«Δεν θα σας πω ότι ήμουν προορισμένος για μάγειρας. Αντίθετα μάλιστα, όταν ήμουν νέος, μού άρεσε το ποδόσφαιρο, ήμουν και είμαι οπαδός της Μπάρτσα, ονειρευόμουν περισσότερο μια καριέρα ποδοσφαιριστή.» Μιλά, ο πολύς Ferran Adria, ένας από τους πιο βραβευμένους chef στον κόσμο.

Ανθρωπος έξυπνος, ζωντανός, business oriented και καλός ομιλητής.
Ξεκίνησε θυμίζοντας μας «τον φίλο του» Antony Bourdain. Συνέχισε μιλώντας μας για την δημιουργικότητα και την φαντασία που υπήρξαν η βάση της μαγειρικής του. «Εγώ αγαπώ να τρώω,» μας είπε «όχι να μαγειρεύω». Μάς μίλησε για «το παρελθόν το οποίο πρέπει να σεβόμαστε αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά», μας είπε ακόμη ότι η «δημιουργικότητα κινεί τον κόσμο» και ότι όλοι θέλουμε να κάνουμε κάτι «χρήσιμο» στην ζωή μας. «Μην ψάχνεις την επιτυχία ψάξε την ευτυχία γιατί υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία από το είναι κανείς ευτυχής;» Και άλλα λίγο πολύ πρωτότυπα, λίγο πολύ κοινότοπα, ανάλογα από ποια πλευρα θα τα δεις. Μας μίλησε για την καταγωγή του από ένα φτωχό προάστιο της Μπαρτσελόνα «Για να πληρώσω τις διακοπές μου στην Ιμπιζα μπήκα λαντζέρης σ’ ένα εστιατόριο. Ετσι ξεκίνησα.» «Οσο ήταν ανοικτό το El Bulli δουλεύαμε τον μισό χρόνο, τον άλλο μισό σκεφτόμαστε τις καινούργιες συνταγές και πώς θα ανανεωθούμε.» «Βέβαια αυτό μπορούσα να το κάνω γιατί έβγαζα τα χρήματα που χρειαζόμουν ως σύμβουλος μεγάλων εταιρειών, π.χ. της Νεστλέ ή της Πέπσι κόλα». Ο τρόπος του έδειχνε άνθρωπο απολύτως συνειδητοποιημένο και ικανοποιημένο με όσα έχει πετύχει. Λογικό άλλωστε, όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την μαγειρική του. Και εγώ από κάτω να αναρωτιέμαι που κολλάει η υψηλή μαγειρική και η γαστρονομία της Μεσογείου με την Nestle και την Pepsi-cola, και να αισθάνομαι «προπολεμική» και «παρωχημένη».

Πολύ ωραία τα video που διάνθησαν την ομιλία του το αρχικό που ήταν ένα συμπίλημμα φωτογραφιών από τον σεφ σε νεαρή ηλικία στα πρώτα του βήματα ως …λαντζέρης. Διηγήθηκε ύστερα την ιστορία του ΕL Bulli, του εστιατορίου του που την δεκαετία που λειτούργησε εθεωρείτο το καλλίτερο εστιατόριο του κόσμου, έπαιρνε συνεχώς 3 αστέρια Michelin, είχε πελατεία απ’ όλον τον κόσμο και ουσιαστικά ξαναέβαλε στον γαστρονομικό χάρτη την Ισπανία. Ακολούθησε ένα βίντεο με την κουζίνα στο El Bulli. Brigade πραγματική αποτελούμενη από πολλούς καλά ρονταρισμένους μάγειρες παραμάγειρες και μαγειράκια. Αυστηρή πειθαρχία και rotation. Ο καθένας δηλαδή άλλαζε συχνά πόστο έτσι ώστε να έχει μια συνολική αντίληψη της δουλειάς.
Το ωραιότερο βίντεο αφορούσε στην «τελευταία μέρα» του μαγαζιού. «Θα μου πείτε γιατί έκλεισε ένα εστιατόριο που είχε πελάτες απ’ όλον τον κόσμο, ήταν πανάκριβο και με τα περισσότερα βραβεία απ’ όλα τ’ άλλα;» «Γιατί φθάσαμε στο όριό μας. Δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε περισσότερο.» Στο βίντεο είδαμε μια πραγματική γιορτή, με ανθρώπους που γιόρταζαν μια επιτυχημένη πορεία, χαρούμενους για ό,τι πέτυχαν, καθόλου λυπημένους που θα «κλείσουν». Την σκυτάλη βέβαια παρέλαβε ο αδελφός του Albert που έχει ανοίξει 6 εστιατόρια σε απόσταση αναπνοής στην Βαρκελώνη ένα εκ των οποίων είναι 700 τ.μ. για 24 άτομα και μόνο. Εντυπωσιαστήκαμε! Τώρα αν αυτό είναι καλό, δεν είμαι σίγουρη.
Μέχρι το τέλος της συζήτησης προσπάθησα να καταλάβω που εμπλεκόταν η μεσόγειος και η γαστρονομία της που ήταν και ο τίτλος της εκδήλωσης: «Συνέδριο για την γαστρονομία της Μεσογείου», μέχρι το τέλος δεν το κατάλαβα. Αλλά βέβαια αυτό μπορεί να είναι δική μου ανεπάρκεια.

Ο Adria ήρθε στην Αθήνα προσκεκλημένος της Β. Σ. Καρούλιας που έφερε στην Ελλάδα την ισπανική μπύρα Estrella damm. Μας την παρουσίασε και την παίνεψε και πρέπει να πω ότι δοκιμάζοντάς την αργότερα στο εστιατόριο του έδωσα χίλια δίκια. Νόστιμη, ελαφριά, καλοκαιρινή, θα ταίριαζε ιδανικά με ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες

Λίγα σχόλια έκαναν έπειτα και οι σεφ μας που πέρασαν από το El Bulli τονίζοντας πόσα έμαθαν εκεί. H Γεωργιάνα Χειλαδάκη του Funky Gourmet, ο Δημήτρης Κατριβέσης και ο Χριστόφορος Πέσκιας που μάλιστα είπε ότι θα υπάρχει μια κουζίνα προ και μία μετά τον Ferran Adria.

Η εκδήλωση έγινε στο αμφιθέατρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνασσείου Ιδρύματος. Την άνοιξε ο Βασίλης Καρούλιας που μας καλωσόρισε. Μίλησε έπειτα ο δημοσιογράφος του Αθηνοράματος Δημήτρης Αντωνόπουλος ο οποίος ήταν ο άνθρωπος στην εκδήλωση που αναφέρθηκε περισσότερο στην γεύση, περιγράφοντας τα φαγητά που δοκίμασε στο El Bulli και τον άφησαν έκθαμβο. Ακολούθησε κοκτέιλ στο εστιατόριο Χύτρα που βρίσκεται στην ταράτσα του Ιδρύματος. Εκεί δοκιμάσαμε την πραγματικά νόστιμη Estrella Damm και γευτήκαμε τους μεζέδες του Τάσου Μαντή, chef του εστιατορίου.