Attica Bank: Σε στρατηγικό επενδυτή το ποσοστό του ΕΦΚΑ

Στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην τράπεζα το επόμενο διάστημα στοχεύει η διοίκηση της Attica Bank, διαθέτοντας το μεγαλύτερο ποσοστό που κατέχει αυτή τη στιγμή ο ΕΦΚΑ στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην τράπεζα το επόμενο διάστημα στοχεύει η διοίκηση της Attica Bank, διαθέτοντας το μεγαλύτερο ποσοστό που κατέχει αυτή τη στιγμή ο ΕΦΚΑ στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Τούτο ανέφερε μιλώντας στην Τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας την Τετάρτη ο πρόεδρός της κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, η Attica Bank υποστηρίζει ενεργά την επόμενη μέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εργάζεται εντατικά για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και για την δημιουργία των προϋποθέσεων ενίσχυσης της θέσης της στην τραπεζική αγορά.

Σε σχέση με την μετοχική σύνθεση της τράπεζας, ο κ. Ρουμελιώτης γνωστοποίησε ότι ο ΕΦΚΑ θα εκπροσωπείται μελλοντικά με ποσοστό χαμηλότερο ή ίσο του 33%, ο διαχρονικά στρατηγικός μέτοχος της τράπεζας, το ΤΣΜΕΔΕ, με 32% περίπου, ενώ το ΤΧΣ θα εκπροσωπείται με ποσοστό κοντά στο 12%, προερχόμενο από τον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διοίκηση της τράπεζας προσδοκά, αναμένει και θα βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό μεσοβραχυπρόθεσμα, να επιτευχθεί η διάθεση σημαντικού ποσοστού του ΕΦΚΑ σε στρατηγικούς ιδιώτες επενδυτές.

Για το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, ο κ. Ρουμελιώτης επισημοποίησε ότι η τράπεζα έχει ήδη δεχθεί δύο προσφορές από διεθνείς οίκους για τη δεύτερη εντός του 2018 τιτλοποίηση και πώληση ενυπόθηκων δανείων, ενώ για τις προνομιούχες μετοχές ανέφερε ότι θα μετατραπούν σε ομόλογα tier2 ύψους 100,2 εκ. ευρώ.

Τέλος, ο πρόεδρος της Attica Bank κατέγραψε ως σημαντικό στόχο την επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας, με υγιή και επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα, με γνώμονα πάντα τη μεγιστοποίηση της αξίας της τράπεζας, τόσο για τους μετόχους της όσο και για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες και τους πελάτες της.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε πως «σε παγκόσμιο επίπεδο η επιβολή εμπορικών δασμών από τις ΗΠΑ και τα αντίποινα από την ΕΕ οδηγούν σε έξαρση των οικονομικών ανταγωνισμών, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισήμανε ότι οι κυριότεροι παράγοντες που στήριξαν την εγχώρια ζήτηση το 2017 στην ΕΕ ήταν οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και η βελτίωση της αγοράς εργασίας, οι οποίες θα συνεχίσουν την ευνοϊκή τους επίδραση και το 2018».

Σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε ιδιαίτερα ότι το 2018 αποτελεί το έτος εξόδου από την οικονομική κρίση και επιστροφής στην ανάπτυξη για τη χώρα, σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον για την παγκόσμια αγορά και την ευρωζώνη.

Επιπλέον, σημείωσε ότι το οικονομικό περιβάλλον τους τελευταίους μήνες βελτιώνεται σημαντικά και σταθερά, ενώ η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, οι αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup για το ελληνικό χρέος και η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από την Moody΄s και την S&P επιβεβαιώνουν τις θετικές προοπτικές για τη χώρα και την τραπεζική βιομηχανία.
Οι κεντρικοί στόχοι

Μιλώντας στο σώμα των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Θεόδωρος Πανταλάκης υπογράμμισε ότι συνεχίζονται οι επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Επιπλέον, όπως είπε, στο πλαίσιο της περαιτέρω κεφαλαιακής θωράκισης της Τράπεζας, τον Μάιο του 2018, πραγματοποιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 88,9 εκατ. ευρώ, ποσό που της επιτρέπει να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.

«Στο ίδιο πλαίσιο και με στόχο την διατήρηση της ήδη υψηλής κεφαλαιακής βάσης της Τράπεζας, η Διοίκηση έχει ήδη αιτηθεί την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 100,2 εκατ. ευρώ, μέσω έκδοσης ισόποσης αξίας ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης» ανέφερε ο κ. Πανταλάκης.

Επιπλέον, σημείωσε ότι «στόχος της Τράπεζας για το 2018 είναι η συνέχιση της προσπάθειας για την περαιτέρω δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσω της δεύτερης τιτλοποίησης ύψους 700,5 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα».

Όπως εξήγησε, «η συναλλαγή αυτή σηματοδοτεί την δραστική εξυγίανση του χαρτοφυλακίου γεγονός που θα της επιτρέψει να απελευθερώσει επιπλέον πόρους για τη χρησιμοποίησή τους σε άλλους τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας».

Σύμφωνα με τον κ. Πανταλάκη, στόχος της Attica Bank είναι να εστιάσει:

– Στην διεύρυνση της υγιούς πελατειακής της βάσης στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

– Στην αναβάθμιση των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών μέσω της οποίας προσδοκούμε τόσο την αύξηση του μεριδίου αγοράς, όσο και στην ενίσχυση της κερδοφορίας της Τράπεζας, αυξάνοντας ταυτόχρονα το βαθμό ικανοποίησης των πελατών μας.

– Στον ανασχεδιασμό όλων των λειτουργιών της Τράπεζας με βάση τις βέλτιστες τραπεζικές πρακτικές και γνώμονα την κερδοφορία και την αποδοτικότητα.

– Στην ανάπτυξη εργασιών τραπεζοασφαλειών μέσω αποκλειστικής συνεργασίας με ηγετικό ασφαλιστικό όμιλο, αξιοποιώντας το υφιστάμενο δίκτυο πωλήσεων, τα νέα ψηφιακά καταστήματα και υπηρεσίες, καθώς επίσης και την διασύνδεσή της με άλλα εταιρικά δίκτυα και συνεργάτες.

Η πελατειακή βάση

Ο κ. Πανταλάκης πρόσθεσε ότι ο αριθμός των πελατών της Τράπεζας από τα τέλη του 2016 έως και σήμερα (κατά την 31.12.2017) έχει αυξηθεί κατά 10.000 περίπου, ενώ ο αριθμός των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Τράπεζας παρουσίασε αύξηση κατά 15,7%.

Παράλληλα, η παρουσία της τράπεζας στην αγορά των τερματικών συσκευών POS παρουσίασε ραγδαία αύξηση με τον όγκο συναλλαγών που διενεργούνται μηνιαίως να σημειώνει αύξηση κατά 222% σε ετήσια βάση σε σχέση με το έτος 2016.

«Όλα τα παραπάνω, αλλά κυρίως η διεύρυνση της πελατειακής βάσης, αποδεικνύουν, ότι η εμπιστοσύνη των πελατών και των καταθετών αποκαθίσταται με την Attica Bank να καταγράφεται στη συνείδηση του συναλλασσόμενου κοινού ως ένας αξιόπιστος συνεργάτης» κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank.

Υπογραμμίζοντας ότι «η Attica Bank με νέο πρόσωπο και νέες δυνατότητες είναι σε θέση να καλύψει με ταχύτητα και αξιοπιστία κάθε ανάγκη της σύγχρονης ελληνικής επιχείρησης με ολοκληρωμένες λύσεις που καλύπτουν από την διαχείριση ρευστότητας ως το κεφάλαιο κίνησης, τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και την παροχή προϊόντων ηλεκτρονικής τραπεζικής».

Δέσμευση της Διοίκησης και των εργαζομένων της Attica Bank, όπως είπε, «είναι η δημιουργία μιας υγιούς και ανταγωνιστικής Τράπεζας που θα επιβεβαιώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προσδοκίες των πελατών και των μετόχων της, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και καινοτόμα προϊόντα, δημιουργώντας υπεραξία για τους μετόχους της, τους πελάτες της και την ελληνική κοινωνία».

Ειδικότερα για τον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Ρουμελιώτης υπογράμμισε ότι η επίτευξη του στόχου της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κατά 40 δισ. έως το 2019 και η πρόσφατη ρύθμιση του δημοσίου χρέους, με την συνεπαγόμενη καλύτερη πρόσβαση στις χρηματαγορές και κεφαλαιαγορές, αναμένεται να δημιουργήσουν και να απελευθερώσουν ρευστότητα και κεφάλαια στις τράπεζες, ώστε αυτές να αυξήσουν την προσφορά νέων χορηγήσεων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.