Την αύξηση της παραγωγής του κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως αποφάσισε κατ’ αρχήν την Παρασκευή ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC), καθώς κάμφθηκαν οι ενστάσεις της Τεχεράνης που δεν συμφωνούσε σε μια τέτοια προοπτική.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι στην αρχή της εφαρμογής της απόφασης η αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής θα είναι περίπου 600.000 βαρέλια ημερησίως καθώς ορισμένες χώρες-μέλη του Οργανισμού δεν έχουν την τεχνική δυνατότητα να αυξήσουν αμέσως την παραγωγή τους.
Την απόφαση του OPEC για αύξηση της παραγωγής του αναμένεται να ακολουθήσει και η Ρωσία, η οποία δεν μετέχει στον Οργανισμό αλλά τα τελευταία χρόνια ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις του. Εξάλλου οι Ρώσοι παραγωγοί θα σπεύσουν να επωφεληθούν από τις υψηλές τιμές του αργού –η πετρελαϊκή αγορά ανέκαμψε και με τη βοήθεια της Ρωσίας, που είχε περιορίσει την παραγωγή της.
Οι παραδοσιακοί παραγωγοί πετρελαίου (μέλη ή μη-μέλη του OPEC) αποφάσισαν να αυξήσουν την παραγωγή τους για να υποχωρήσουν οι τιμές στα επίπεδα των 50 έως 55 δολαρίων το βαρέλι. Διότι όταν ξεπερνούν τα επίπεδα αυτά οι τιμές, καθίσταται συμφέρουσα η παραγωγή πετρελαίου με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης.
Η παραγωγή του λεγόμενου σχιστολιθικού πετρελαίου –κυρίως στις ΗΠΑ –έχει εκτιναχθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες που οι τιμές κυμαίνονται σταθερά πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι.
Οι συναντήσεις των υπουργών Πετρελαίου του OPEC θα συνεχιστούν το Σάββατο στη Βιέννη, όπου εδρεύει ο Οργανισμός, με ομολόγους τους πετρελαιοπαραγωγών κρατών που δεν είναι μέλη του πάλαι ποτέ πανίσχυρου «πετρελαϊκού καρτέλ».