΄Oμικρον

Ενα παλιό καλό εστιατόριο στην Νέα Ερυθραία, το Ομικρον, μάς κάλεσε να δοκιμάσουμε το μενού του βραβευμένου σεφ Μίλτου Αρμένη.

Στην Νέα Ερυθραία από το 2007, το εστιατόριο Ομικρον έχει όπως καταλαβαίνετε μακρά ιστορία. Πολλοί σεφ έχουν περάσει από αυτό και πολύς κόσμος το προτιμά ακόμη. Εμείς είμαστε προσκελημμένοι της ιδιοκτήτριας εταιρείας «Καστελόριζο» για να δοκιμάσουμε κάποια πιάτα από το μενού του βραβευμένου και νεαρού σε ηλικία σεφ Μίλτου Αρμένη.

Ουτε ένα ούτε δύο. Οκτώ πιάτα και δύο γλυκά δοκιμάσαμε. Ξεκινήσαμε στις 8 και τελειώσαμε στις 12 την νύχτα. Αλλά το άξιζε.

Ανδαλουσιανός από μητέρα και Κερκυραίος από πατέρα ο Μίλτος που γνωρίσαμε είναι ένας άνθρωπος ευγενής και συνεσταλμένος. Μας μίλησε για τα πιάτα του, και άκουσε με προσοχή τις παρατηρήσεις μας.

Μόνο για να σας κάνω να ζηλέψετε τα σχολιάζω ένα ένα καθώς το Ομικρον ανανεώνεται εμφανισιακά ριζικώς και θα είναι κλειστό από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τον Σεπτέμβριο. Κάποια από αυτά βέβαια, εκείνα που ονομάζονται πιάτα-υπογραφές, θα υπάρχουν και στο νέο μενού.

Λοιπόν ξεκινήσαμε με ένα γκασπάτσο πεπονιού με μπίλιες βαλσαμικού ξιδιού και τσιπς προσιούτο. Νόστιμο, ελαφρύ καλοκαιρινό. Πιο γλυκό απ’ ότι θα το ήθελα και με το προσιούτο να μην δένει με την υπόλοιπη παρασκευή. Μια ωραία ιδέα που, πάντα κατά την γνώμη μου, θέλει ακόμη επεξεργασία. Οι γαρίδες κανταϊφι που ακολούθησαν ήταν νόστιμες αλλά επίσης χωρίς κάτι το πραγματικά ξεχωριστό. Αντίθετα το καρπάτσιο χταποδιού, πολύ ωραία παρουσιασμένο σε στεφάνι, ήταν εξαιρετικό. Πιάτο με άποψη και εντάσεις. Με μπίλιες βαλσαμικού και αγουρίδας, που όμως δεν σκέπαζαν την γεύση του χταποδιού. Θα το προτιμούσα χωρίς το λάδι τρούφας αλλά και έτσι ήταν πολύ νόστιμο. Περνάμε τώρα σε δυο δυνατά πιάτα, από την πατρική κερκυραϊκή παράδοση.


To καλαμάρι «τσιγαρέλι»

Πολύ ωραίο τσιγαρέλι με καλαμάρια, μια ιδέα πιο καυτερό απ’ ότι αντέχω εγώ αλλά εξαιρετικό, και το Μπουρδέτο με μυλοκόπι επίσης έντονο και ωραίο πιάτο. Όλα «πειραγμένα», μην φανταστείτε τα κλασσικά, αλλά ο άνθρωπος το «έχει» μέσα του. Πολύ καλές γεύσεις και δυνατά πιάτα. Για να αλλάξει την γεύση μας, entremets που λένε οι Γάλλοι, ένα πολύ ιδιαίτερο σορμπέ κόκκινης πιπεριάς, γλυκοπικάντικο και δροσερό. Ακολούθησε ένα ταρτάρ αρνιού με φασκόμηλο και σταγόνες μελιτζανοπουρέ, που άρεσε στους συναδέλφους δημοσιογράφους (εγώ την λέω την αμαρτία μου, ωμό κρέας δεν δοκιμάζω κι’ ας θεωρείται παγκοσμίως σπουδαία ντελικατέτσια).


Τα dumblings παστιτσάδα

Τελευταίο άφησαν το καλύτερο. Το πιάτο που με εντυωσίασε με την ένταση, την δημιουργικότητα και την εκτέλεσή του. Τα ντάμπλιγκ παστιτσάδας. Ωραία στην όψη και στην γεύση απαλά ντάμπλιγκς με γέμιση από τα υλικά της κλασσικής παστιτσάδας, κόκορας με σπετσερικό. 13 μπαχαρικά χρησιμοποιεί ο Μίλτος Αρμένης και τα ντάμπλινγκς του είναι πραγματικά ένα πιάτο-υπογραφή. Δυνατά και φινετσάτα ταυτόχρονα.

Τα γλυκά ήταν μια παραλαγγή της παύβλοβας με μια «φέτα» μαρέγκας και σάλτσα φράουλας, πιο γλυκό απ’ ότι θα το ήθελα και με την μαρέγκα να χάνεται μέσα στην σάλτσα, και ένα millefeuille μπακλαβά που θα μού μείνει αξέχαστος. Το φύλλο κάτω, κρατσανιστό και από πάνω μια μπάλα με όλα τα υλικά του μπακλαβά σε μορφή παγωτού. Απλώς υπέροχος.
Περιμένουμε λοιπόν το Ομικρον να ξανανοίξει τον Σεπτέμβριο και υποσχόμαστε ότι θα ξαναπάμε.
Δρόσου 1, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210- 620. 2475 και 76

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.