«Αυτά τα συμφέροντα ματαιοπονούν και αυτό αποδείχθηκε και από αυτόν τον πολιτικό κύκλο, οι μύχιοι πόθοι τους διαψεύστηκαν, η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και θα συνεχίσει και την επόμενη την ανάκαμψη της χώρας», απάντησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στα σενάρια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Ε.
Απαντώντας για τη συνεργασία της κυβέρνησης με τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, ο Ν. Παππάς δήλωσε ότι αυτή η σχέση είναι πεντακάθαρη και η διαφωνία στο συγκεκριμένο θέμα (σ.σ. Μακεδονικό) έχει διατυπωθεί δημοσίως και ενώπιον του ελληνικού λαού.
Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι «πάντα με ειλικρίνεια έχουμε υλοποιήσει τη σχέση μας» προσθέτοντας ότι ο Π. Καμμένος εκφράζεται πάντα με ανοιχτά χαρτιά για το αν θέλει ή δεν θέλει να είναι με την κυβερνητική πολιτική.
Απαντώντας για το αν φοβάται πτώση της κυβέρνησης, ο Ν. Παππάς είπε ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν με συγκεκριμένους τρόπους και η ΝΔ έχει εξαντλήσει για το επόμενο εξάμηνο όλες τις δυνατότητές της, ενώ κάλεσε να σταματήσουν όσοι προσπαθούν να πείσουν για εκλογές.
Μιλώντας για τις δημοσκοπήσεις, ο Ν. Παππάς είπε ότι οι σοβαροί δημοσκόποι γνωρίζουν ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 1/3 και δεν κάνουν δηλώσεις για το θέμα καθώς είναι παρακινδυνευμένο.
«Οι κύριοι που θέλουν να γυρίσουν τη χώρα πίσω στην περίοδο των μνημονίων θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει» υπογράμμισε κλείνοντας το θέμα ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.
Αναφερόμενος στα μέτρα μείωσης των συντάξεων, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι είναι ένα μέτρο που η κυβέρνηση δεν ήθελε να πάρει, «όταν δεν κλείναμε τη συμφωνία γιατί διαφωνούσαμε με το μέτρο η ΝΔ μας έλεγε υπογράψτε» συμπλήρωσε ο Ν.Παππάς υπογραμμίζοντας ότι τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν μηδενικό ισοζύγιο στον προϋπολογισμό, καθώς υπάρχουν και τα αντίμετρα.
Πρόσθεσε ότι όλα τα μέτρα εξετάζονται με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και «μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα συζητηθεί το κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν ή και να δοθεί εν είδη 13ης σύνταξης, η καταβολή ενός εφάπαξ μερίσματος».
Απαντώντας για τα σενάρια διεύρυνσης του μεσαίου χώρου και τυχόν συνεργασιών με το Ποτάμι, ο Ν. Παππάς είπε ότι μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου που θα επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και θα γίνει αύξηση του κατώτατου μισθού, εκεί θα αναμετρηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις με βάση τις θέσεις τους και εκεί θα διαπιστωθεί και ποιες συνεργασίες μπορούν να γίνουν.
Επίσης, τόνισε ότι ο στόχος διεύρυνσης του πολιτικού φάσματος των δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι ένας διαρκής, λογικός και θεμιτός στόχος.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ο Ν. Παππάς είπε ότι φτάσαμε σε συμφωνία επειδή κάμφθηκαν οι ακραίες δεξιές απόψεις οι οποίες είναι και αντίθετες με τα ελληνικά συμφέροντα, και κάλεσε τους εγχώριους και ξένους εκπροσώπους της Δεξιάς «να πείσουν και κανέναν στην Ευρώπη για πολιτικές που δεν είναι σε βάρος της χώρας μας».
«Η συμφωνία ήταν ένα θετικό βήμα» συνέχισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα πρωτοπορεί και πυροδοτεί τη συζήτηση για λύσεις σε συμφέρον της ΕΕ».
Αναφερόμενος στη στάση του προέδρου της ΤτΕ Γ.Στουρνάρα ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι δεν είναι λογικό να μην έχει τοποθετηθεί ακόμα για τη συμφωνία για το χρέος, προσθέτοντας ότι με την ευκαιρία δημοσιοποίησης της έκθεσης της ΤτΕ «έχει την ευκαιρία να δείξει αν πολιτεύεται ως πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος ή ως υπουργός της αποτυχημένης κυβέρνησης Σαμαρά».
Αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι δεν μιλάμε πλέον για κανάλια μη βιώσιμα με άσχημες εργασιακές σχέσεις, αλλά για ένα καθαρό τοπίο, με 400 εργαζόμενους ανά κανάλι.
Αναφερόμενος στη στάση τηλεοπτικών σταθμών για την υπερ προβολή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ δήλωσε ότι «το ανησυχητικό δεν είναι ένα τουρκικό σήριαλ, αλλά μια δημοσιογραφία που επιλέγει να αναδεικνύει υπέρ του δέοντος και με ψέματα κάποιες φορές, τις δυνατότητες που έχει ο ανήσυχος γείτονάς μας ενώ η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας αποκρύπτεται».
«Αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο» συνέχισε σε αυστηρό ύφος ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, «θα μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις».
Για τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό ο Ν. Παππάς χαρακτήρισε θεμιτές τις διαμαρτυρίες αλλά χαρακτήρισε ανησυχητικές τις αντισυγκεντρώσεις οι οποίες είναι μικρές σε αριθμό, απειλούν με βία και δεν καταδικάζονται. «Αυτό είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο που θέλει οριοθέτηση» τόνισε.
Τέλος, απαντώντας για το ζήτημα που προέκυψε με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ο κ. Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και κατά το νόμο θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, προσθέτοντας «ότι η διολίσθηση του κ. Μητσοτάκη ακριβώς επειδή είναι δέσμιος της ακροδεξιάς ομάδας του κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη συνεχίζεται. Του έχουν ξεσκίσει το φιλελεύθερο κοστούμι του και έχει την απόλυτη μετατόπιση προς την άκρα δεξιά».