Την περασμένη Παρασκευή στις διαδοχικές συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας η Φώφη Γεννηματά ζήτησε προσεκτικούς τόνους στο Μακεδονικό. Φεύγοντας είχε τη βεβαιότητα ότι στο εξής θα αποφεύγονται «προωθημένες» δηλώσεις. Η γραμμή του Πολιτικού Συμβουλίου επαναβεβαιώθηκε και τα στελέχη στις δημόσιες εμφανίσεις τους θα τόνιζαν ότι το Κίνημα θα τοποθετηθεί όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει την τελική συμφωνία. Ηταν η οδός για να αποφευχθεί η πολυφωνία σε ένα ακόμη ζήτημα που μάλιστα συνδέεται ευθέως και με τη στάση απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι επόμενες ημέρες απέδειξαν γιατί το Μακεδονικό αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο της Χαριλάου Τρικούπη. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, όπως λέγεται, «δεν είδε διάθεση αυτοσυγκράτησης». Και την Τετάρτη το βράδυ η Χαριλάου Τρικούπη πήρε φωτιά. Η σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη αιφνιδίασε και οι στενοί συνεργάτες της δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους. Ορισμένοι ήταν πεπεισμένοι ότι η ανακοίνωση δεν έδειχνε τόσο τη διάθεση Παπανδρέου απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο τη διάθεση στήριξης του Αλέξη Τσίπρα. Η ενόχλησή τους ήταν εμφανής.
Το ενδεχόμενο να έλθει στη Βουλή μια συμφωνία δεν θεωρείται πιθανό, προκαλεί όμως άλυτους πονοκεφάλους στη Χαριλάου Τρικούπη. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας πιθανόν να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη επίλυσης του Μακεδονικού, αλλά είναι δύσκολο να καταλήξει σε μια συνολική συμφωνία. Στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι πιθανόν να καταλήξει σε μια νέα ενδιάμεση συμφωνία, αλλά όχι σε συνολική λύση. Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ πάντως είναι της άποψης ότι αν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή μια συμφωνία στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής των τελευταίων 20 χρόνων, το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί παρά να την ψηφίσει.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που δέχονται από τη Χαριλάου Τρικούπη την κριτική ότι «βιάζονται», θεωρούν επιπλέον τη συγκυρία ευνοϊκή και απεξαρτούν τη στάση τους από αυτή του κ. Καμμένου. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχει μια συμφωνία με τα Σκόπια» δηλώνει ο κ. Θεοδωράκης. Ομως στις τάξεις των βουλευτών του ΠαΣοΚ επικρατεί άλλη αντίληψη. Θεωρούν ότι αν το Κίνημα Αλλαγής ψηφίσει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, και χωρίς τη ΝΔ, μια ενδεχόμενη συμφωνία, τότε θα έχει υπογράψει την περαιτέρω εκλογική του συρρίκνωση.
Μετά και τις αναφορές Γεννηματά ότι στη Βουλή θα πρέπει να έλθει κοινή κυβερνητική πρόταση δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα στήριζε συμφωνία που δεν θα είχε την αποδοχή και των δύο κυβερνητικών εταίρων. Αρκετοί το ξαναθυμήθηκαν και το συνδυάζουν μάλιστα με το αίτημα των εκλογών. Είναι όμως φανερό ακόμη και στις τάξεις των στενών συνεργατών της κυρίας Γεννηματά ότι δεν «μπορεί να αποτελέσει οδό διαφυγής η στάση του κ. Καμμένου».
Το μήνυμα της βάσης
Στην όλη κατάσταση που επικρατεί στην κορυφή θα πρέπει να προστεθεί και αυτή που επικρατεί στη βάση. Αυτή είναι που κάνει ακόμα πιο δύσκολο τον χειρισμό του ζητήματος. Τα μηνύματα των στελεχών που περιόδευσαν στην περιφέρεια, στο πλαίσιο της οργανωτικής συγκρότησης του Κινήματος Αλλαγής, προκαλούν έντονο προβληματισμό αλλά και ανησυχία. «Παντού, όχι μόνο στη Μακεδονία, μας έθεταν το θέμα του Σκοπιανού. Και παντού μας έλεγαν να μη διανοηθούμε να ψηφίσουμε λύση μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ» λένε στο «Βήμα». Το μήνυμα αυτό μεταφέρθηκε στη Φώφη Γεννηματά που, έτσι κι αλλιώς, είδε και πάλι σημαντική μερίδα της βάσης του ΠαΣοΚ να συμμετέχει στα συλλαλητήρια.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη. Δεν θα αλλάξει το στίγμα της. Οπως αναφέρουν οι στενοί της συνεργάτες, «η πολιτική μας δεν επηρεάζεται από τα συλλαλητήρια».
«Να φύγει ο Τσίπρας»
Η αρνητική στάση της βάσης στο ενδεχόμενο ψήφισης μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ μιας συμφωνίας με τα Σκόπια δεν έχει πηγή μόνο το «πατριωτικό ΠαΣοΚ». Στις εκδηλώσεις που έγιναν την εβδομάδα που πέρασε το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαιτέρως αρνητικό. «Μας έλεγαν ότι πρέπει να κρατήσουμε διαχωριστικές γραμμές από τον Μητσοτάκη, αλλά αυτό που κυρίως τόνισαν ήταν να φύγει ο Τσίπρας. Πουθενά δεν μας τέθηκε θέμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ». Στις συνελεύσεις ήταν εμφανής επίσης η επιδοκιμασία της πολιτικής των εκλογών αλλά και η συμφωνία με το «ως εδώ» στην πολυγλωσσία που εμφανίζει το Κίνημα Αλλαγής. Βεβαίως έχει σημασία και το ποιοι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις αυτές. Η εικόνα μοιάζει να δικαιώνει τη διαπίστωση του Σταύρου Θεοδωράκη. «Πάει κόσμος, βλέπουμε τους παλιούς φίλους, αλλά όχι και αυτούς που θέλουμε να εκπροσωπεί το Κίνημα Αλλαγής». Οπως παρατηρούν κομματικά στελέχη, είναι εμφανής η επιστροφή όσων είχαν αποστασιοποιηθεί αλλά δεν πέρασαν στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, με εξαίρεση τις εκδηλώσεις με ομιλητές στελέχη της νέας γενιάς, όπως ο Μ. Χριστοδουλάκης και ο Π. Χρηστίδης, δεν υπάρχει η προσδοκώμενη συμμετοχή νέων ανθρώπων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ