Ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ έχει κηρύξει η Νέα Δημοκρατία. Λίγες ώρες μετά από την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες, πηγές της Πειραιώς, προειδοποιούσαν ότι η ΝΔ «όπως ακριβώς έθεσε προ των ευθυνών της την κυβέρνηση με την πρόταση δυσπιστίας την Κυριακή, το ίδιο ακριβώς θα πράξει καταψηφίζοντας τη συμφωνία, όταν οι κ.κ Τσίπρας και Καμμένος τη φέρουν προς επικύρωση στη Βουλή».
Η σκληρή αντιπάθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίστηκε με αφορμή το δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine το οποίο ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε σε ξένους συνομιλητές του ότι ως Πρωθυπουργός θα ψηφίσει τη συμφωνία με τα Σκόπια.
«Είναι άκρως ενδιαφέρον, αλλά και ενδεικτικό του πανικού στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι υιοθετεί πλήρως την εκτίμηση της γερμανικής εφημερίδας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας», μετέδιδαν από τη ΝΔ διαψεύδοντας το δημοσίευμα ως «δήθεν ρεπορτάζ» «απολύτως ψευδές από την πρώτη ως την τελευταία του λέξη». Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, που άλλα λέει εντός της χώρας και άλλα εκτός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά πάντα την ίδια ακριβώς γλώσσα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πρόσθεταν.
«Αντί να επιχαίρει η κυβέρνηση», συνέχιζαν, «για κάποια δημοσιεύματα στο εξωτερικό, μάλλον θα έπρεπε να σιωπά μήπως συνειδητοποιήσει τι ακριβώς υπέγραψε. Πόσο μάλλον όταν τα δημοσιεύματα αυτά εμφανίζουν κάποιους ξένους να είναι ενθουσιασμένοι με μια συμφωνία που κάνει ευλόγως τους Ελληνες οργισμένους. Δεν εκπλήσσει όμως το θράσος του κ. Τσίπρα να ζητάει ακόμη και τα ρέστα από τη Νέα Δημοκρατία για την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. Ούτε το γεγονός ότι χαμογελούσε, ακούγοντας τον κ. Ζάεφ να μιλά μπροστά του για «Μακεδόνες» εννοώντας τους συμπατριώτες του. Οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τη συμφωνία που ήδη παράγει τετελεσμένα.
Η Νέα Δημοκρατία εξάντλησε όλες τις δυνατότητες που είχε, προκειμένου να αποτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας. Επισήμανε εγκαίρως ένα προς ένα τα αρνητικά σημεία της συμφωνίας υπογραμμίζοντας ότι καμία Ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν έκανε αυτές τις εθνικές υποχωρήσεις. Καμία δεν παραχώρησε μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα. Για να αποτρέψει μάλιστα την υλοποίηση αυτής της εθνικώς επιζήμιας συμφωνίας έκανε χρήση του έσχατου θεσμικού όπλου που διαθέτει η αντιπολίτευση. Κατέθεσε πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Καμμένος με την θετική ψήφο του έδωσε το στυλό στον κ. Τσίπρα για ανέβει στις Πρέσπες και να υπογράψει. Επομένως υπέγραψε και ο ίδιος. Το ερώτημα, επομένως, είναι τι θα κάνει από εδώ και πέρα η ίδια η Κυβέρνηση που φέρει την αποκλειστική ευθύνη. Εάν τα Σκόπια κυρώσουν τη συμφωνία, εάν πάρουν πρόσκληση για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, εάν εγκρίνουν με δημοψήφισμα τη συμφωνία, εάν προχωρήσουν σε συνταγματική αλλαγή, η Κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου έχει δεσμευθεί να τη φέρει στη Βουλή και να ζητήσει την κύρωσή της. Είναι κάτι που η ίδια δεσμεύθηκε να κάνει -το γράφει η συμφωνία που υπέγραψε. Επομένως, ας πουν οι εκπρόσωποί τους τι σκέφτονται να πράξουν. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν και παραμένει η ίδια. Αν φέρουν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος αυτή τη συμφωνία στη βουλή για επικύρωση θα την καταψηφίσει.
Μόλις προ 15θημέρου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το αίτημά της Νέας Δημοκρατίας να γίνουν εκλογές, όχι μόνον δήλωσε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά ειρωνεύτηκε συστήνοντάς να μην έχει βιασύνη για την επερχόμενη ήττα της. Έχει αλλάξει αυτή η θέση του πρωθυπουργού; Δεν θα εξαντλήσει τελικά την τετραετία; Θα κάνει πρόωρες εκλογές; Θα τους ρίξει ο κ. Καμμένος όπως φέρεται να είπε στους βουλευτές του; Ας απαντήσουν οι κυβερνώντες πότε έχουν σκοπό να πάνε σε εκλογές αν έχουν αλλάξει τα σχέδια τους. Μέχρι τότε ωστόσο οι κ.κ Τσίπρας και Καμμένος τι ακριβώς θα κάνουν όταν ο δεύτερος ισχυρίζεται ότι θα καταψηφίσει την επικύρωση της συμφωνίας που, επί της ουσίας, ήδη ψήφισε; Η συμφωνία των Πρεσπών ήδη από την Κυριακή είναι σε ισχύ και παράγει αποτελέσματα διότι η κυβέρνηση έδωσε λευκή επιταγή στα Σκόπια να αναλάβουν πλέον εκείνα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει της συμφωνίας. Γι αυτό ακριβώς η συμφωνία, όπως είναι διατυπωμένη, προκαλεί τετελεσμένα που είναι δύσκολο να ανατραπούν», σημειώνουν στην Πειραιώς.
Σχετικά με τα σενάρια για επαφές του Δημήτρη Καμμένου, από τη ΝΔ διευκρινίζουν ότι «δεν υπήρξε -και δεν υπάρχει- καμία συνεννόηση, καμία επικοινωνία με τον Δ. Καμμένο. Όσα σενάρια διακινούνται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Και το ίδιο ακριβώς ισχύει και με την Μανταλένα Παπαδοπούλου που ενώ μέχρι πρότινος ήταν η στενότερη συνεργάτης του Πάνου Καμμένου χαρακτήρισε κατάπτυστη τη συμφωνία».
Στο στόχαστρο της ΝΔ βρέθηκε ο Πρωθυπουργός και για όσα είπε στη συνέντευξη του στη Die Welt. «Το φιλοευρωπαϊκό προφίλ του κ. Τσίπρα είναι μάλλον το πιο σύντομο ανέκδοτο. Επηρεασμένος προφανώς από τον κ. Καμμένο, ο κ. Τσίπρας μεταμφιέστηκε ξαφνικά σε “μετανιωμένο πρωθυπουργό” για το δημοψήφισμα του 2015, ενώ μέχρι χθες το υπερασπιζόταν. Τις τραγικές συνέπειες, όμως, του δημοψηφίσματος θα τις βιώνουν για πολλά χρόνια οι πολίτες: είναι τα 100 δις που στοίχισε στη χώρα, το 4ο μνημόνιο και οι νέες αχρείαστες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που μόνος του υπέγραψε και έρχονται. Δεν χρειάζεται να επεκταθει κανείς στη ζημιά που έχει κάνει ο ίδιος και η Κυβέρνηση σε όλους τους υπόλοιπους τομείς: στην παιδεία με τους νόμους Μπαλτά-Φίλη-Γαβρόγλου, τη Δικαιοσύνη με τον νόμο Παρασκευόπουλου, τα ΜΜΕ με τις παρεμβάσεις Παππά και βέβαια τη δημόσια διοίκηση με την άνευ προηγουμένου κομματικοποίηση του κράτους. Είναι πολύ αργά να κάνει αυτή τη στροφή ο κ. Τσίπρας διότι πολύ απλά συγκρούεται η εικόνα που θέλει να φιλοτεχνήσει με τη σκληρή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί ως αποτέλεσμα των πολιτικών του», σχολίαζαν στη ΝΔ.