Τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο συνεταιρισμό εμπορικών επιχειρήσεων στη χώρα συνέστησαν 181 έμποροι κηπευτικών και φρούτων της Αθήνας με κύκλο εργασιών της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
Εκπροσωπούν 160 εταιρείες που εδρεύουν στη λαχαναγορά στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη και απώτερος στόχος τους είναι η διεκδίκηση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών Αλιείας (ΟΚΑΑ) στην περίπτωση που το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) αποφασίσει την αποκρατικοποίησή του.
Ο συνεταιρισμός καταχωρίστηκε στις 21 Ιουνίου 2018 στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο με την επωνυμία Ενωση Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς.
Με την ίδρυσή του, συμμετέχουν 181 φυσικά πρόσωπα, τα οποία εκπροσωπούν 160 επιχειρήσεις της αγοράς.
Οπως τονίζει με δήλωσή του στο «Βήμα» ο Στέφανος Κυρλής, πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ) και μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του συνεταιρισμού, «από τον Μάρτιο που ξεκίνησε η προσπάθεια και εγράφησαν τα πρώτα μέλη μέχρι και σήμερα έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από τους εμπόρους». Μάλιστα, εκτιμά ότι στην πρώτη γενική συνέλευση του συνεταιρισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, «θα έχουμε νέες εγγραφές και τα μέλη θα ξεπεράσουν τα 200».

Τα σχέδια

Οι έμποροι έκαναν τον συνεταιρισμό για δύο κυρίως λόγους:
l Ο πρώτος έχει να κάνει με την αναμενόμενη αποκρατικοποίηση του ΟΚΑΑ, ο οποίος έχει περάσει στο Υπερταμείο.
Αλλωστε, όπως αναφέρεται και στο Καταστατικό του συνεταιρισμού, σκοπός της δημιουργίας του είναι, μεταξύ άλλων, «η ανάπτυξη, διαχείριση, λειτουργία αγορών χονδρικής αυτοτελώς ή μέσω συμμετοχής σε εταιρικά ή κοινοπρακτικά σχήματα».
Ο συνεταιρισμός θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη του είναι έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αν αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ο νέος ιδιοκτήτης αυξήσει τα κόστη, ο συνεταιρισμός θα εξετάσει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει νέα αγορά στην Αθήνα ή στην επαρχία.
Η δημιουργία νέας αγοράς είναι στα σχέδια ακόμα και στην περίπτωση που ο συνεταιρισμός καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο του ΟΚΑΑ.
«Με κάποιον τρόπο οι άνθρωποι της αγοράς πρέπει να έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης στην όποια αλλαγή προωθηθεί όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΚΑΑ» υποστηρίζει ο κ. Κυρλής.
Και προσθέτει πως «η λογική η δική μας είναι ότι όποιο μοντέλο αποκρατικοποίησης επιλεγεί από το Υπερταμείο αρχικά θα πρέπει να απευθύνεται στους χρήστες αυτών των χώρων».


l Ο δεύτερος λόγος της ίδρυσης του συνεταιρισμού σχετίζεται με τη δημιουργία cluster (επιχειρηματικός συνεργατικός σχηματισμόςπου προωθεί την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα) αγροτοδιατροφής. Ηδη έχουν γίνει επαφές με τον ΣΕΒ αλλά και εκπροσώπους των μεταφορέων και των εταιρειών ψύχους (ψυγεία), ενώ αναμένεται να εμπλακούν και ξενοδόχοι. Στόχος είναι στο cluster να εμπλακούν επαγγελματίες από όλη την αλυσίδα (παραγωγή, μεταφορά, εμπορία) και να καλύψει πρωτίστως τις τουριστικές περιοχές της χώρας. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο μέχρι στιγμής στην Ελλάδα (θα είναι το πρώτο cluster αγροτοδιατροφής) και μπορούν να αξιοποιηθούν κοινοτικές δράσεις και κονδύλια με το σκεπτικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημιουργία clusters στις χώρες- μέλη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ