Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά χρέους της ευρωζώνης έχουν τα ομόλογα της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί την Παρασκευή στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τουλάχιστον επτά εβδομάδες, στο 3,975%, του 5ετούς υποχωρεί στο 3,12% και του 7ετούς στο 3,56%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σημερινή της έκθεση η HSBC σε έκθεσή της για την παγκόσμια αγορά ομολόγων αναφέρει ότι To πενταετές ελληνικό ομόλογο εξακολουθεί να έχει αξία καθώς η Ελλάδα πλησιάζει το τέλος του προγράμματος διάσωσης.

Την ίδια στιγμή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σχεδιάζει την επόμενη εβδομάδα να αντλήσει 1,25 δισ. ευρώ με την έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Ακόμη βέβαια και το ΔΝΤ εν μέσω ηχηρών προειδοποιήσεων για την βιωσιμότητα του χρέους, εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα οι πόρτες των αγορών θα είναι ανοιχτές.

Υψηλότερα κινούνται οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων μετά τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθώς ηρεμούν οι φόβοι για δυνητική κατάρρευση του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού. Του 10ετούς γερμανικού διαμορφώνεται στο 0,34%.

Σε αντίθεση, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχωρεί σε χαμηλό μίας εβδομάδας, στο 2,71%. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς εξακολουθεί πάντως να κινείται 55 μονάδες βάσης υψηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.