Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης την εκπομπή «Roads - Έχε το νου σου στο παιδί: Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) τοΑρχείο της ΕΡΤψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης την εκπομπή«Roads– Έχε το νου σου στο παιδί: Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση».
Η συγκεκριμένη εκπομπή, προβλήθηκε στις21 Φεβρουαρίου 2017,προσεγγίζει το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών εκείνων που μαζί με τις οικογένειές τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου στηΣυρία.
Συνομιλώντας με μαθητές, με εκπαιδευτικούς και με γονείς στον Ταύρο, στο
Λαύριο,στοΠέραμα,στηΛάρισακαι στη Θεσσαλονίκη,καθώς και με εκπροσώπους κρατικών δομών για την εκπαίδευση και το μεταναστευτικό, ο δημοσιογράφοςΠάνος Χαρίτοςξεδιπλώνει διαφορετικές πτυχές του θέματος. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα στάδια υλοποίησης του προγράμματος της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων στα δημόσια σχολεία της χώρας, τα συναισθήματα των παιδιών από την επαφή τους με το σχολείο και το πώς αυτό εντάχθηκε στην καθημερινότητά τους, τις προσαρμοστικές τους δυσκολίες, τον τρόπο ένταξής τους στη σχολική πραγματικότητα και την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και τις προκλήσεις των εκπαιδευτικών.
Ακόμη, γίνεται αναφορά στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα διερευνώνται τα αίτια του φαινομένου, όπως η έλλειψη ενημέρωσης παράλληλα με την απήχηση του ακροδεξιού λόγου και η πυροδότηση της έντασης από συγκεκριμένους πολιτικούς φορείς.

Στην εκπομπή, μεταξύ άλλων, μιλούν μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής για την κατάρτιση του πλαισίου εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, όπως ο καθηγητής
Νίκος Μπελαβίλας,ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου ΠαιδείαςΓιάννης Παντής,ο συντονιστής του Υπουργείου Παιδείας στον ΕλαιώναΧρήστος Στεφάνου,ο συντονιστής του Υπουργείου Παιδείας στον Ταύρο Δημήτρης Κουκουλάρης,ο πρώην γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων ΔικαιωμάτωνΚωστής Παπαϊωάννου,ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου ΥγείαςΓιάννης Μπασκόζος,ο δήμαρχος ΛάρισαςΑπόστολος Καλογιάννης,ο συνήγορος του ΠαιδιούΓιώργος Μόσχος,ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής ΠολιτικήςΓεράσιμος Κουζέλης,ο αντιδήμαρχος Αθήνας υπεύθυνος Μεταναστών και ΠροσφύγωνΛευτέρης Παπαγιαννάκης.

Η 20η Ιουνίου καθιερώθηκε το 2001 ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμώντας τη δύναμη και το κουράγιο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω πολέμου ή καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.