Είναι άγνωστο αν η πτήση της επιστροφής του Σταύρου Θεοδωράκη από τις Βρυξέλλες είχε αναταράξεις. Είναι όμως βέβαιο ότι το Ποτάμι δείχνει, λίγες μέρες πριν την απόφαση για αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής, να βρίσκεται σε κενό αέρος.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης προχώρησε χθες σε διπλή παρέμβαση με ανάρτηση στα social media και δήλωση μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αλλά και τους τριγμούς που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Σπύρου Δανέλλη. Ο βουλευτής Ηρακλείου σε συνέντευξη του (Πρώτο Πρόγραμμα) άφησε να εννοηθεί ότι το Ποτάμι θα μπορούσε να βάλει «πλάτη» στον ΣΥΡΙΖΑ «με άξονα τα θέματα του Σκοπιανού και της οικονομίας, προκειμένου η κυβέρνηση να φτάσει μέχρι τις εκλογές, είτε αυτές γίνουν τον Μάιο, είτε τον Σεπτέμβριο του 2019», υπό την προϋπόθεση ότι θα λήξει η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Οι δηλώσεις αυτές τροφοδότησαν και πάλι τις φήμες για συμφωνία συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Δανέλλη βουλευτή του Ηρακλείου αλλά και τη συζήτηση για το κατά πόσο το Ποτάμι είναι διατεθειμένο να προσφέρει σανίδα σωτηρίας στον Αλέξη Τσίπρα στην περίπτωση που οι ΑΝΕΛ εγκαταλείψουν το κυβερνητικό σκάφος.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού «θέλησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους». «Ο Σπύρος Δανέλλης έχει τις προσωπικές του απόψεις, είναι γνωστές και δεν σχετίζονται με τη συγκυρία. Η θέση του Κινήματός μας, όμως, είναι ξεκάθαρη. Προωθούμε βελτιώσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία, αλλά δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης και δεν αντικαθιστούμε στην κυβέρνηση τους ΑΝΕΛ. Και σε αυτό είμαστε όλοι σύμφωνοι και κατηγορηματικοί», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού.
Είχε προηγηθεί η επισήμανση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Ποταμιού ( Παραπολιτικά Fm) ότι « ο κ. Δανέλλης έχει ξεκαθαρίσει με σαφή τρόπο ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ» προσθέτοντας ότι « αν υπήρχε ποτέ περίπτωση να αποχωρήσει από το Ποτάμι τότε θα παρέδιδε την έδρα. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει ζήτημα από κανέναν βουλευτή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ να στηρίξει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Αλλά και ο ίδιος ο κ. Δανέλλης αργότερα ξεκαθάρισε με τη σειρά του ότι «είμαι και θα μείνω βουλευτής του Ποταμιού» και ότι «αν ήταν να πάω κάπου θα παρέδιδα την έδρα μου στο Ποτάμι.
Σφοδρές αντιδράσεις για τις δηλώσεις Δανέλλη υπήρξαν και στο Κίνημα Αλλαγής. Ο Β. Κεγκέρογλου με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέθεσε τις δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη για μη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ με αυτές του κ. Δανέλλη και υπογράμμισε: Μου τηλεφωνούν αλλά δεν ξέρω να τους απαντήσω τι από τα δύο ισχύει.
Η Εύη Χριστοφιλοπούλου που συνόδευσε την είδησης της παρουσίας του Σπ. Δαννέλη ως ομιλητή σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με την ευχή «καλά στέφανα», σχολίασε: Συμφωνούν οι λοιποί βουλευτές με τον Σπύρο Δανέλλη να αναλάβουν τα ρεπό των ΑΝΕΛ στηρίζοντας την παρέα Τσίπρα;».Η κυρία Χριστοφιλοπούλου υπενθύμισε ότι ο κ. Δανέλλης στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ψήφισε ότι «δεν θα γίνουμε δεκανίκι κανενός».
Ιδιαίτερα σκληρός εμφανίστηκε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος. «Σταύρο, δεν σου αξίζει να έχεις αυτό το πολιτικό τέλος που σε οδηγούν τα στελέχη σου, προκειμένου να εκλεγούν ακόμα μια φορά Βουλευτές. Είναι άνθρωποι που έχουν περάσει από τέσσερα κόμματα και έχουν ως μόνο στόχο να κρατήσουν την καρέκλα. Δώσε ένα τέλος», ανέφερε σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η απόφαση για αποχώρηση
Εν τω μεταξύ, «θολό» παραμένει το τοπίο για τη διαδικασία της Κυριακής κατά την οποία τα στελέχη του κόμματος από όλη την Ελλάδα θα κληθούν να αποφασίσουν για την παραμονή ή μη του κόμματος στο Κίνημα Αλλαγής.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης φέρεται να έχει πάρει τις αποφάσεις του, αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής και αυτόνομη πορεία. Είναι άγνωστο όμως αν θα το εισηγηθεί στην αρχική του τοποθέτηση. Το γεγονός αυτό προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους των στελεχών που θεωρούν «αδιανόητο» για ένα τόσο μεγάλης σημασίας ζήτημα να μην υπάρχει, από την αρχή συγκεκριμένη πρόταση του επικεφαλής του κόμματος η οποία θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα.
Υπάρχει όμως και η λογική σύμφωνα με την οποία ο κ. Θεοδωράκης δεν θα πρέπει από την αρχή να εισηγηθεί την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής. Πρώτον, επειδή δεν θέλει να προκαταλάβει τις αποφάσεις της συνέλευσης των στελεχών του και δεύτερον διότι επιθυμεί η αποχώρηση να μην εμφανιστεί ως δική του απόφαση αλλά ως απόφαση της πλειοψηφίας των στελεχών. Υπάρχει και μια τρίτη εξήγηση. Ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο η εισήγηση του να γίνει αντικείμενο σφοδρής κριτικής που θα την αποδυναμώσει.
Στο τραπέζι, από χθες, βρίσκεται και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει απόφαση την Κυριακή αλλά ενδεχομένως το Φθινόπωρο στο συνέδριο του κόμματος. Το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες καθώς είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την αντίδραση των επιτελών του Κινήματος Αλλαγής που θέλει να ξεκαθαριστούν, άμεσα, τα πράγματα.