Αρση τραπεζικού απορρήτου σε βάθος πενταετίας για τους δανειολήπτες που αιτούνται την υπαγωγή τους στον νόμο Κατσέλη, υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό και των επιχειρηματικών οφειλών που δημιουργήθηκαν πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, αλλά και εξώδικη πρόσκληση για ρύθμιση οφειλών προτού αυτές μεταβιβαστούν σε funds, μόνο των καταναλωτών και όχι των επιχειρηματιών προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο.
Τα παραπάνω είναι τα κυριότερα σημεία των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο σκέλος των «κόκκινων» δανείων.
Σε ό,τι αφορά τον νόμο Κατσέλη οι οφειλέτες που θέλουν να υπαχθούν στις προστατευτικές διατάξεις θα πρέπει να δώσουν «άδεια σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα να διαβιβάζει έως τη συζήτηση της αίτησης στους πιστωτές κατά των οποίων στρέφεται η αίτηση την κίνηση των τραπεζικών του λογαριασμών και λοιπών τραπεζικών προϊόντων για τη χρονική περίοδο από πέντε έτη πριν την άσκηση της αίτησης έως την ημέρα της συζήτησης».
Επίσης στον νόμο Κατσέλη αξιοσημείωτη είναι η αλλαγή σύμφωνα με την οποία αν ο οφειλέτης καθυστερεί την πληρωμή τουλάχιστον τριών μηνιαίων δόσεων που ορίστηκαν για το διάστημα από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης τότε αυτομάτως παύει να ισχύει η αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων. Προϋπόθεση είναι ο πιστωτής να έχει στείλει εξώδικη όχληση στον οφειλέτη.
Οι πιστωτές μπορούν να αναλάβουν για λογαριασμό των δικαιούχων οφειλετών να καταθέτουν αίτηση είσπραξης του ποσού που επιδοτεί το Ελληνικό Δημόσιο για την αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων.
Με άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου έρχονται αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό, όπως η υπαγωγή οφειλών σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017. Δίνεται επίσης η δυνατότητα και σε ομόρρυθμους εταίρους να ρυθμίσουν και τις δικές τους οφειλές.
Προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταβίβαση επιχειρηματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις τράπεζες σε funds προβλέπεται ότι εξώδικη πρόσκληση για τη ρύθμιση των δανείων τους προτού αυτά πουληθούν θα γίνεται μόνο για καταναλωτικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ