Είναι αρκετές οι φορές που στο Εφετείο η ποινική μεταχείριση κατηγορουμένων σε μια υπόθεση είναι διαφορετική από ό,τι πρωτοδίκως. Η υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή, των δύο νέων που καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 13 ετών χωρίς αναστολή για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», έκανε –λόγω της εμβέλειάς της –το χάσμα ανάμεσα στη δικανική κρίση, τότε και τώρα, να φαντάζει θεαματικό. Ο πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήταν σαφής όταν ανακοίνωσε το «ομοφώνως αθώοι», αποκαλύπτοντας εν συντομία το σκεπτικό της απόφασης· απέναντι σε στοιχεία που δεν έδειξαν τίποτε, παράνομη δραστηριότητα που δεν αποδείχθηκε, άρση τηλεφωνικού απορρήτου που δεν έφερε στο φως επιβαρυντικό στοιχείο και ένα γενετικό υλικό DNA πλήρως αμφισβητούμενο, χαμηλής ποιότητας και ποσότητας, άχρηστο αντί για εργαλείο. «Οι κοινωνικές συναναστροφές δεν ποινικοποιούνται» ήταν η κορωνίδα της απόφασης που σκόρπισε ενθουσιασμό στην αίθουσα.
Λίγες ώρες νωρίτερα, το πολυπληθές ακροατήριο είχε μείνει ενεό, παρά τη φόρτισή του, ακούγοντας την πρόταση-κατηγορώ της εισαγγελέως της έδρας. Η εισαγγελική λειτουργός ζητούσε την καταδίκη της Ηριάννας και του Περικλή, χαρακτήριζε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς τους, δεν μπορούσε να πειστεί ότι οι κατηγορούμενοι ήταν έξω από τον χορό που είχε στήσει η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Εβλεπε θερμό εναγκαλισμό τους με σκληρά, ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, τους αντιμετώπιζε ως μέλη και παράλληλα εκτιμούσε ως αξιόπιστα τα στοιχεία του εργαστηρίου της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με το επίμαχο DNA, τονίζοντας ότι η μέθοδός του συνάδει με τα διεθνή πρότυπα και πρωτόκολλα.
Η ίδια εμφανίστηκε να μη λαμβάνει υπ’ όψιν της τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης, ούτε καν των ειδικών-πραγματογνωμόνων ως προς την έλλειψη αξιοπιστίας του γενετικού υλικού, χαρακτηρίζοντας ως εμπαθή και μεροληπτική τη γνώμη του πρώην επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας της Αστυνομίας.
«Εχω κάνει λάθος…» είπε αυθόρμητα σε κάποια αποστροφή του λόγου της, νομίζοντας ότι έχει μπερδέψει τις σελίδες που είχε μπροστά της. «Κι άλλο λάθος;» πετάχτηκε χαμηλόφωνα κάποιος από το ακροατήριο, για να προκαλέσει την παρέμβαση του προέδρου που απείλησε με μέτρα.
Οταν η εισαγγελέας έφθασε να σχολιάσει το θέμα του DNA της Ηριάννας και της αξιοπιστίας του, μια μεσόκοπη γυναίκα, προφανώς του ευρύτερου κοινωνικού –αν όχι συγγενικού –περιβάλλοντος της κατηγορουμένης, χτύπησε δυνατά με ανάποδες παλάμες τα γόνατά της σε μια κίνηση αγανάκτησης, απόγνωσης για κάτι που φοβόταν ότι ερχόταν και που όμως δεν μπορούσε να αντιστρέψει. Δεν άντεξε, σηκώθηκε από την καρέκλα της και βγήκε από την αίθουσα για να κάνει τσιγάρο.
«Οι κατηγορούμενοι είναι αναρχικοί» είπε η εισαγγελέας, διευκρινίζοντας ότι οι φιλικές σχέσεις μπορεί να μην ποινικοποιούνται, πλην όμως εδώ υπάρχει κάτι παραπάνω: «θερμός εναγκαλισμός» με τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». «Ομοιος ομοίω αεί πελάζει» ανέφερε, προκαλώντας δονήσεις στον χώρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ