Κρίσιμη θεωρείται πλέον η συνάντηση που έχει οριστεί για την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της ΔΕΠΑ και των Ολλανδών προκειμένου να αρθούν τα τελευταία εμπόδια και οι δύο πλευρές να πάρουν τον… δρόμο της ανακωχής. Αν δεν παρεμβληθούν εξωγενή προσκόμματα, εκτιμάται ότι έως το τέλος του μήνα το ζήτημα θα έχει κλείσει.
Το τίμημα φαίνεται ότι έχει κλειδώσει στα 150 εκατ. ευρώ, ωστόσοδιάχυτος είναι ο σκεπτικισμός εκ μέρουςμετόχωνκαι αγοράς –όπως διαφάνηκε από τις συζητήσεις που έδινανκαι έπαιρναν στοπεριθώριοτης ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Ελληνικών Πετρελαίων την περασμένη εβδομάδα –καθώςαυτόθεωρείταιιδιαίτερα υψηλό. «Είναι απορίας άξιον, εν όψει ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, προς τι η σπουδή να κλείσει στα γρήγορα η συμφωνία με τη Shell. Οι μόνοι που θα έπρεπε να βιάζονται είναι οι Ολλανδοί, διότι πωλούν σε τιμή πουέναςιδιώτης δύσκολαθα αγόραζε.Σε κάθε περίπτωση, την όποια διαπραγμάτευση και τοεπόμενο βήμα θα μπορούσε να το κάνει ο νέος επενδυτής που θα έρθει»όπως αναφέρεταιχαρακτηριστικά. Οπως επισημαίνουν μάλιστα παράγοντες της αγοράς, το επιχείρημα ότι θα μεγιστοποιηθεί η αξία της ΔΕΠΑ εάν κατέχει το 100% των ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής μένει να επιβεβαιωθείή όχιαπό την τιμή που θα πιάσουν οι προς πώληση εταιρείες (ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορική).
Πέρα όμως από το τίμημα των 150 εκατ. ευρώ, άλλα μέρη της συμφωνίας παραμένουν ακόμη μετέωρα. Το βασικό «αγκάθι» αφορά την επόμενη ημέρα της εξαγοράς. Η Shell θέλει μια… καθαρή έξοδο, αλλά η ελληνική πλευρά επιθυμεί να αποκτήσει διασφαλίσεις για προβλήματα που μπορεί να προκύψουν μελλοντικά και θα αφορούν τεχνικές αβλεψίες, φορολογικά ζητήματα κ.λπ.Συναφέςείναικαι το πρόβλημα, όπωςπροκύπτει από τις σχετικέςσυζητήσεις, ότι η Shell συμμετέχει στην ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού. «Η εταιρεία αυτή την επομένη της πώλησης μπορεί να διαλυθεί.Η ΔΕΠΑ θέλειδιασφάλιση από τη μητρική εταιρεία. Αλλωστεη Shell είχετο management για χρόνια, θα πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες που τους αναλογούν για ένα εύλογο χρονικό διάστημα» σημειώνουν κύκλοι κοντάστις διαπραγματεύσεις. Ο αντίλογοςαπό την πλευρά της Shell είναιότικαι η ΔΕΠΑ συμμετείχεεπίσης στο management και στη λήψη κάθε σημαντικήςαπόφασης.
Επιπλέον, η ΔΕΠΑ θέλει να αποκλείσει τη δραστηριοποίηση της Shell στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, ανταγωνιστικά της ΕΠΑ Αττικής, τα επόμενα χρόνιακαι, όπωςδιαφαίνεται,τα μέρησυμφωνούν σε ένα χρονικό όριο που δεν θα ξεπερνά την τριετία.