Στην τελική ευθεία μπαίνουν σταδιακά πολλές από τις ακροαματικές διαδικασίες για εξοπλιστικά προγράμματα του παρελθόντος, χωρίς ασφαλώς να λείπουν τα προβλήματα –από απλές καθυστερήσεις έως και σοβαρά ζητήματα υγείας παραγόντων της δίκης -, με προφανείς κινδύνους για το πότε θα πέσει τελικά αυλαία.
Πλείστες όσες εκ των υποθέσεων αυτών εκδικάζονται σε δεύτερο βαθμό, τροφοδοτώντας προσδοκίες των εμπλεκομένων για μειώσεις ποινών, στοιχείο που τους προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον –και όχι μόνον για τους κατηγορουμένους.
Ο προβολέας της επικαιρότητας δεν θα αργήσει να πέσει στην υπόθεση των συστημάτων «Ερμής» (σε δεύτερο βαθμό), καθώς την προσεχή Τρίτη, στις 3 Ιουλίου, αναμένεται η πρόταση του εισαγγελέως της έδρας. Πρωτοδίκως, αίσθηση είχε προκαλέσει η κρίση του δικαστηρίου αναφορικά με τον Γιάννη Σμπώκο, τότε γενικό διευθυντή Εξοπλισμών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, επιβάλλοντάς του ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Συμπτωματικά, μία ημέρα πριν από την εισαγγελική πρόταση, την προσεχή Δευτέρα δηλαδή, συζητείται στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας η αίτηση αποφυλάκισης που έχει υποβάλει –διά του συνηγόρου του Γιάννη Παγορόπουλου –ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, πέραν του προχωρημένου της ηλικίας του, έγκλειστος στις φυλακές Χαλκίδας, καθώς το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας τον έχει καταδικάσει σε ποινή κάθειρξης 19 ετών.
Περί τα μέσα του Ιουλίου αναμένεται ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου και για την υπόθεση του «μαύρου» χρήματος από τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα Τor-Μ1, με πρωταγωνιστή τον κύπριο πρώην υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη –έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 15 ετών.
Η συγγενική, κεντρική, δίκη για τα Tor-M1 βρίσκεται εξάλλου στο στάδιο των απολογιών των κατηγορουμένων και η απόφαση αναμένεται το φθινόπωρο.
Τα γερμανικά υποβρύχια

Σε κρίσιμο μεταίχμιο εκτιμάται ότι είναι η ακροαματική διαδικασία για την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων (πρόκειται για το σκέλος που αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, με δεκάδες κατηγορουμένους, όπως ο Μιχαήλ Ματαντός και ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος). Στο παρόν στάδιο οι κατηγορούμενοι συνεχίζουν να απολογούνται (απομένουν ακόμη οκτώ-δέκα απολογίες), πλην όμως τη δίκη απειλεί πρόβλημα υγείας παράγοντά της, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και να τη δυναμιτίσει, θέτοντάς την ξανά σε τροχιά από το μηδέν. Αν η διαδικασία πάντως συνεχιστεί, ετυμηγορία εκτιμάται ότι θα υπάρξει στα τέλη του έτους.
Στον αντίποδα, αργά φαίνεται να κινούνται μέχρι στιγμής οι δίκες που αφορούν τις μίζες από την προμήθεια των ελικοπτέρων Σινούκ, με άξονα τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Το δικαστήριο έχει καταφέρει να συνεδριάσει μόνο δύο φορές.
Με παρεμφερείς ρυθμούς εξελίσσεται και η ακροαματική διαδικασία για τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα OSA-AMK, η οποία σε κάθε περίπτωση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.
Ο κατάλογος με τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης δεν έχει τελειωμό, με ανοικτές ακόμη τις υποθέσεις των αρμάτων μάχης Leopard, ως προς τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, της Krauss Maffei Wegmann, καθώς και των αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH της ίδιας προμηθεύτριας εταιρείας.
Οι χρυσές μίζες των εξοπλιστικών, «σημαία» των υποθέσεων διαφθοράς που έχουν κλυδωνίσει τη χώρα, κυριαρχούν στο δικαστικό σκηνικό περισσότερα από επτά χρόνια, ως εκ τούτου η αυλαία τους εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει πολλά, κλείνοντας έναν ζοφερό κύκλο στο πεδίο της Δικαιοσύνης.

HeliosPlus