ξενοφοβικές συμπεριφορές και μίσος προς τη διαφορετικότητα.»
Αυτά αναφέρουν όχι για κάποιον πολιτικό αντίπαλο αλλά για τον επί 3,5 χρόνια «σύντροφό» τους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Η ιδεολογικο – πολιτική σύγχυση συνεχίζεται και σε ό,τι αφορά το αν θα έρθει η συμφωνία για το Μακεδονικό αλλά και πότε. Υπάρχουν ήδη εισηγήσεις στον πρωθυπουργό να έρθει προς κύρωση μετά τις εκλογές και να υποχρεωθεί η επόμενη κυβέρνηση να το κάνει. Ενώ άλλοι, με πρώτο τον Νίκο Κοτζιά λένε ότι αυτή θα έρθει μέχρι το τέλος του έτους, εφόσον περάσει από τα Σκόπια.
Όμως, το κυρίαρχο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είναι η πολιτική τους απαξίωση, ο τρόπος που τους αντιμετωπίζει η κοινή γνώμη. Η αδυναμία της κυβέρνησης να φτιάξει ένα μεταμνημονιακό σχέδιο ανάπτυξης και βελτίωσης της καθημερινότητας, σε συνδυασμό με τις παλινωδίες γύρω από το Μακεδονικό, έχουν οδηγήσει στη δημοσκοπική κατάρρευση του τελευταίου μήνα. Ανεξάρτητα αν η πρόθεση ψήφου είναι 6 ή 14 μονάδες διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσκόποι τονίζουν ότι είναι χαώδης η διαφορά στην παράσταση νίκης ενώ κάκιστα είναι τα ποιοτικά στοιχεία για σειρά θεμάτων, όπως η οικονομία, η καθημερινότητα, η ασφάλεια, η διαχείριση κρίσεων όπως αυτή στη Μάνδρα, και βεβαίως τα εθνικά θέματα για τα οποία η κοινή γνώμη δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση.
Τα παίζει όλα για όλα
Το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας πιθανότατα ένα καθαρό 10μηνο, μέχρι τον Μάιο του 2019, που κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγηθούν οι εκλογές, θα τα παίξει όλα για όλα. Και παροχές θα κάνει, και υποσχέσεις θα δώσει αλλά κυρίως θα πολώσει σε πρωτοφανή επίπεδα το πολιτικό σκηνικό.
Μεθαύριο Πέμπτη στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Τσίπρας θα ανεβάσει ιδιαίτερα τους τόνους για όλα τα θέματα και θα κατηγορήσει εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη για στροφή σε φασιστικές, ακροδεξιές αντιλήψεις.
Πλέον όλοι περιμένουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι «κολασμένοι» πολιτικά με προσωπικές επιθέσεις και με μια εμφανή προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να προσωποποιήσει την αντιπαράθεσή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε κάθε περίπτωση όλοι περιμένουν ότι τα πολιτικά αδιέξοδα του πρωθυπουργού και του κ. Καμμένου θα οδηγήσουν σε «σκληρό ροκ» βγαλμένο από τα χρόνια του «βρόμικου ’89».