Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση των ΕΛΠΕ

Αύριο ή το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 4 Ιουλίου το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ανακοινώσει τη short list των υποψήφιων επενδυτών που θα κονταροχτυπηθούν... για το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων.

Αύριο ή το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 4 Ιουλίου το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ανακοινώσει τη short list των υποψήφιων επενδυτών που θα κονταροχτυπηθούν… για το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων.
Αυτό αναφέρουν πληροφορίες, σημειώνοντας ταυτόχρονα και το ενδεχόμενο στην επόμενη φάση των δεσμευτικών προσφορών να εμφανιστούν και νέοι μνηστήρες… Οι τελευταίοι βέβαια θα πρέπει να κάνουν κοινοπραξία με κάποια από τα σχήματα που θα έχουν περάσει στον επόμενο γύρο.
Η αποκρατικοποίηση του ισχυρού πετρελαϊκού ομίλου της χώρας μετρά αντίστροφα και το ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρουν πηγές, έχει έναν πήχη προσφοράς για τη συγκεκριμένη πώληση γύρω στα 1,2 με 1,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται και από την αποφασιστικότητα των επενδυτών να χτυπήσουν τον συγκεκριμένο διαγωνισμό με τέτοιο τίμημα. Και φυσικά πολλά θα κριθούν και από τα στοιχεία του data room. Οι εκτιμήσεις, χωρίς βέβαια να επιβεβαιώνονται, δείχνουν ότι στην επόμενη φάση του διαγωνισμού θα περάσουν δύο με τρία από τα συνολικά πέντε σχήματα που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους στο τέλος του Μαΐου.
Οι πέντε εταιρείες ή κοινοπραξίες, ανάλογα, που παρουσιάστηκαν στον διαγωνισμό είναι:
l Alrai Group Holdings Limited
l Carbon AssetΜanagement DWC-LLCκαιAlshaheen Group SA (σεκοινοπραξία)
l Gupta Family Group Alliance
l Glencore Energy UK LTD
l Vitol Holding BV
Τα πιο γνωστά πάντως ονόματα από τους συμμετέχοντες είναι οι δύο τελευταίες εταιρείες. Η ολλανδική Vitol έχει οκτώ διυλιστήρια με έσοδα 181 δισ. δολ. και με καθημερινή εμπορία 7 εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Η ελβετική Glencore με πολυσχιδή δραστηριότητα στην ενέργεια, στα ορυκτά και στα commodities. Τα προσαρμοσμένα EBITDA ήταν το 2017 στα 14,8 δισ. δολάρια, διαθέτει 150assetsκαι 146.000 εργαζομένους και εργολάβους σε 50 χώρες παγκοσμίως.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.