Ο Ν. Κοτζιάς κατέθεσε στα κρυφά την επιστολή στο ΝΑΤΟ

Ο φάκελος με τα έγγραφα που κουνούσε απειλητικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ξεχείλιζε δεξιά και αριστερά, βαρυφορτωμένος με το πολύτιμο περιεχόμενό του.

Ο φάκελος με τα έγγραφα που κουνούσε απειλητικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ξεχείλιζε δεξιά και αριστερά, βαρυφορτωμένος με το πολύτιμο περιεχόμενό του.
Τα έγγραφα κατατέθηκαν στα πρακτικά της Βουλής, παρά την κατάπληξη πολιτικών και διπλωματών επειδή είναι η πρώτη φορά που τηλεγραφήματα ειδικού χειρισμού αποχαρακτηρίστηκαν με ταχύτατες διαδικασίες προκειμένου να γίνουν όπλα μιας συγκυριακής πολιτικής σύγκρουσης. Η έκπληξη έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν οι γνώστες του μακεδονικού ζητήματος είδαν τι επέλεξε ο υπουργός Εξωτερικών για να απειλήσει την αξιωματική αντιπολίτευση: έγγραφα μικρής σημασίας, αποσπασματικά, τα οποία δεν αποκαλύπτουν τίποτε ουσιώδες αλλά δημιούργησαν εντυπώσεις την ώρα που ο κ. Κοτζιάς ήταν στο βήμα της Ολομέλειας και φανάτιζε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα μπορούσε κανένας να παραλληλίσει την τακτική του υπουργού Εξωτερικών με αυτές που ακολουθούσαν κάποια καθεστώτα σε άλλες εποχές, αν μέσα στον σωρό δεν είχε παραχώσει με αυθεντική ελληνική κουτοπονηριά και ένα αντίγραφο της επιστολής που έστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με την υπογραφή του και ημερομηνία 14 Ιουνίου 2018. Τι δουλειά είχε αυτή η επιστολή ανάμεσα στα τηλεγραφήματα και στα υπηρεσιακά σημειώματα, τα οποία ανάγονται στις περιόδους 1996-1999 και 2008-2010; Και μάλιστα όταν είναι το μοναδικό που αναφέρεται στη δική του διαπραγμάτευση, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη τον είχε προκαλέσει να καταθέσει στη Βουλή το σύνολο των εγγράφων της διαπραγμάτευσης για το Μακεδονικό συμπεριλαμβανομένης και της δικής του προσπάθειας; Είναι ίσως ένα επιχείρημα ότι εκείνος ενημέρωσε εγκαίρως τη Βουλή για τις ενέργειές του και δεν φέρει ευθύνη αν τα κόμματα και οι βουλευτές ήταν απρόσεκτοι στη μελέτη των εγγράφων;
Ολα στην επιστολή αυτή έχουν τη σημασία τους. Ο κ. Κοτζιάς ενημερώνει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για τη συμφωνία σχετικά με το όνομα της γειτονικής χώρας, το οποίο θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», και για τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι δύο χώρες: Η πΓΔΜ θα πρέπει, χωρίς καθυστέρηση, να επικυρώσει τη συμφωνία στο Κοινοβούλιό της. Κατόπιν θα ενημερώσει την Αθήνα για αυτή την εξέλιξη. Μετά η πΓΔΜ θα υποβάλει αίτημα στο ΝΑΤΟ για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες με το νέο της όνομα και η Αθήνα θα ενημερώσει τον κ. Στόλτενμπεργκ ότι θα στηρίξει την πρόσκληση του βόρειου γείτονα στο ΝΑΤΟ υπό τον όρο πως θα διεξαχθεί, εφόσον το αποφασίσει η κυβέρνηση των Σκοπίων, θετικό για τη συμφωνία δημοψήφισμα και γίνει αλλαγή του Συντάγματος. Χωρίς αυτά δεν θα υπογραφεί από την Ελλάδα η είσοδος της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2018. Οταν ολοκληρωθούν όλες αυτές οι διαδικασίες, η Ελλάδα θα επικυρώσει την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Παρά τη δέσμευση του κ. Κοτζιά για οριστικοποίηση της συμφωνίας εφόσον τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα βήματα, προκαλεί ερωτήματα η σπουδή του να στείλει την παραπάνω επιστολή στο ΝΑΤΟ έξι ημέρες προτού το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικυρώσει στις 20 Ιουνίου σε ειδική συνεδρίαση τη συμφωνία των Πρεσπών. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι διατυπώσεις και η περιγραφή της συμφωνίας στην επιστολή του κ. Κοτζιά ισοδυναμούν με πρόσκληση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η ανακοίνωση και μόνο της συμφωνίας την καθιστά δεσμευτική, υπογραμμίζουν, και αυτή είναι η μέθοδος για να αρχίσει η συμφωνία να παράγει αποτελέσματα προτού φτάσει στην τελική της φάση. Από το υπουργείο Εξωτερικών επιμένουν ότι πρόκειται για ενημερωτική επιστολή και ότι θα ακολουθήσει δεύτερη επιστολή προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες στο ΝΑΤΟ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.