Είναι σε όλους γνωστό ότι τα αγγλικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) μετά δυσκολίας μπορούν να φθάσουν στο επίπεδο του… Lower. Πόσω μάλλον όταν απευθύνεται με οικονομικούς όρους σε επενδυτικό κοινό όπως αυτό που βρέθηκε στο Λονδίνο. Ωστόσο, άγνωστο για ποιον λόγο, επιμένει να ομιλεί την αγγλική. Ισως επειδή θέλει να κάνει υπερήφανο τον δάσκαλό του που άρχισε να τον διδάσκει από το 2015, για να του αποδείξει πόσο γρήγορα μαθαίνει τη γλώσσα. Ποιος όμως είναι ο δάσκαλος Αγγλικών του Πρωθυπουργού που τον έμαθε τόσο γρήγορα να ομιλεί την αγγλική; Μαθαίνω ότι είναι συριζαίος καθηγητής Αγγλικών, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, αφοσιωμένος στον κ. Τσίπρα και αποσπασμένος παλαιότερα και στο πρωθυπουργικό γραφείο.
nnn
Ορισμένοι πιστεύουν ότι το «λάθος» του Πρωθυπουργού δεν είναι η μέτρια γνώση της αγγλικής γλώσσας, αλλά το ότι, με άγνοια κινδύνου, αποφάσισε να την εκθέσει ενώπιον του ελληνικού και διεθνούς κοινού. Παρ’ ότι η πρόοδός του είναι σημαντική, δεν χρειάζεται, όπως λένε, να μπαίνει στον πειρασμό προκειμένου να αποστομώσει τους επικριτές του, αποδεικνύοντας ότι τα αγγλικά του έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά. Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, έστω και με αυτά τα αγγλικά ο κ. Τσίπρας συνεννοείται με τους ξένους μια χαρά. Ξέρει καλύτερα αγγλικά και από τη… Μέρκελ, λένε οι συνεργάτες του.
nnn
«Πράκτοράς» μου ωστόσο στη βρετανική πρωτεύουσα μου είπε ότι η φράση που προκάλεσε αίσθηση ήταν σε μια από τις κλειστές συναντήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας. Εκεί λοιπόν κάποια στιγμή ακούστηκε να χαρακτηρίζει την Ελλάδα… «safe heaven» (σε ελεύθερη μετάφραση «ασφαλές καταφύγιο») και… «next big thing», καλώντας τους επενδυτές να τοποθετηθούν και τα ελληνόπουλα να επιστρέψουν, ώστε να σταματήσει το brain drain.
Ενας ευδιάθετος Πρωθυπουργός

Πάντως οι αποδοκιμασίες στο Λονδίνο κατά του Αλέξη Τσίπρα ουδόλως ενόχλησαν την ελληνική αποστολή, αφού προερχόταν από μια ολιγομελή ομάδα Ελλήνων. Δηλαδή όχι περισσότερα από τέσσερα άτομα. Ωστόσο τίποτε δεν προμήνυε αυτό που θα συνέβαινε έξω από το κτίριο της εκδήλωσης, καθώς μέσα ο Πρωθυπουργός ήταν εξαιρετικά ευδιάθετος.
nnn
Απ’ ό,τι μου λένε, όχι μόνο είχε πολλή όρεξη για να μιλήσει, αλλά το ακροατήριό του στο Λονδίνο δεν τον άφηνε και να φύγει. Ετσι αντί να φύγει στις 7, σύμφωνα με το πρόγραμμα, έφυγε μιάμιση ώρα αργότερα. Ηταν πολύ χαλαρός και επικοινωνιακός, μιλώντας για το τέλος της κρίσης και τις ευκαιρίες που ανοίγονται. Το εξαιρετικό κλίμα ήρθε να ταράξει η διαμαρτυρία που πήρε διαστάσεις μέσω των βίντεο που διακινήθηκαν. Υπερβολικές, λένε οι πηγές μου από το Λονδίνο, καθώς ήταν τέσσερα-πέντε άτομα που ήθελαν να κάνουν σόου. Και το πέτυχαν βεβαίως, μια και μπορεί ο Πρωθυπουργός να έφυγε, έμειναν όμως οι κ.κ. Χουλιαράκης, Δουζίνας κ.λπ. που προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Πεθαίνουν οι δημοσκοπήσεις;

Τι κοινό μπορεί άραγε να έχουν ο Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Καραγκούνης και ο Μακάριος Λαζαρίδης από τη ΝΔ, αλλά και ο σύμβουλος (και ανιψιός) του Κυριάκου Μητσοτάκη Γρηγόρης Δημητριάδης και επίσης ο πρώην γραμματέας του ΠαΣοΚ Στ. Ξεκαλάκης και ο δήμαρχος Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης; Βρέθηκαν όλοι μαζί σε εκδήλωση με τίτλο «Οι δημοσκοπήσεις πέθαναν, ζήτω οι δημοσκοπήσεις», μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις έρευνες γνώμης.
nnn
Στοχευμένη ήταν η ερώτηση που έκανε ο κ. Φίλης, μια και ως δημοσιογράφος είχε καλές απορίες. Ρώτησε, για παράδειγμα, πόσο αξιόπιστες είναι οι μετρήσεις όταν στην Ελλάδα η αποχή είναι 50% και στην Τουρκία 13%, αλλά έριξε και την μπηχτή του για τους δημοσκόπους. «Πώς εμπιστεύεται ο κόσμος τις εταιρείες δημοσκοπήσεων όταν τους δημοσκόπους τούς θεωρεί μέρος του καταρρέοντος συστήματος;» είπε, για να καταλήξει με την εξής φράση που προκάλεσε γέλιο: «Θα κλείνει το τηλέφωνο μετά την έρευνα και θα λέει ο πολίτης»χέ#ε τώρα τον μ@@@@κα»».


Μια κυβέρνηση με 152 βουλευτές

Φυλλορροεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ. Την αποχώρησή του γνωστοποίησε στο προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων ο Γιώργος Λαζαρίδης, βουλευτής στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον δεύτερο βουλευτή που εγκαταλείπει το κόμμα του Πάνου Καμμένου λόγω της ασυμφωνίας του για το «Σκοπιανό», αφού είχε προηγηθεί η έξοδος του Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος καταψήφισε την κυβέρνηση στη συζήτηση που έγινε στις 16 Ιουνίου. Να σημειώσω ότι ο Θεσσαλονικιός Λαζαρίδης είναι φίλος γνωστού ποδοσφαιρικού παράγοντα της Θεσσαλονίκης. Με την ανεξαρτητοποίησή του ο αριθμός των βουλευτών που στηρίζουν πλέον την κυβέρνηση μειώνεται στους 152. Και αν δεν προσχωρούσε προσφάτως στον ΣΥΡΙΖΑ η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (του κ. Λεβέντη), τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έμενε με 151 βουλευτές. Οι ΑΝΕΛ μένουν με επτά βουλευτές.


Σχέδιο αποστα-θεροποίησης

Οταν ανεξαρτητοποιούνται βουλευτές των ΑΝΕΛ, παρεμβαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής που καταγγέλλει: Σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης λόγω… Μακεδονικού. Yποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία έχουν εκπονήσει σχέδιο με σκοπό να πέσει η κυβέρνηση πριν από την oριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, την 21η Αυγούστου. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, «πιέζονται οι βουλευτές των ΑΝΕΛ με διάφορες απειλές και τραμπουκισμούς που δέχονται, παρά το γεγονός ότι έχουν ξεκαθαρίσει πως θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών».


Ο «Πρόεδρος» στο Ηρώδειο

Αρχηγού παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω. Πολύ περισσότερο όταν ο αρχηγός αυτός είναι ο αγαπημένος στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο δικός μας Πρόεδρος. Για αυτόν έγινε η τιμητική βραδιά στο Ηρώδειο, την Δευτέρα το βράδυ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και ο άνθρωπός μου εντόπισε πολλές και ενδιαφέρουσες πολιτικές παρουσίες- λογικό για τον Λευτέρη μιλάμε. Πολλές παρουσίες εκ των οποίων επιδίωκαν μια φωτογραφία με τον συνάδελφο και στιχουργό και με φόντο το κατάμεστο Ηρώδειο.

***

Εδώ ας πούμε ήταν όλο το παλιό ή κλασικό ΠΑΣΟΚ και όλες οι κάποτε συνιστώσες του: Κώστας Λαλιώτης, Νίκος Σιφουνάκης, Μιλένα Αποστολάκη, Γιώργος Λιάνης αλλά και Λεωνίδας Γρηγοράκος. Ήταν όμως και οι Πέτρος Ευθυμίου, Λούκα Κατσέλη. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Νίκος Σοφιανός που εκπροσώπησαν το ΚΚΕ κάθισαν μπροστά μπροστά ενώ από κυβερνητικούς η πηγή μου είδε την Λυδία Κονιόρδου και τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Τώρα, από την μεριά της ΝΔ ήταν εδώ η Όλγα Κεφαλογιάννη και το νέο στέλεχος Ιωάννα Γκελεστάθη, στενή φίλη της Όλγας όπως μου είπαν. Στα καμαρίνια δε, μετά πήγα να χαιρετίσει τους συντελεστές της συναυλίας ο Θόδωρος Ρουσόπουλος με την Μάρα Ζαχαρέα και μάλιστα έμεινε για ώρα εκεί.

HeliosPlus