ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Αριστερές προτροπές…

Αριστερές προτροπές…

Την αριστερή φρασεολογία των φοιτητικών χρόνων θυμήθηκε η υπουργός Εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου (σκίτσο) όταν βρέθηκε απέναντι στο κατάλληλο ακροατήριο. Η υπουργός μίλησε στις Βρυξέλλες σε συνέδριο των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) με θέμα «Ο κόσμος της εργασίας σε μετάβαση» και δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.ÜΑπευθυνόμενη σε συνδικαλιστές είπε: «Ο εργατικός διεθνισμός οφείλει να μεταβεί από το επίπεδο του συμβολισμού του συνθήματος, στο οποίο μέχρι τώρα κινείται, στη φάση της αποφασιστικότητας και της ενεργοποίησης».


…για ευρωπαϊκές συμβάσεις

Μάλιστα, έκανε ένα βήμα παραπέρα και πρότεινε τη διεκδίκηση δεσμευτικών συλλογικών συμβάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. ÜΩστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά στην πρόσφατη διαμάχη της με τη ΓΣΕΕ –μέλος των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων -, η οποία την κατηγορεί πως με τον «κουτσουρεμένο τρόπο» με τον οποίο επαναφέρει την αρχή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων ουσιαστικά «ναρκοθετεί την εφαρμογή της».

Mένει το waiver;

Τη δική του διαπραγμάτευση με την ΕΚΤ προετοιμάζει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συμφωνία στο Eurogroup που θέτει την Ελλάδα εκτός μνημονίωναπό τον Αύγουστο. Με βάση τους κανονισμούς της ΕΚΤ, αυτόισοδυναμεί με αποκλεισμό από το waiver των ελληνικών ομολόγων και μεταφορά της φθηνήςαπευθείας χρηματοδότησης των τραπεζώναπό τη Φρανκφούρτη στον ακριβό ELA. Στην αγορά εκτιμούν ότι ίσως ο κεντρικός τραπεζίτης πετύχει τη διατήρηση του waiver με το επιχείρημα της πολύ αυστηρής επιτήρησης των ελληνικών κυβερνήσεων και μετά το Μνημόνιο. Ασχετα αν δεν το λέμε… προληπτική γραμμή.

Θεσμική καθυστέρηση

Στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες πως αν δεν θέλεις να λύσειςένα πρόβλημα, κάνεις κάτι πολύ απλό: Συστήνεις μια επιτροπή. Μπορεί η κυβέρνηση να έχει κηρύξει εδώ και τρία χρόνια… πόλεμο στο λαθρεμπόριο καυσίμων (με πενιχρά έως τώρα αποτελέσματα), αλλά μόλις πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να συστήσει ακόμη μία επιτροπή ή «ομάδα εργασίας», αν προτιμάτε. ÜΕργο της, ο συντονισμός όλων των ενεργειών και των δράσεων που απαιτούνται για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των πληροφοριακών συστημάτων – εφαρμογών για την υποστήριξη της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων από το ΣΔΟΕ και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Η επιτροπή θα ολοκληρώσει το έργο της ύστερα από οκτώ μήνες, στα τέλη Φεβρουαρίου 2019. Τι είναι οκτώ μήνες μπροστά στην αιωνιότητα;

Διεθνής διάκριση

Μια παγκόσμια πρωτιά πέτυχε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, αντιπρόεδρος και μέτοχος της Intralot σήμερα, αλλά επιπλέον συνιδρυτής και επί 22 χρόνιαCEOτης εταιρείας. Εξελέγη πρόσφατα στοHall of Fameτου Διεθνούς Αθλητικού Στοιχήματος για τη συνεισφορά του στον κλάδο μεταξύ ξεχωριστών προσωπικοτήτων, όπως οι ιδρυτές των BWIN, Sportingbet, Sportradar, Betfred κ.λπ. Hβράβευσή του θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
Εχοντας ήδη διακριθεί από το 2007 στοHallofFameτων Λοταριών, ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος γίνεται ο μοναδικός επιχειρηματίας,από τον διεθνή κλάδοτων τυχερών παιχνιδιών που διακρίνεται και στους δύο θεσμούςHallofFame.

Παράπλευρη απώλεια

Στις αρχές Ιουνίου οι Ελβετοί ψήφισαν σε δημοψήφισμα υπέρ της τραπεζικής κερδοσκοπίας, απορρίπτοντας ένα ριζοσπαστικό σχέδιο για την αναθεώρηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη χώρα τους. Τάχθηκαν δηλαδή υπέρ της κερδοφορίας των τραπεζών τους, ενώ έμμεσα στήριξαν και το ελβετικό φράγκο, καθώς, αν περνούσε το δημοψήφισμα, οι επενδυτές θα μπορούσαν να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο νόμισμα.
Ετσι, ως παράπλευρη απώλεια, χάθηκε και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους έλληνες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο να «πάρουν» τη ρεβάνς για τις μεγάλες ζημιές του παρελθόντος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.