Το βιβλίο έχει τελικά θέση στην καθημερινότητα των νέων μεταξύ 15 και 25 ετών, παρά τις αντίθετες, παραδεδεγμένες ιδέες. Αυτό έδειξε μια έρευνα του ινστιτούτου μετρήσεων Ipsos, που παρήγγειλε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας (CNL), με αφορμή την 4η γιορτή βιβλίου για νέους με τίτλο «Φεύγω με βιβλία» (Partir en livre).
Η έρευνα έγινε στο διάστημα 20 Απριλίου – 17 Μαΐου, σε ένα δείγμα 1.500 νέων. Το 86% των νέων του δείγματος διαβάζουν κατά μέσον όρο 12,8 βιβλία τον χρόνο. Εχει ενδιαφέρον ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι διαβάζουν το κάνουν στη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους ή ως μια δραστηριότητα διασκέδασης.
Από αυτούς 73% διαβάζουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για προσωπική ευχαρίστηση, επειδή είναι φιλαναγνώστες, αφιερώνοντας κατά μέσον όρο 5 ώρες και 49 λεπτά στην ανάγνωση. Οι γυναίκες διαβάζουν περισσότερο από τους άνδρες. Αυτό το γνωρίζουμε εμπειρικά. Αλλά τώρα αποδεικνύεται και από την έρευνα. Διαβάζουν λοιπόν τρία βιβλία περισσότερα σε σχέση με τους άνδρες, αφιερώνοντας 1 ώρα και 40 λεπτά περισσότερο στην ανάγνωση.
Τι βιβλία διαβάζουν; Κυρίως μυθιστορήματα, επιστημονική φαντασία, θρίλερ και αστυνομικά αλλά και κόμικς, όπου ιδιαίτερη θέση έχουν τα γιαπωνέζικα μάνγκα. Οι φίλοι είναι καλύτεροι σύμβουλοι για την επιλογή ενός βιβλίου.
Το διάβασμα είναι μία από τις 9 φυσικές ή ψηφιακές δραστηριότητες που ασκούν οι νέοι στη διάρκεια της εβδομάδας. Από τις δραστηριότητες αυτές, 5 τις ασκούν καθημερινά: Ακούν μουσική, 75%, κινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, 72%, ανταλλάσσουν μηνύματα και συνομιλούν ψηφιακά με φίλους τους, 60%, βλέπουν βίντεο στο ΥouΤube και σε άλλες πλατφόρμες, 56%, κοιτάζουν τηλεόραση, 55%. Οι νέοι του δείγματος αφιερώνουν εβδομαδιαίως κατά μέσον όρο 14 ώρες και 48 λεπτά στο Internet και 14 ώρες και 50 λεπτά στα κινητά τηλέφωνά τους.
Δυστυχώς δεν έχουμε αντίστοιχες έρευνες για την Ελλάδα. Θα ήταν ενδιαφέρον η Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού ή εκδότες να παρήγγελλαν μια αντίστοιχη έρευνα. Θα είχαμε έναν μπούσουλα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ