Όλα τα χαρτιά στο προεκλογικό τραπέζι

Μην μαδάτε τη μαργαρίτα των εκλογών. Στο τέλος της θητείας θα λογαριαστούμε, επαναλαμβάνει ο κ. Τσίπρας. Χρειάζεται πολιτικό χρόνο, για να αναδείξει τα «έργα και τις ημέρες» της ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ διακυβέρνησης. Τρεισήμισι χρόνια να διαχειρίζεται τα μνημόνια δεν είναι λίγα.

Μην μαδάτε τη μαργαρίτα των εκλογών. Στο τέλος της θητείας θα λογαριαστούμε, επαναλαμβάνει ο κ. Τσίπρας. Χρειάζεται πολιτικό χρόνο, για να αναδείξει τα «έργα και τις ημέρες» της ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ διακυβέρνησης. Τρεισήμισι χρόνια να διαχειρίζεται τα μνημόνια δεν είναι λίγα.
Μάλιστα, όταν τα εμπροσθοβαρή μέτρα βαραίνουν την κατάσταση μέχρι το 2022, τα πράγματα είναι ακόμη δυσκολότερα. Δεν καθαρίζεις με έναν πανηγυρισμό στο Ζάππειο. Χρειάζεται επίσης να στοχοποιήσει πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους με επιδιώξεις: Είτε για να προξενήσει στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών κομμάτων αντιθέσεις, τριγμούς, διχασμούς και να αποδομήσει πρόσωπα και πολιτικές. Είτε να «αγκαλιάσει» εκ νέου, το εκλογικό σώμα που φυλλοροεί με λόγια και υποσχέσεις για τη νέα 4ετία 2019-2022. Όλα τα «βαριά» χαρτιά πέφτουν στο προεκλογικό τραπέζι, σε μέτωπα που «όλοι οι άλλοι απέτυχαν» και «μόνο» ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε.

Παρατηρούμε έτσι να πυκνώνει ο πολιτικός λόγος στα εθνικά θέματα (παλιό προνομιακό πεδίο του ΠΑΣΟΚ) και στο πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς και τα δικαιώματα, αφήνοντας πίσω τις πραγματικές συνθήκες. Με προσφιλή πολιτική και πρακτική τη διαμόρφωση ιδεολογικό-πολιτικών μετώπων, η πολιτική εξουσία πορεύεται προς το μέλλον.

Στη βάση αυτών των επιλογών, το Σκοπιανό λειτουργεί ως πολιτικό γεγονός με πολλές στοχεύσεις:
Να δημιουργήσει προβλήματα και φυγόκεντρες δυνάμεις στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Το δίπολο Μητσοκάκης – Σαμαράς και ψιθυριστά ο Καραμανλής κυριάρχησαν και θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στον πολιτικό λόγο της κυβέρνησης.
Να αξιοποιήσει στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τις υπάρχουσες σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των στελεχών του πολιτικού Συμβουλίου.
Να απλώσει χέρι – συνεργασίας σε πρόσωπα που ασπάζονται τις επιλογές της κυβέρνησης και ανελέητα να αντιπαρατεθεί με πρόσωπα που διαφωνούν.
Να αναδείξει ρήξεις και μέτωπα ανάμεσα σε «διεθνιστές – πατριώτες» (ΣΥΡΙΖΑ και στους εθνικόφρονες – εθνικιστές και φασίστες, όπου ανήκουν όλοι οι αντιπολιτευόμενοι (πλην των ΑΝΕΛ που δεν θέλουν να ακούνε το όνομα Μακεδονία!!!).
Αυτά τα μέτωπα και οι διαχωριστικές γραμμές στα εθνικά θέματα, πάνω από τάξεις και κοινωνικές κατηγορίες, διαμορφώνουν μία επικίνδυνη – εκρηκτική κοινωνική κατάσταση. Αυτές οι ελαφρά καρδιά διαχωριστικές γραμμές απειλούν την κοινωνική συνοχή και ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών.
Στο πολιτικό πεδίο οι κυβερνώντες, αφού πανηγύρισαν την «καθαρή» έξοδο από τα Μνημόνια, ετοιμάζονται για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με επίκεντρο το εκλογικό σύστημα, την απλή αναλογική. Και για λίγη περαιτέρω συσπείρωση στο «αριστερό» ακροατήριο σκάει και η «βόμβα» του χωρισμού της εκκλησίας από το κράτος. Τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες, βαδίζοντας προς τις κάλπες!!!
Βέβαια δεν αναφέρομαι στον παραδοσιακό πλέον πολιτικό λόγο των κυβερνόντων για την κάθαρση, την εξόντωση του παλιού πολιτικού συστήματος με την ρομφαία της ξεχωριστής «αριστερής ηθικής».
Φαίνεται ότι όλα τα «βαριά» χαρτιά απλώνονται στο προεκλογικό τραπέζι. Ακόμη και τα φαντάσματα της αποστασίας ξύπνησαν και κυκλοφορούν για να αποσταθεροποιήσουν το κυβερνητικό σκάφος. Και όλα αυτά τα σενάρια, διότι αποχώρησαν από τους ΑΝΕΛ δύο βουλευτές. Τι να πει τότε το ΠΑΣΟΚ, που αρκετοί βουλευτές αποχώρησαν για να προσχωρήσουν στο ΣΥΡΙΖΑ; Φαίνεται η επικοινωνιακή εκλογολογία στο κυνήγι της εξουσίας, θα γίνεται όλο και περισσότερο σκληρή και δικομματική. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναχαιτίσει αυτόν τον «διπολισμό» αν αναλάβει πρωτοβουλίες και κινήσεις που να συγκινούν και να κινητοποιούν το εκλογικό σώμα.
Όταν πάψει η «ομφαλοσκόπηση» και η αμφισβήτηση μιας κεντρικής – πατριωτικής επιλογής, όπως το Σκοπιανό. Η «ακύρωση» στην επιλογή της Προέδρου (με την απλή λογική η μία κόντρα στους πέντε), δυσκολεύει σημαντικά το εγχείρημα της νέας παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βλέπει μπροστά: ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Σε κρίσιμες τέτοιες επιλογές, οι δημόσιες αμφισβητήσεις ακυρώνουν το εγχείρημα. Η λύση βρίσκεται στη βάση Δημοψήφισμα που θα στείλει πολλά μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες.
Προσωπικά όπως έχω γράψει, η θέση του ΠΑΣΟΚ για το Σκοπιανό είναι μία καθόλα πατριωτική στάση με καθαρό πολιτικό στίγμα, που δεν αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. Είπε ένα μεγάλο όχι στην αναγνώριση «Μακεδονικού έθνους, γλώσσας κ.α.».

Στο προεκλογικό τραπέζι που στρώνεται με ξεχωριστή επικοινωνιακή φροντίδα, το Σκοπιανό, η «καθαρή έξοδος» η Συνταγματική αναθεώρηση, το πολιτικό σύστημα, η απλή αναλογική και τώρα η παλιά συζήτηση χωρισμού της εκκλησίας από το κράτος, θα κυριαρχούν. Όλα αυτά τα «εδέσματα», θα έχουν και το αλατοπίπερο της κάθαρσης, της εξόντωσης του παλιού συστήματος κ.α. Και τώρα και της σύγχρονης αποστασίας που μοιάζει με κωμωδία.

Κάπως έτσι θα προχωρήσουμε για το τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Βασικό ζητούμενο, ο πολιτικός χρόνος για πολιτικά μαγειρέματα. Για επικοινωνιακές εκστρατείες με κεντρικό πρόσωπο τον κ. Τσίπρα.
Βέβαια πάντα υπάρχουν και τα απρόοπτα, που επισπεύδουν την προσφυγή στην κάλπη. Σήμερα, οι αποχωρήσεις βουλευτών από τους ΑΝΕΛ και βλέπουμε. Αύριο πιθανά κάποιοι άλλοι από άλλους χώρους που ταξιδεύουν από το ένα κόμμα στο άλλο. Στην κοινωνία της πληροφορίας και της εικόνας, οι δημοσκοπήσεις θα επηρεάσουν τον χρόνο των εκλογών. Αν η ψαλίδα πρώτου και δεύτερου κόμματος ανοίγει και δεν κλείνει, σίγουρα θα πάμε το Φθινόπωρο του 2019. Θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να κερδίσει πολιτικό χρόνο για να αναδείξει τα «έργα και τις ημέρες» της, όπως ανέφερα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει η κυβέρνηση. Αυτή «μοιράζει» κάθε φορά και τα χαρτιά στο προεκλογικό τραπέζι. Η Ν.Δ. κάτω από την ομπρέλα της «απαλλαγής» από τη σημερινή διακυβέρνηση, προσπαθεί να βγάλει κάποιους «άσσους» στο τραπέζι με προτάσεις για το φορολογικό, τη διαχείριση του δανείου, της ανάπτυξης κ.α.
Το παιχνίδι του δικομματισμού μπορεί να το αλλάξει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αν αναλάβει πρωτοβουλίες αμφισβήτησης της πολιτικής ηγεμονίας του ΣΥΡΙΖΑ στον λεγόμενο κεντροαριστερό χώρο. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αμφισβητήσει την επιλογή ότι η παλινόρθωση της δεξιάς μπορεί να δώσει διέξοδο στα προβλήματα της χώρας. Είναι αξιοσημείωτες οι δηλώσεις της κα. Γεννηματά προς τους ιθύνοντες του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος για το Σκοπιανό, που προσέτρεξαν να συγχαρούν τον κ. Τσίπρα. Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει να αναμετρηθεί με την πραγματικότητα. Όσο λοιπόν οι κυβερνώντες αποφεύγουν την αντιπαράθεση στο πεδίο των προβλημάτων και των αναγκών του λαού, τόσο το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εντείνει τον αγώνα του (πόρτα – πόρτα) στην καθημερινότητα και στις ανάγκες ενός φτωχοποιημένου λαού.
Στο πεδίο μιας παρακμάζουσας οικονομίας και κοινωνίας που έχει ανάγκη από προτάσεις και απαντήσεις δεν χωράνε «στολίδια» και πανηγυρισμοί για τη σύγχρονη «καθαρή» έξοδο του Μεσολογγίου (κοινώς μνημονίου). Να γίνει κατανοητό ότι ο αυτόματος πιλότος των Μνημονίων θα συνεχίζει να καθορίζει την πορεία της χώρας και είναι τουλάχιστο ντροπή να μην λέμε την αλήθεια στον λαό.
Τα χαρτιά που έχει απλώσει στο τραπέζι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «λάμπουν» επικοινωνιακά, αλλά δεν φθάνουν για να κερδηθεί η εκλογική μάχη, διότι δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα και την καθημερινότητα των πολιτών. Μάλιστα, ορισμένα χαρτιά, όπως το Σκοπιανό και τα πανηγύρια για την «καθαρή» έξοδο έχουν διπλή ανάγνωση. Είναι ανάγκη, ο καθένας να αναλάβει ως πολίτης την ευθύνη για τις εξελίξεις. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η πολιτική περίοδος για την πορεία της χώρας. Η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (2019 – 2022), θα έχει μία πολύ σκληρή δουλειά να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες του λαού μας στον απόηχο των μνημονιακών ρυθμίσεων (περικοπές, φορολογικά και την ανά τρίμηνη αυστηρή επιτήρηση των θεσμών).
Σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση, οι επικοινωνιακές στρατηγικές των κομμάτων θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα. Ο λαός όμως που τα δοκίμασε όλα έχει κατανοήσει πλήρως τη λαϊκή ρήση: «ό, τι λάμπει δεν είναι χρυσός».
Συνεπώς, οι καθαρές θέσεις και απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες μπορούν να κερδίσουν μεγάλη πολιτική επιρροή και να διαμορφώσουν ανατροπές στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Ο πολιτικός χρόνος είναι πολύς μέχρι τις κάλπες.
Λουκάς Θ. Αποστολίδης, Διευθύνων Εταίρος, Δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.