Πολιτικά παιχνίδια Τσίπρα με όπλο το Σκοπιανό

Ολα για όλα τα παίζει πλέον ο Αλέξης Τσίπρας σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να μηδενίσει το πολιτικό κοντέρ και να διαμορφώσει το πολιτικό περιβάλλον εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης.

Ολα για όλα τα παίζει πλέον ο Αλέξης Τσίπρας σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να μηδενίσει το πολιτικό κοντέρ και να διαμορφώσει το πολιτικό περιβάλλον εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης.
Το βασικό εργαλείο της προσπάθειάς του αυτής είναι το σκοπιανό ζήτημα. Εχει ούτως ή άλλως περιγραφεί από κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη ως μοχλός ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό και υπό αυτή την έννοια θα αξιοποιηθεί από τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του χωρίς δισταγμούς και αναστολές.
Βασική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα είναι το να προχωρήσει η διαδικασία και να φτάσει ως τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα. Με βάση αυτό θα διαμορφωθούν και οι προϋποθέσεις για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο.
Εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν έτσι, ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού περιλαμβάνει ακόμη και τη «θυσία» του Πάνου Καμμένου, αν κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο. Ορθότερα: περιλαμβάνει την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να απεγκλωβιστεί πολιτικά και ψυχολογικά από τον επί τριετία κυβερνητικό του εταίρο και να καλλιεργήσει την εντύπωση του νέου ξεκινήματος και της αναβάπτισης του ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμης απαλλαγμένης από την «αμαρτία» της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ.

Εκβιαστικά διλήμματα

Παράλληλα, στις επιδιώξεις της κυβέρνησης με επίκεντρο το Σκοπιανό συγκαταλέγεται η προσπάθεια να τεθούν εκβιαστικά διλήμματα στο ΠαΣοΚ – ΚΙΝΑΛ, το οποίο θα καλείται επιμόνως από τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν θα συμπλεύσει με την «ακροδεξιά» ΝΔ ή όχι…
Κατά τα όσα αναφέρουν με κατηγορηματικό τρόπο κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά στελέχη, σε περίπτωση κατά την οποία φτάσει στην ελληνική Βουλή μια συμφωνία για το θέμα της πΓΔΜ, δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα κλονισμού της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Ο Π. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ θα κληθούν να λάβουν τις αποφάσεις τους. Ακόμη όμως και αν καταψηφίσουν, στο κυβερνητικό επιτελείο είναι βέβαιοι ότι θα συγκεντρωθούν οι αναγκαίες ψήφοι από άλλες πολιτικές δυνάμεις (είτε εν συνόλω είτε αποσπασματικά), με τις οποίες η συμφωνία εκτιμούν ότι θα περάσει από τη Βουλή.
Υπό αυτές τις συνθήκες, στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης, αγνοώντας όλες τις περί του αντιθέτου απόψεις όπως έχουν διατυπωθεί από πολιτικά στελέχη, επιστήμονες, συνταγματολόγους κ.ά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μεγάρου Μαξίμου, η επομένη μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας για το θέμα των Σκοπίων περιλαμβάνει δύο ενδεχόμενα.
Είτε η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου συνεχίζει ως έχει και σαν μην έχει συμβεί τίποτε οι ΑΝΕΛ παραμένουν στις υπουργικές τους θέσεις, είτε εγκαταλείπουν τα υπουργεία τους, καταγράφουν την πολύτιμη για το εκλογικό τους ακροατήριο διαφωνία στο εθνικό θέμα, αλλά πάντως δεν αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση.
Μια μεθόδευση τέτοιου τύπου εκτιμούν ότι θα προσφέρει στον κ. Τσίπρα τη δυνατότητα να συνεχίσει την πρωθυπουργική του θητεία, προχωρώντας προς τις εκλογές χωρίς να είναι αναγκασμένος να απολογείται για τη σύμπλευση με τον κ. Καμμένο.
«Μια καταψήφιση της συμφωνίας για τα Σκόπια από τον Καμμένο και τους ΑΝΕΛ διευκολύνει τον Τσίπρα» λέει ενδεικτικά κοινοβουλευτικός παράγων του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι με μια τέτοια αφορμή ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να «παίξει πολιτικό παιχνίδι».

Τεχνάσματα με 180 και καραμπόλες

Περιλαμβάνει αυτό το πολιτικό παιχνίδι και μια συζήτηση για έγκριση της συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία (180 ψήφων); Οσο και αν αυτό συζητείται, σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί και πάντως εκτιμάται ότι δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα είναι προτιμότερη εξέλιξη αν προκύψει μια πλειοψηφία έστω της τάξης των 151 βουλευτών, αρκεί αυτή να περιλαμβάνει ψήφους από άλλους πολιτικούς χώρους, π.χ. το Ποτάμι ή το ΠαΣοΚ – ΚΙΝΑΛ. Θα είναι μια επαρκής εξέλιξη για το Μέγαρο Μαξίμου. Αφενός επειδή το «180» φαντάζει ανέφικτος στόχος χωρίς τους ΑΝΕΛ και με δεδομένη την αρνητική ψήφο της ΝΔ. Αφετέρου επειδή μια τέτοια πλειοψηφία θα δώσει στον Πρωθυπουργό την ευκαιρία να ισχυρίζεται ότι επιτεύχθηκαν συγκλίσεις, ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννοήσεων και ότι το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα ποντάρει στην εκδήλωση εντάσεων στο εσωτερικό της ΝΔ ή, πάντως, στηνκαλλιέργεια της άποψης ότι ο φιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης άγεται και φέρεται από «ακροδεξιά» στοιχεία της παράταξής του και δεν είναι σε θέση να επιβάλει τις δικές του θέσεις.
Οι σχεδιασμοί αυτοί γίνονται με πρώτο χρονικό ορίζοντα τον προσεχή Αύγουστο, τον οποίο στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζουν ούτως ή άλλως ως σημείο κομβικό για την πολιτική περίοδο.
Εως τότε φιλοδοξούν ότι θα έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για το τέλος του Μνημονίου και την επόμενη ημέρα, για τους όρους και τις διαδικασίες ελάφρυνσης του χρέους και για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να συνεχίσει έως τις εκλογές.

Ανάσα λόγω… διακοπής δημοσκοπήσεων και νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης

Με δεδομένη τη δημοσκοπική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, στο Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζουν με ανακούφιση την έναρξη της θερινής περιόδου. Η διακοπή της διενέργειας ερευνών της κοινής γνώμης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θεωρούν ότι τους δίνει την αναγκαία ανάσα εν όψει του φθινοπώρου, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα χρονοδιαγράμματα και τις κινήσεις.

Ιδιαίτερη σημασία θα έχουν στις νέες συζητήσεις με τους δανειστές τα περιθώρια του κ. Τσίπρα προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή το ύστατο σχέδιο για την πολιτική του επιβίωση: στον πυρήνα του βρίσκονται οι παροχές, τις οποίες θα είναι σε θέση να εξαγγείλει στο τέλος του 2018 και θα περιγραφούν ως αντιστάθμισμα στις περικοπές συντάξεων και εισοδημάτων.
Εχοντας καταγράψει και μετρήσει πληθυσμιακές ομάδες και ιδιαιτερότητες, στο επιτελείο του Πρωθυπουργού ευελπιστούν ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη να υποσχεθεί τη χορήγηση 13ης σύνταξης, ενδεχομένως και 13ου μισθού για κάποιες ομάδες, αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και επιδόματα ενοικίου και τέκνων, συνολικού ύψους της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
Με αυτά ως εφόδιο, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα έχουν περιθώρια για μια καλή εκλογική εμφάνιση, διαλαλώντας το τέλος της λιτότητας και την υπεράσπιση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.