Μέτωπο Μητσοτάκη με Βερολίνο

Μία εβδομάδα πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, όπου την Τετάρτη θα έχει δύο σημαντικές συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών και πρόεδρο του CSU Χορστ Ζεεχόφερ και τον υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς, καθώς και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας, εκδηλώθηκε μπαράζ πιέσεων για το Μακεδονικό.

Μία εβδομάδα πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, όπου την Τετάρτη θα έχει δύο σημαντικές συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών και πρόεδρο του CSU Χορστ Ζεεχόφερ και τον υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς, καθώς και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας, εκδηλώθηκε μπαράζ πιέσεων για το Μακεδονικό. Η αρχή έγινε με το δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ), μίας από τις σημαντικότερες εφημερίδες του συντηρητικού κατεστημένου, το οποίο αποκάλυπτε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε επανειλημμένως στους ευρωπαίους συνομιλητές του ότι ως πρωθυπουργός δεν θα ακύρωνε τη συμφωνία με την πΓΔΜ και ότι δικαιολόγησε τη στάση που τηρεί στην Ελλάδα λέγοντας ότι «πρέπει να επιδείξει αντιπαλότητα, προκειμένου να μη χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ».

Πόλεμος ανακοινώσεων

Η ΝΔ έσπευσε να διαψεύσει το ρεπορτάζ της FAZ «από την πρώτη ως την τελευταία λέξη», αλλά αυτό δεν απέτρεψε τον πόλεμο ανακοινώσεων ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου, που χρέωσε στον κ. Μητσοτάκη «υποκρισία, διγλωσσία και εμπόριο πατριωτισμού», και στην Πειραιώς, η οποία εξεπλάγη από «το θράσος του κ. Τσίπρα να ζητά και τα ρέστα από τη ΝΔ για την εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε» με συνευθύνη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ενώ η σύγκρουση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση λάμβανε διαστάσεις, ο γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ αφίχθη την Τετάρτη στα γραφεία της ΝΔ στο Μοσχάτο, επισήμως για την προετοιμασία της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Οπως φάνηκε, όμως, από την ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια η Πειραιώς, «ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε στον πρέσβη ότι θεωρεί επιζήμια για την Ελλάδα τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την πΓΔΜ και επανέλαβε την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην επικυρώσει τη συμφωνία αυτή, όταν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος τη φέρουν στην ελληνική Βουλή». Αρα και ο κ. Πλέτνερ προσπάθησε να ασκήσει τη δική του πίεση για το θέμα.

Η FAZ ξαναχτυπά

Η FAZ επανήλθε στο θέμα με δεύτερο δημοσίευμα, το οποίο περιγράφει «το δίλημμα του Μητσοτάκη», ενός φιλελεύθερου πολιτικού ο οποίος δεν μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις επιθυμίες της Ευρώπης και στα κελεύσματα της δεξιάς εθνικιστικής πτέρυγας της ΝΔ, με κίνδυνο αν φανεί υποχωρητικός στο Μακεδονικό, να χάσει το κόμμα του. Ο δημοσιογράφος Μίχαελ Μάρτενς αναφέρεται στις «άσχημες μνήμες» που φέρνει το Μακεδονικό στην οικογένεια Μητσοτάκη, επειδή για αυτό το ζήτημα έπεσε η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993. «Πρόκειται για ένα οικογενειακό τραύμα που ούτε η Ντόρα Μπακογιάννη ως υπουργός Εξωτερικών μπόρεσε να επουλώσει» αποφαίνεται ο κ. Μάρτενς.
Η «δυναστεία Μητσοτάκη» έχει στενούς δεσμούς με μέλη του γερμανικού κατεστημένου και μακρά πολιτική εμπειρία, γι’ αυτό η FAZ θα έπρεπε να ξέρει ότι η ψυχολογία της οικογένειας ελάχιστο ρόλο παίζει στην πολιτική που χαράσσει. Η πίεση δεν πρόκειται να κάμψει τον πρόεδρο της ΝΔ, λένε στην Πειραιώς, γιατί «ο Κυριάκος γνωρίζει πολύ καλά ότι όλα αυτά γίνονται για να του κόψουν από νωρίς τον τσαμπουκά». «Επειδή δεν έδωσαν σπουδαία πράγματα στον Αλέξη Τσίπρα για το χρέος και αναμένεται να τον πιέσουν για το Προσφυγικό, ασκούν αντίστοιχες πιέσεις στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Μακεδονικό» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Για το Προσφυγικό

Η αποδυνάμωση της Ανγκελα Μέρκελ, με αφορμή το Προσφυγικό, αποτελεί άλλον έναν παράγοντα που εξηγεί τη στάση της Γερμανίας. Από την Πειραιώς μεταδίδουν ότι ο κ. Μητσοτάκης, όπως ξεκαθάρισε εγκαίρως τη στάση του στο Μακεδονικό, θα κάνει το ίδιο και με το Προσφυγικό, καθώς απορρίπτει το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει η Ελλάδα έναν ή και περισσότερους μεγάλους καταυλισμούς προσφύγων, ενώ απορρίπτει και τη δημιουργία τους στα Βαλκάνια με αντάλλαγμα την έναρξη της διαδικασίας για ένταξη στην ΕΕ. Δεν θα αναμειχθεί περισσότερο από όσο χρειάζεται στις συζητήσεις, λένε συνεργάτες του, και θα μιλήσει όταν παρουσιαστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο.
Το πραγματικό δίλημμα όμως δεν το έχει ο κ. Μητσοτάκης αλλά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο αντιμετωπίζει τον πρόεδρο της ΝΔ ως εν αναμονή πρωθυπουργό, ο οποίος διαθέτει συγκροτημένη κομματική βάση και ευρεία αποδοχή. Εν όψει ευρωεκλογών, πόσο θα πιέσουν οι ομοϊδεάτες του τον πρόεδρο της ΝΔ, που προηγείται σημαντικά στις δημοσκοπήσεις και αντλεί κέρδη από τη συμφωνία των Πρεσπών; Στη Μακεδονία το κλίμα για την κυβέρνηση είναι εκρηκτικό, βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αποδοκιμάζονται εκεί αλλά και όπου εμφανίζονται στην Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο μόνο πολιτικός αρχηγός που παρευρέθη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 105η επέτειο από την απελευθέρωση του Κιλκίς. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν εμφανίστηκε κανένας επίσημος, ούτε ο βουλευτή του νομού Θεόδωρος Παραστατίδης, ενώ οι δύο γραμματείς των τοπικών οργανώσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αποδοκιμάστηκαν κατά την κατάθεση στεφάνων. Ο πρόεδρος της ΝΔ περπάτησε στην πόλη και συζήτησε με τους κατοίκους, οι οποίοι του ζητούσαν να μην επικυρώσει τη συμφωνία, ενώ στα μεγάφωνα έπαιζε το «Μακεδονία ξακουστή».

Ζητούν δεσμεύσεις

Το ίδιο κλίμα ανησυχίας συνάντησε ο κ. Αυγενάκης στη μίνι περιοδεία του στις Πρέσπες, στην Εδεσσα και στα Γιαννιτσά, με τους πολίτες να του ζητούν δέσμευση ότι η ΝΔ θα ακυρώσει τη συμφωνία. Κανένας από τη ΝΔ –ούτε ο πρόεδρός της –δεν μπορεί να υποσχεθεί κάτι τέτοιο, μιλούν για μια «κακή συμφωνία», με την οποία «ο κ. Τσίπρας και η κυβερνητική πλειοψηφία εκχώρησαν στη γείτονα χώρα τη μακεδονική εθνότητα και τη μακεδονική γλώσσα».
Αλλά για ακύρωσή της με κυβέρνηση ΝΔ ούτε λόγος να γίνεται. «Η συμφωνία παράγει ήδη αποτελέσματα» λένε. Για το ΝΑΤΟ δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, η ενταξιακή διαδικασία της πΓΔΜ θα ξεκινήσει σύντομα. Αντιθέτως, για την ένταξη στην ΕΕ η διαδικασία είναι μακροχρόνια, θα απαιτηθεί να καμφθούν οι αντιρρήσεις χωρών που εναντιώνονται στη διεύρυνση και στην ένταξη των Δ. Βαλκανίων, και σε όλο αυτό το διάστημα κάποια πράγματα ίσως μπορούν να αλλάξουν, ιδίως αν το Μακεδονικό ρίξει τη σημερινή κυβέρνηση, δίνοντας επιπλέον επιχειρήματα στους επόμενους. Οπότε η ΝΔ δεν πρόκειται να πάει ούτε βήμα πιο πέρα από τη δέσμευσή της ότι θα καταψηφίσει «τη συμφωνία που θα φέρουν οι Αλεξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος στη Βουλή» εκτιμώντας ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του 2018.

Σύγκρουση και για το χρέος

Με την οικονομία να περνά ξανά σε πρώτο πλάνο μετά την απόφαση του Eurogroup για το χρέος και τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης στο Ζάππειο, ο κ. Μητσοτάκης με προσωπική του δήλωση άσκησε έντονη κριτική στον Πρωθυπουργό και ανακοίνωσε ότι η ΝΔ αύριο, Δευτέρα, θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία. «Εκεί, ο κ. Τσίπρας θα απολογηθεί για όσα δεινά έφερε στους πολίτες, αλλά και για τα δεσμά στα οποία συμφώνησε για την επόμενη μέρα της χώρας. Δεν θα αφήσουμε να περάσει ούτε κι αυτό το τελευταίο του ψέμα» τόνισε.

«Θρασύς και αλαζόνας, εξακολουθεί να προσβάλλει τη νοημοσύνη των Ελλήνων. Και αστειεύεται με γραβάτες και άλλες φαιδρότητες, ενώ θα πληρώνουμε για πολλά ακόμη χρόνια τις επιλογές του. Η ρύθμιση που πήρε για το χρέος απέχει πολύ, όχι μόνο από τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει, αλλά και από τις δεσμεύσεις που είχε εξασφαλίσει η Ελλάδα από τους εταίρους της ήδη από το 2012.
Δεν θα αφήσουμε την αδίστακτη προπαγάνδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να κρύψει τις ολέθριες επιλογές τους με φιέστες και νέα ψέματα». «Η απόφαση του Eurogroup είναι χειρότερη και από αυτή του 2017» δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας ότι έρχονται νέες μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου, ότι επιβάλλονται εξοντωτικά πλεονάσματα μέχρι το 2060 και αξιολογήσεις από τους θεσμούς κάθε τρεις μήνες. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέταρτο μνημόνιο, αλλά υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Και αυτό μόνο μια κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να το διασφαλίσει» σημείωσε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.