Να επαναφέρει την συζήτηση στα επίμαχα θέματα που απασχολούν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία, επιχείρησε ο πρώην υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης με παρέμβασή του στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, θέτοντας με επιτακτικό τρόπο το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019 και του αφορολόγητου από το 2020, αλλά και μετριάζοντας τις προσδοκίες από την απόφαση που έλαβε η χώρα για το χρέος, η οποία, όπως είπε, «δεν είναι αυτή που περιμέναμε από τους εταίρους».
Κατά την ακρόαση των προτεινομένων, από τον υφυπουργό Εργασίας Τ. Πετρόπουλο για διορισμό στις θέσεις του διοικητή του ΕΦΚΑ Λ. Σέμπου και του διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ Ν. Μπρίκη, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στο μείζον θέμα των συντάξεων κάνοντας λόγο για συντάξεις φιλοδωρήματα και στο θέμα της ανεργίας.
Όπως είπε, σε λίγο θα υπάρχουν στη χώρα τρία εκατομμύρια συνταξιούχοι κάτι που σημαίνει πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού και ώρα διαρθρωτικών αποφάσεων. Μάλιστα τόνισε ότι με το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης «στην καλύτερη εκδοχή, το 2022 η ανεργία θα φτάσει στο 14,2 %». «Ίλιγγος!», πρόσθεσε με έμφαση, ενώ για το ασφαλιστικό είπε ότι το κύριο πρόβλημα της βιωσιμότητάς του έχει να κάνει με το πώς θα ενισχυθεί με κοινωνικό πόρο. «Μόνο από τις εισφορές δεν προχωρά το ασφαλιστικό, εκτός αν θέλουμε να δίνουμε φιλοδωρήματα όπως γίνεται τώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την προνομοθετημένη περικοπή των συντάξεων, υπογράμμισε ότι οι όροι που υπήρχαν πέρσι όταν αποφασίστηκε η περικοπή, δεν υπάρχουν πλέον και κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του μέτρου: «Οι όροι οι περσινοί δεν ισχύουν σήμερα.
Οι αριθμοί από τα έσοδα και τον προϋπολογισμό είναι διαφορετικοί, δεν υπάρχει για το χρέος η ρύθμιση που λέγαμε πέρσι, δηλαδή ο γαλλικός μηχανισμός (με ρήτρα ανάπτυξης), όπως επίσης δεν υπάρχει το ΔΝΤ που τα ζητούσε όλα αυτά.
Πολιτικά και ηθικά η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις για να μην περικοπούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο», ανέφερε. Και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως οι συντάξεις χηρείας, γιατί δεν επιβάλλεται απ’ έξω αλλά είναι δική μας επιλογή». Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλος ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τριανταφυλλίδης, ζήτησε να μην υπάρξει περικοπή των συντάξεων.