Η εξωστρέφεια στο επίκεντρο και στη μεταμνημονιακή περίοδο

Είναι ευρεία πεποίθηση πως η Ελλάδα εδώ και λίγο καιρό έχει εισέλθει σε πορεία σταθεροποίησης και σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. Υστερα από πολλά χρόνια παρατεταμένης συρρίκνωσης της οικονομίας, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους σημάδια ανάκαμψης, η οποία βασίζεται σε στέρεες βάσεις και δεν αποτελεί προϊόν κάποιας συγκυρίας.

Είναι ευρεία πεποίθηση πως η Ελλάδα εδώ και λίγο καιρό έχει εισέλθει σε πορεία σταθεροποίησης και σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. Υστερα από πολλά χρόνια παρατεταμένης συρρίκνωσης της οικονομίας, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους σημάδια ανάκαμψης, η οποία βασίζεται σε στέρεες βάσεις και δεν αποτελεί προϊόν κάποιας συγκυρίας.
Το κλίμα στην αγορά βελτιώνεται αργά αλλά σταθερά και η εμπορική δραστηριότητα εξομαλύνεται και ανακτά τον βηματισμό της. Οι επιχειρήσεις, όσες κατάφεραν και άντεξαν στη λαίλαπα της κρίσης που σάρωσε τον παραγωγικό ιστό της χώρας, είναι πολύ πιο δυνατές και ικανές να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της νέας εποχής.
Μέσα σε αυτό περιβάλλον, η Ελλάδα ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα και να αφήσει οριστικά πίσω την περίοδο της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής που αναγκάστηκε να εφαρμόσει για να αποφύγει τις ολέθριες συνέπειες μιας άτακτης κατάρρευσης.
Βέβαια, το τίμημα που πλήρωσε η πατρίδα μας είναι μεγάλο. Οπως μεγάλες είναι και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Κάτι που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Χάρη σε αυτές τις τιτάνιες θυσίες και προσπάθειες η χώρα κρατήθηκε όρθια και είμαστε πλέον σε θέση να μιλάμε για την επόμενη μέρα.
Η επώδυνη περίοδος των μνημονίων φαίνεται πως πλησιάζει στο τέλος της και εδραιώνεται ένα κλίμα συγκρατημένων προσδοκιών και αισιοδοξίας.
Στη νέα εποχή που ξημερώνει δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό. Αντίθετα, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, καθώς το στοίχημα που καλούμαστε τώρα να κερδίσουμε ως χώρα είναι ίσως ακόμα μεγαλύτερο. Θα πρέπει να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια με τόσο μεγάλο κόπο και να κάνουμε το άλμα προς τα μπροστά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αρκεστεί στη μετριότητα. Οι Ελληνες είμαστε φτιαγμένοι για μεγάλα πράγματα και το έχουμε αποδείξει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν. Τώρα είναι η στιγμή για να θέσουμε τις βάσεις για μια οικονομία που θα παράγει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας για όλους.
Είναι η στιγμή να κάνουμε την υπέρβαση που θα βάλει τέλος στο οδυνηρό brain drain που στερεί την Ελλάδα από πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό και θα δώσει κίνητρα στους νέους καινοτόμους επιχειρηματίες να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.
Είναι η στιγμή αλλά και μια μοναδική ευκαιρία για να κάνουμε μια νέα αρχή. Χωρίς δογματισμούς και βάζοντας πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον, είναι η ώρα για γενναίες αποφάσεις.
Ηρθε η ώρα να αφήσουμε στην άκρη τα λάθη που μας οδήγησαν ένα βήμα πριν από την απόλυτη καταστροφή, και την έξοδό μας από τον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, και να χαράξουμε ένα «Στρατηγικό Σχέδιο με επίκεντρο την εξωστρέφεια και την παραγωγική ανασυγκρότηση».
Ενα σχέδιο που θα βάζει οριστικό τέλος στα capital controls, θα καταπολεμά τη γραφειοκρατία και θα στηρίζει με νέα και φθηνή χρηματοδότηση τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Που θα μειώσει την υψηλή φορολογία που ταλανίζει σήμερα την εγχώρια επιχειρηματικότητα και υπονομεύει τις προοπτικές της. Και, το κυριότερο, θα δίνει κίνητρα για την ενδυνάμωση του παραγωγικού ιστού, ο οποίος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στη διάρκεια της κρίσης.
Οι έλληνες εξαγωγείς έχουμε αποδείξει πολλές φορές στη διάρκεια της κρίσης ότι αποτελούμε βασικό πυλώνα ανάπτυξης και προόδου. Αλλωστε, τα τελευταία στοιχεία του πρώτου τετραμήνου 2018 δείχνουν ότι οι εξαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς, δίνοντας βαθιά «ανάσα» στα δημόσια έσοδα της χώρας.
Παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, οι πωλήσεις των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό το διάστημα Ιανουαρίου –Απριλίου 2018 αυξήθηκαν κατά 13,2% και ανήλθαν σε 10,45 δισ. ευρώ από 9,23 δισ. ευρώ που ήταν το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2017. Η δυναμική των ελληνικών εξαγωγών έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στο εμπορικό έλλειμμα, το οποίο μειώθηκε περαιτέρω κατά 1,26 δισ. ευρώ ή κατά 15,1%, στα 7,08 δισ. ευρώ από 8,34 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Αν και είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις λόγω της ρευστότητας στο διεθνές περιβάλλον και της γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, φαίνεται πως οδεύουμε προς νέο ιστορικό ρεκόρ, με «όχημα» τα τρόφιμα, τα χημικά και βιομηχανικά προϊόντα. Ερευνες διεθνών οργανισμών έχουν δείξει ότι με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι ελληνικές εξαγωγές μπορεί να αυξηθούν έως και 30% ή κατά 16 δισ. ευρώ. Δεν θα σταματήσω ποτέ να υποστηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις πως η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος για την Ελλάδα. Είναι μια έννοια απόλυτα συνυφασμένη με την κουλτούρα και το DNA του Ελληνα. Οι εξαγωγές και το διεθνές εμπόριο μας ταιριάζουν. Κατά τη διάρκεια της κρίσης ανεδείχθησαν πρωταγωνιστές στήριξης της οικονομίας μας.
Στην αρχή οι επιχειρήσεις μας αντιμετωπίστηκαν σαν κλάδος ανάγκης, εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια αντιμετωπίζονται σαν κλάδος επιλογής.
Οι Κινέζοι τη λέξη «κρίση» τη γράφουν με δύο γράμματα: το ένα σημαίνει κίνδυνος και το άλλο σημαίνει ευκαιρία. Είναι μια φράση που επικαλούνταν συχνά ο John Kennedy.Θα ήταν παράλειψη μεγάλη εκ μέρους μουνα μην αναφερθώ πολύ σύντομα στην επιτακτική ανάγκη στήριξης των ΜΜΕ επιχειρήσεων, τις οποίες ακούμε επί σειρά ετών να τις ονομάζουν όλοι «σπονδυλική στήλη της οικονομίας μας» δίχως να λαμβάνεται κανένα μέτρο στήριξής τους.
Ευτυχώς τελευταία οι ΜΜΕ έχουν τραβήξει την προσοχή των χωρών της ΕΕ, και ο ΟΟΣΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες κυρίως χρηματοδότησής τους.
Εύχομαι και ελπίζω ότι θα εκπονηθεί μια εθνική στρατηγική για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας ώστε σύντομα να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε αυτό που έλεγε ο Aldus Huxley, «αυτό που μας φαίνεται σήμερα ταβάνι αύριο να είναι το πάτωμα στο οποίο θα σταθούμε».
Η κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.