Τι έπαθαν οι Μίλερ, Λεβαντόφσκι και Ντε Χέα στη Ρωσία

Πόσο εύκολο είναι τελικά σε έναν ποδοσφαιριστή να μετέχει σε μια μεγάλη διεθνή διοργάνωση, όπως το Μουντιάλ, έχοντας διανύσει μια δύσκολη χρονιά με δεκάδες αγώνες και ταξίδια; Απ' ό,τι μας έδειξε η φάση των ομίλων στα γήπεδα της Ρωσίας, δεν είναι καθόλου εύκολο.

Πόσο εύκολο είναι τελικά σε έναν ποδοσφαιριστή να μετέχει σε μια μεγάλη διεθνή διοργάνωση, όπως το Μουντιάλ, έχοντας διανύσει μια δύσκολη χρονιά με δεκάδες αγώνες και ταξίδια; Απ’ ό,τι μας έδειξε η φάση των ομίλων στα γήπεδα της Ρωσίας, δεν είναι καθόλου εύκολο. Ποδοσφαιριστές μεγάλης αξίας, πρωταγωνιστές σε σπουδαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους, ύστερα από μια σπουδαία αγωνιστική χρονιά δεν έδειξαν έτοιμοι να ανταποκριθούν στην πρόκληση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και αυτό το παρατηρήσαμε όχι μόνο σε ομάδες που αποχαιρέτησαν πρόωρα τη διοργάνωση, αλλά και σε άλλες που συνεχίζουν.
Παραδείγματα υπάρχουν αρκετά: Ο Λουίς Σουάρες χρειάστηκε ουσιαστικά δύο αγώνες για να αρχίσει να θυμίζει τον εξαιρετικό επιθετικό της Μπαρτσελόνα. Ο Νταβίντ Ντε Χέα σε κανένα παιχνίδι της πρώτης φάσης δεν θύμισε τον συνήθως ανίκητο τερματοφύλακα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αυτόν που θαυμάζουμε στην Πρέμιερ Λιγκ. Αρκετοί ποδοσφαιριστές, λοιπόν, απογοήτευσαν στην πρώτη φάση. Για αυτούς που συνεχίζουν, πάντως, οι προπονητές τους ελπίζουν ότι τώρα που αρχίζουν οι νοκάουτ αγώνες η εμπειρία τους θα αποτελέσει πολύτιμη βοήθεια στην προσπάθεια της ομάδας.

Η κριτική στον Οζίλ

Ας αρχίζουμε πρώτα από τις ομάδες που αποχαιρέτησαν πρόωρα τη Ρωσία. Ο αποκλεισμός της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γερμανίας είναι χωρίς αμφιβολία η μεγαλύτερη έκπληξη, καθώς κανείς δεν περίμενε να ηττηθεί στο τελευταίο παιχνίδι από τη Νότια Κορέα. Και εδώ θα συναντήσουμε παίκτες υψηλής εμπειρίας και με μεγάλες ικανότητες που απογοήτευσαν με την απόδοσή τους. Η Γερμανία απέτυχε επιθετικά και αυτό της στοίχισε. Οταν παίκτης με την εμπειρία του Τόμας Μίλερ δεν κατάφερε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα ή, ακόμα, όταν ο Μεσούτ Οζίλ, ένας μέσος αξίας, υστερεί σε μεγάλο βαθμό, όλα γίνονται δυσκολότερα. Ο Οζίλ δέχτηκε σκληρή κριτική όχι μόνο από τα γερμανικά ΜΜΕ αλλά και από παλιούς διεθνείς. Ο Στέφαν Εφενμπεργκ ζήτησε μάλιστα από τον Λεβ να τον αφήσει εκτός ενδεκάδας και να προτιμήσει τον Μάρκο Ρόις, ενώ ο Λόταρ Ματέους μίλησε για έναν ποδοσφαιριστή που δεν έχει πλέον κίνητρο για να αγωνιστεί στην Εθνική και απόρησε γιατί είναι πάντα στις κλήσεις. Οσον αφορά τον Μίλερ, στο ματς με την Κορέα δεν ήταν στην αρχική ενδεκάδα. Σκεφτείτε δε ότι ο γερμανός μεσοεπιθετικός είχε χαρακτηριστεί ως ένα από τα φαβορί για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης.
Μια ακόμα περίπτωση επιθετικού που δεν κατάφερε να σκοράρει ήταν ο συμπαίκτης του Μίλερ στην Μπάγερν, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο πολωνός φορ, πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής με 50 γκολ, τα 16 στην προκριματική φάση. Η αλήθεια είναι πως ο στράικερ της Μπάγερν δεν είχε βοήθεια από τους συμπαίκτες του, κάτι που είπε και ο ίδιος. «Εκανα ό,τι μπορούσα, αλλά ήμουν μόνος». Και όλα αυτά από έναν από τους πλέον παραγωγικούς επιθετικούς των τελευταίων χρόνων. Με άσφαιρο τον Λεβαντόφσκι λοιπόν στα δύο πρώτα ματς, η Πολωνία με ισάριθμες ήττες βρέθηκε νοκάουτ από τη διοργάνωση.

Ο Αγουέρο στη σέντρα

Μια άλλη περίπτωση επιθετικού που δεν έχει ικανοποιήσει έως τώρα είναι ο Σέρχιο Αγουέρο.Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι σκόραρε στην πρεμιέρα με την Ισλανδία, αλλά απογήτευσε κόντρα στην Κροατία. Δέχτηκε σκληρή κριτική από τον Τύπο στην πατρίδα του αλλά και από τον Ντιέγκο Μαραντόνα, και μάλιστα έμεινε εκτός αρχικού σχήματος στον αγώνα με τη Νιγηρία καθώς προτιμήθηκε ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν. Φυσικά, το αγωνιστικό πρόσωπο της Αργεντινής στα δύο πρώτα παιχνίδια δεν βοήθησε ουσιαστικά κανέναν παίκτη να διακριθεί ιδιαίτερα. Ας μην ξεχνάμε την κριτική που δέχτηκε ο Λιονέλ Μέσι, αλλά και ο τερματοφύλακς Καμπαγέρο για το λάθος του που έφερε το πρώτο γκολ της Κροατίας. Οπως αποκάλυψε και ο ίδιος μέσω του λογαριασμού του στο Ιnstagram, δέχθηκε ακόμα και απειλές για τον ίδιο αλλά και την οικογένειά του: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορώ να δεχτώ επειδή υπέπεσα σε ένα ποδοσφαιρικό λάθος. Ομως δέχθηκα πολλή χολή, κατάρες και απειλές εναντίον μου αλλά και εναντίον της οικογένειάς μου. Αυτές οι άσχημες συμπεριφορές δεν με βοήθησαν».
Το άγχος, οι απαιτήσεις των οπαδών, οι προσδοκίες για μια διάκριση στο Μουντιάλ αλλά και οι τραυματισμοί ήταν οι αιτίες που αρκετά αστέρια του Μουντιάλ βρέθηκαν στα «ρηχά» στην πρώτη φάση. Θυμηθείτε τους λυγμούς του Νεϊμάρ μετά τη λήξη του αγώνα με την Κόστα Ρίκα, αλλά και την πίεση που αισθάνθηκε ο Μέσι μέχρι να προκριθεί η Αργεντινή στην επόμενη φάση. Μια ξεχωριστή περίπτωση είναι ο Μο Σαλάχ,ο οποίος παρά τα δύο γκολ που σημείωσε δεν κατάφερε να βοηθήσει την Αίγυπτο. Ο τραυματισμός του στον ώμο, στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, δεν του επέτρεψε ουσιαστικά να ακολουθήσει κανονικά την προετοιμασία της Εθνικής, έμεινε εκτός από το πρώτο ματς με την Ουρουγουάη, ενώ και στα δύο επόμενα που αγωνίστηκε δεν ήταν ο γνωστός Σαλάχ που θαυμάσαμε στην Πρέμιερ Λιγκ και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.