Θυμήθηκε «μακεδονική μειονότητα» το «Ουράνιο Τόξο»

Η συμφωνία των Πρεσπών και οι κίνδυνοι που έρχονται στο προσκήνιο για τελελεσμένα φαίνεται πως «ανοίγει την όρεξη» ακραίων κύκλων οι οποίοι φτάνουν στο σημείο να εγείρουν ανοιχτά ζήτημα «μακεδονικής μειονότητας».

Η συμφωνία των Πρεσπών και οι κίνδυνοι που έρχονται στο προσκήνιο για τελελεσμένα φαίνεται πως «ανοίγει την όρεξη» ακραίων κύκλων οι οποίοι φτάνουν στο σημείο να εγείρουν ανοιχτά ζήτημα «μακεδονικής μειονότητας».

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας των Πρεσπών και ενώ οι αντιδράσεις σε όλη τη χώρα για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» καθώς και οι αποδοκιμασίες κατά βουλευτών της κυβέρνησης συνεχίζονται , εμφανίστηκε το κόμμα «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία Ουράνιο Τόξο» το οποίο μιλά για «Μακεδονική μειονότητα».

«Από την αρχή της πολιτικής της δραστηριότητας, η ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο έχει αποκηρύξει τις λογικές των «μητέρων-πατρίδων». Ενεργούμε ως Έλληνες πολίτες που επιδιώκουν μέσω των μειονοτικών δικαιωμάτων που μας στερεί το ελληνικό κράτος, να συμβάλλουμε στον εκδημοκρατισμό του» αναφέρει στην προκλητική ανακοίνωσή του το κόμμα και προσθέτει.

« Ένα από τα βασικά, αν όχι το βασικότερο βήμα, είναι η ειλικρινής και πλήρης- άνευ αστερίσκων και κωμικοτραγικών δηλώσεων- αναγνώριση της σύγχρονης μακεδονικής εθνικής ταυτότητας». Μόνο τότε, σημειώνει το “Ουράνιο Τόξο” «θα μπορέσει η χώρα μας να γίνει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία. Μόνο τότε η εν λόγω συμφωνία θα είναι ολοκληρωμένη και θα έχει επιτελέσει το στόχο της. Μέχρις ότου συμβεί αυτό, η εθνική Μακεδονική μειονότητα θα συνεχίσει τον αγώνα της μαζί με τις άλλες μειονότητες και τους, ευτυχώς διαρκώς αυξανόμενους, πραγματικούς δημοκράτες στη χώρα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του «Ουράνιου Τόξου»

«Έχουμε επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους διακηρύξει ότι είμαστε και παραμένουμε εναντίον της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Κανένας στυγνός εκβιασμός δεν είναι δυνατόν να αλλοιώνει την δημοκρατική βούληση του μακεδονικού λαού που πριν 27 χρόνια αποφάσισε ότι αυτό είναι το όνομα της χώρας του. Είμαστε ευτυχείς που και πάλι οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα έχουν τον τελευταίο λόγο μέσω δημοψηφίσματος. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι η προτεινόμενη λύση δεν είναι η καλύτερη για κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς παραπέμπει ανοικτά σε λογικές διαίρεσης και αλυτρωτισμού. Αυτές ακριβώς που θα έπρεπε να αποτρέπει. Είναι μια ημιτελής συμφωνία γιατί μεταξύ άλλων είναι γνωστό ότι γεωγραφικά προθέματα σε επίσημες ονομασίες κρατών ανά τον πλανήτη χρησιμοποιούνται ως «οχήματα» σε εθνικιστική ρητορεία και ανάλογες καταστροφικές πολιτικές.

Είναι αναμφισβήτητα θετικό ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει την μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική ταυτότητα στην γειτονική χώρα αλλά είναι θλιβερό που πάσχισε μέχρι την τελευταία στιγμή να το αποφύγει για τη δική της επικράτεια, χρησιμοποιώντας φθηνά κόλπα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η νέα αλλαγή άρθρων του μακεδονικού συντάγματος στην απέλπιδα προσπάθεια να αποσυνδεθούν οι εθνικά Μακεδόνες εντός συνόρων από εκείνους στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και η διαρκής επίκληση της αρχαιότητας, με την οποία οι σημερινοί Έλληνες έχουν ακριβώς την ίδια σχέση με αυτή που έχουν οι σύγχρονοι Μακεδόνες. Απολύτως καμία.

– Από την αρχή της πολιτικής της δραστηριότητας, η ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο έχει αποκηρύξει τις λογικές των «μητέρων-πατρίδων». Ενεργούμε ως Έλληνες πολίτες που επιδιώκουν μέσω των μειονοτικών δικαιωμάτων που μας στερεί το ελληνικό κράτος, να συμβάλλουμε στον εκδημοκρατισμό του. Ένα από τα βασικά, αν όχι το βασικότερο βήμα, είναι η ειλικρινής και πλήρης- άνευ αστερίσκων και κωμικοτραγικών δηλώσεων- αναγνώριση της σύγχρονης μακεδονικής εθνικής ταυτότητας.

Μόνο τότε θα μπορέσει η χώρα μας να γίνει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία. Μόνο τότε η εν λόγω συμφωνία θα είναι ολοκληρωμένη και θα έχει επιτελέσει το στόχο της. Μέχρις ότου συμβεί αυτό, η εθνική Μακεδονική μειονότητα θα συνεχίσει τον αγώνα της μαζί με τις άλλες μειονότητες και τους, ευτυχώς διαρκώς αυξανόμενους, πραγματικούς δημοκράτες στη χώρα».

Δυστυχώς, αυτές οι αναφορές που έρχονται στο προσκήνιο, λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες, φαίνεται πως «ανοίγουν την όρεξη» σε ορισμένους να εγείρουν ζήτημα «Μακεδονικής μειονότητας».

Την ίδια στιγμή, σάλος έχει προκληθεί από πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Σφέτσα ο οποίος μάλιστα το 1997 είχε προσφύγει κατά της χώρας μας για αναγνώριση «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα..

Ο βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ στη Φλώρινα, Κων. Σέλτσας πριν λίγες ημέρες είχε πει ότι είναι ο πρώτος εθνικά «Μακεδόνας» βουλευτής στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το thepresident.gr, ο βουλευτής το 1997 ζήτησε μαζί με άλλους να καταδικαστεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη μη αναγνώριση του σωματείου «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού» στη Φλώρινα.

Η αίτησή τους αφορούσε τη γνωστή υπόθεση ίδρυσης «Στέγης Μακεδονικού πολιτισμού», η οποία θα προήγαγε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της υποτιθέμενης «μακεδονικής μειονότητας» στην περιοχή. Οσοι έκαναν την προσφυγή κατά της Ελλάδας, ισχυρίστηκαν ευθέως πως είναι εθνικά «Μακεδόνες» και πως διατηρούν «μακεδονική» εθνική συνείδηση.

Ο κ. Σέλτσας επιβεβαίωσε στο site που αποκάλυψε και σχετικά έγγραφα λέγοντας ότι είχε προσφύγει εναντίον της χώρας μας, όχι όμως για αναγνώριση “μακεδονικής” μειονότητας, αλλά “μακεδονικής” γλώσσας και “μακεδονικού” πολιτισμού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.