Σύνδεσμος Πλαστικών: Κινδυνεύουν με αφανισμό 1.000 επιχειρήσεις

Την παράταση της έναρξης επιβολής του περιβαλλοντικού τέλους 0,09 ευρώ στη χρήση της πλαστικής σακούλας που είναι να ξεκινήσει στην 1η Ιανουαρίου 2019 ζητεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ).

Την παράταση της έναρξης επιβολής του περιβαλλοντικού τέλους 0,09 ευρώ στη χρήση της πλαστικής σακούλας που είναι να ξεκινήσει στην 1η Ιανουαρίου 2019 ζητεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ). Όπως υποστηρίζουν από το Σύνδεσμο, από την αρχή του 2018, όταν επιβλήθηκε το περιβαλλοντικό τέλος των 0,04 ευρώ, έως και τον Μάιο η χρήση της πλαστικής σακούλας (συνολικά στο λιανεμπόριο) μειώθηκε σε ποσοστό 80%. Το μέγεθος αυτό φανερώνει, όπως εξηγούν από το Σύνδεσμο πως η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει τους στόχους του 2025 για αυτό και ζητούν να μην ενεργοποιηθεί η νέα αύξηση του τέλους.
«Η αύξηση του τέλους από το 2019 θα οδηγούσε στον αφανισμό της βιομηχανίας πλαστικών» ανέφεραν οι επικεφαλής του ΣΒΠΕ. Κι αυτό επειδή ο μεγαλύτερος αριθμός των συνολικά 1.000 επιχειρήσεων του κλάδου των πλαστικών, είναι μικρού και οικογενειακού μεγέθους, με αποτέλεσμα «αυτές να είναι αδύνατον να προσαρμοστούν στον υπερδιπλασιασμό του περιβαλλοντικού τέλους».
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) αποτελείται από 250 βιομηχανίες που αντιπροσωπεύουν το 80% της εγχώριας παραγωγής πλαστικού. Συνολικά, στη συγκεκριμένη αγορά, που εμφανίζει κύκλο εργασιών ύψους 2 δισ. ευρώ, απασχολούνται 20.000 άτομα.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΒΠΕ, κ. Δημήτρης Σύρμος, το πλαστικό ως προϊόν συνοδεύεται με τεχνολογική έρευνα υπεροχής, ενώ ακόμη κι αν η χρήση του περιοριστεί στα κράτη-μέλη της Ευρώπης, θα εισάγονται από τρίτες χώρες πλαστικά προϊόντα. O κ. Σύρμος σημείωσε τόνισε ότι οι περισσότερες σακούλες πολλαπλής χρήσης δεν είναι ανακυκλώσιμες ή βιοδιασπώμενες με αποτέλεσμα το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους, σε σύγκριση με την παραδοσιακή σακούλα που χρησιμοποιείται και για την απόρριψη απορριμμάτων, να είναι μεγαλύτερο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.