Η σύμβαση για την εξαγορά των Νηρέα και Σελόντα από την Ανδρομέδα με τη χρηματοδότηση της αμερικανικής Amerra (βασικού μετόχου της Ανδρομέδας) και του επενδυτικού fund Mubadala από το Αμπου Ντάμπι υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα και ο δρόμος για τη δημιουργία ενός εθνικού πρωταθλητή στις υδατοκαλλιέργειες είναι πλέον ανοιχτός.
Η Ανδρομέδα μέσω της Andromeda Seafood Limited θα αποκτήσει από τις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Alpha, Eurobank και Εθνική) το 73,49% του Νηρέα και το 79,62% της Σελόντα. Για να ολοκληρωθεί το deal και να καταβληθεί το τίμημα προέχουν οι εγκρίσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Η συμφωνία προβλέπει την καταβολή 50 εκατ. ευρώ. Τα 10 εκατ. ευρώ είναι το τίμημα για τις μετοχές του Νηρέα και από 20 εκατ. ευρώ για την πληρωμή μέρους των δανείων των δύο εταιρειών. Το τίμημα για τις μετοχές της Σελόντα είναι συμβολικό (1 ευρώ). Ειδικότερα, τα δάνεια του Νηρέα ανέρχονται σήμερα σε 176 εκατ. ευρώ και θα μειωθούν στα 156 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα τα δάνεια της Σελόντα ανέρχονται σε 171 εκατ. ευρώ και θα μειωθούν στα 151 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά η Ανδρομέδα αναλαμβάνει δάνεια 307 εκατ. ευρώ και δίνει σημαντική ανάσα στις τέσσερις τράπεζες που μειώνουν ισόποσα τα «κόκκινα» δάνειά τους.
Κοινό εμπορικό σήμα
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ενιαία διοίκηση και για τις τρεις εταιρείες και ένα κοινό εμπορικό σήμα. Οι νέοι ισχυροί μέτοχοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να ενισχύσουν με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τις δύο εταιρείες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια είναι απο-επενδεδυμένες. Εμφαση θα δοθεί στη δημιουργία μιας ικανής διοικητικής και διευθυντικής ομάδας και από τις τρεις εταιρείες θα γίνουν επενδύσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης σε όλες τις παραγωγικές μονάδες, ενώ θα χρηματοδοτηθεί με αρκετά κεφάλαια το εμπορικό κομμάτι, καθώς η αύξηση των υφιστάμενων μεριδίων και η επέκταση σε νέες αγορές θα είναι από τις βασικές προτεραιότητες των νέων μετόχων.
Η σύμπραξη Νηρέα, Σελόντα και Ανδρομέδας δημιουργεί έναν εθνικό πρωταθλητή με ετήσιο τζίρο 400 εκατ. ευρώ και ετήσια παραγωγή 70.000 τόνων επί συνόλου 120.000 τόνων που είναι η ελληνική παραγωγή (τσιπούρα, λαβράκι, φαγκρί).
Το 80% όμως των προϊόντων των τριών εταιρειών εξάγεται και υπολογίζεται ότι το μερίδιο αγοράς τους στην Ελλάδα σε αξία δεν ξεπερνά το 40%. Αυτό σημαίνει ότι η εξαγορά θα περάσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία ενδεχομένως θα επιβάλει την πώληση ορισμένων παραγωγικών μονάδων των τριών εταιρειών.
Δημόσιες προτάσεις
Μετά τη μεταβίβαση των μετοχών (τέλος 2018 – αρχές 2019) οι νέοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά δημόσιες προτάσεις στους μετόχους μειοψηφίας των εταιρειών Νηρέα, Σελόντα και Περσέα (θυγατρική της Σελόντα).
Η αμερικανική Αmerra είναι βασικός μέτοχος της Ανδρομέδας από το 2016. Είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων που προσφέρει στρατηγικό κεφάλαιο σε επιχειρήσεις της Αγροτικής Οικονομίας στην Ευρώπη και στην Αμερική. Η Amerra έχει επενδύσει πάνω από 3,5 δισ. δολάρια από την ίδρυσή της, το 2009, και σήμερα διαχειρίζεται κεφάλαια 2 δισ. δολαρίων.
Η Mubadala Investment Company αποτελεί το επενδυτικό όχημα του Αμπου Ντάμπι και έχει ως αποστολή τη «διαφοροποίηση» της οικονομίας του Αμπου Ντάμπι και την απεξάρτησή της από το πετρέλαιο. Το χαρτοφυλάκιο 127 δισ. δολαρίων της Mubadala εκτείνεται σε τέσσερις ηπείρους, με τομείς προτεραιότητας την αεροδιαστημική, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, τους ημιαγωγούς, τα μέταλλα και τις εξορύξεις, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το πετρέλαιο και το αέριο, τα πετροχημικά, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, την υγεία, τα ακίνητα, τις υπηρεσίες άμυνας, την τεχνολογία φαρμάκων και ιατρικής, την αγροτοβιομηχανία και ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο χρηματοοικονομικών συμμετοχών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ