Ως επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου ενημερώνομαι καθημερινά για τις δραστηριότητες όσων επιχειρούν να υπονομεύσουν την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της.
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου είχαμε την ευκαιρία να διασφαλίσουμε ότι έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε απειλές κατά των κρατών μας όπως κυβερνο-επιθέσεις, παραπληροφόρηση και ανάμιξη σε εκλογές.
Η κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο αποτελεί απειλή για ζωτικής σημασίας υποδομές και ψηφιακά συστήματα από τα οποία εξαρτάται όλο και περισσότερο η καθημερινότητά μας.
Ίσως είναι γνωστή η κυβερνοεπίθεση Wannacry πέρυσι. Επρόκειτο για μια επίθεση που έπληξε αδιακρίτως πολλούς και διαφορετικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δεν είχε πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία των ασθενών με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν οι ζωές ασθενών.
Η ίδια ψηφιακή τεχνολογία χρησιμοποιείται για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης με σκοπό να θολώσουν την πραγματική εικόνα των γεγονότων, να σπείρουν διχόνοια και να διευκολύνουν την αποποίηση ευθυνών για άλλες κακόβουλες πράξεις.
Έχουμε, επίσης, γίνει μάρτυρες απόπειρας ανάμιξης στις πολιτικές διαδικασίες άλλων χωρών, μέσω της υποκλοπής πολιτικά ευαίσθητων πληροφοριών και την μετέπειτα διαρροή τους με σκοπό να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς μας και τους θεσμούς.
Εντωμεταξύ, απειλές που φαινόταν να ανήκουν στο παρελθόν, επανέρχονται. Πέρυσι, είχαμε επιθέσεις με χημικά όπλα – απαγορευμένα βάσει διεθνούς συνθήκης – στη Μαλαισία, τη Συρία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πώς απαντάμε σ’ αυτές τις απειλές; Πώς εντοπίζουμε και πώς αντιμετωπίζουμε τους ενόχους που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις; Κι όταν εντοπίσουμε τους υπεύθυνους, πώς διασφαλίζουμε ότι θα λογοδοτήσουν γι’ αυτές;
Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να επενδύσουμε χρόνο και πόρους ώστε να είμαστε εξίσου δημιουργικοί και ευέλικτοι με τις απειλές που αντιμετωπίζουμε και όσους τις εξαπολύουν.
Αυτό σημαίνει να έχουμε τις κατάλληλες αρμοδιότητες ώστε να καταπολεμήσουμε την παράνομη χρηματοδότηση, αλλά και να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να εντοπίζουν τα ψεύδη και να καταγγέλλουν την παραπληροφόρηση στα κοινωνικά δίκτυα.
Σήμερα η ασφάλεια απαιτεί την αξιοποίηση όλων των κυβερνητικών μηχανισμών, και γι’ αυτό ο ρόλος της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης είναι εξίσου σημαντικός για την ασφάλειά μας στο μέλλον με αυτόν της επιβολής του νόμου.
Όπως συμβαίνει και με την άμυνα, χρειάζεται να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τους ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας, όχι να την αποδυναμώσουμε.
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, οι ηγέτες μας θα εγκρίνουν μια δέσμη νέων μέτρων ενάντια της απειλής κατά της δημοκρατίας, της ασφάλειας και της ευημερίας μας.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους αντιπάλους μας να κρύβονται στις σκιές. Θα πρέπει να τους καταγγέλλουμε, όταν παραβιάζουν το λογισμικό νοσοκομείων και επιχειρήσεων, όταν βλάπτουν τους πολίτες μας ή όταν επιχειρούν να παρέμβουν στην εκλογική διαδικασία των χωρών μας.
Και θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όσοι σκοπεύουν να μας πλήξουν, ξέρουν καλά ότι θα υπάρξει ισχυρή και σοβαρή απάντηση. Όσοι προσπαθήσουν να μας βλάψουν, πρέπει να καταλάβουν ότι ξέρουμε τί ετοιμάζουν, είμαστε καλά προετοιμασμένοι και έχουμε την ικανότητα και την αποφασιστικότητα να απαντήσουμε.
Και είναι ζωτικής σημασίας, να ανταποκρινόμαστε όλοι μας ως ένας.
*Ο Mark Sedwill είναι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Βρετανικής Κυβέρνησης και επικεφαλής Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου.