To κύμα αγωγών κατά της Aegean Marine…

Η δικηγορική εταιρείαLevi&KorsinskyLLP, η οποία ειδικεύεται στην εκπροσώπηση επενδυτών σε δίκες κινητών αξιών και έχει ανακτήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για ζημιωμένους μετόχους, εξέδωσε δελτίο Τύπου το οποίο δημοσίευσε στις 19.6.2018 στην ιστοσελίδαBloombergκαι με το οποίο ενημερώνει τους μετόχους της AegeanMarinePetroleumNetworkInc. που αγόρασαν ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο απέκτησαν μετοχές της το χρονικό διάστημα από 28.4.2018 έως και 4.6.2018 ότι μπορούν να υποβάλουνμέχρι τις 6.8.2018 αγωγή με τις αξιώσεις τους για να ανακτήσουν τις απώλειες που υπέστησαν από τηνAegean. Ü Παράλληλα τους ενημερώνει ότι έχει ξεκινήσει σχετική αντιδικία μεταξύSimcoκαιAegeanMarinePetroleum NetworkIncστο δικαστήριο της Βόρειας Περιφέρειας την Νέας Υόρκης.

…και τα χαμένα 200 εκατ. δολάρια

Συγκεκριμένα, στην υπόθεση αυτή ο ενάγων ισχυρίζεται ότι οι εναγόμενοι προέβησαν σε ψευδείς ή/και σε παραπλανητικές δηλώσεις ή/και δεν αποκάλυψαν ότι ηAegeanMarinePetroleumNetworkIncστον ισολογισμό της 31.12.2017 είχε εσφαλμένα λογιστικοποιήσει περίπου 200 εκατ. εισπρακτέα δολάρια, δεν κατάφερε να διατηρήσει αποτελεσματικό έλεγχο στη χρηματοοικονομική πληροφόρηση και ως αποτέλεσματων παραπάνω οι ισχυρισμοί της εταιρείας αναφορικά με την επιχείρηση, τις λειτουργίες και τις προοπτικές της ήταν ψευδείς και παραπλανητικοί ή/και στερούντανλογικής βάσης. Ü Στις 4.6.2018η εταιρείαAegeanμε τηνειδική φόρμα του αμερικανικού χρηματιστηρίου 6-Kανακοίνωσε ότι «περίπου 200 εκατ. δολάρια εισπρακτέα, που οφείλονταν στην εταιρεία στις 31.12.2017, πρέπει να διαγραφούν» και ότι «συναλλαγές που αύξησαν τα εισπρακτέα ποσά… ίσως ήταν, εν όλω ή εν μέρει, χωρίς οικονομικό αντίκρισμα και λογιστικοποιήθηκανεσφαλμένως…».

Το «δίδυμο»

Με την Ελλάδα να βρίσκεται προ της εξόδου από το πρόγραμμα, μπορεί τα φώτα να πέφτουν στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ü Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά, που η κυβέρνηση πέρασε στην εποχή του πολιτικού ρεαλισμού, δύο στελέχη με πολλά κοινά και καλή χημεία μεταξύ τους έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Ü Ο λόγος για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο (σκίτσο).Ü Και οι δύο αποφεύγουν συστηματικά τις δημόσιες τοποθετήσεις και εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους στην κυβέρνηση φορούν πάντα γραβάτα, όχι μόνο στις δημόσιες εμφανίσεις τους αλλά και στην καθημερινότητά τους στο γραφείο.

Στο αρχείο

Οι οικονομικοί εισαγγελείς απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Πάνου Καμμένου για την «απάτη με τα CDS», καθώς η εν λόγω υπόθεση οδηγήθηκε στο αρχείο.Από την έρευνα δεν επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί του περί δήθεν εμπλοκής του Αντρίκου Παπανδρέου σε κερδοσκοπικά παιχνίδια με αγοραπωλησίες CDS την περίοδο που ο αδελφός του Γιώργος Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός.
Να σημειωθεί ότι με την καταδικαστική απόφαση 2284/2014 εις βάρος του κ. Καμμένου, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνώνείχεκρίνει τους ισχυρισμούς του «ψευδείς και δόλιους» και του επιδίκασε πρόστιμο 100.000 ευρώ σχετικά με τα όσα υποστήριζε περί εμπλοκής της ελβετικής εταιρείας I.J. Partners και των στελεχών της Χάρη Μάκκα και Μιράντας Ξαφά σε κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα CDS εις βάρος του Δημοσίου την περίοδο ένταξης της Ελλάδας στο Μνημόνιο.

Αυτόνομη πορεία

Η επιτυχημένη πώληση του χαρτοφυλακίου ενυπόθηκων δανείων με την κωδική ονομασία «Amoeba» από την Τράπεζα Πειραιώς δεν είναι μόνο σημείο αναφοράς για την τραπεζική αγορά. Eρχονται τώρα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να το επισημαίνουν και μάλιστα στην Εκθεση Συμμόρφωσης που εκδόθηκε στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης. Ü Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η πρώτη πώληση στην Ελλάδα δανείων με εξασφάλιση αποτελεί το σημαντικό βήμα για τη δημιουργία μιας δυναμικής αγοράς NPLs στη χώρα». Σιγά-σιγά η αγορά αυτή αρχίζει να αποκτά αυτόνομη πορεία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ