Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για τις θερινές τους διακοπές, έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ 7 ευρωπαϊκών κρατών (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Δανία) αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των καλοκαιρινών εξορμήσεών τους. Και οι διαφορές αυτές δεν έχουν να κάνουν τόσο με τον προϋπολογισμό, προσωπικό ή οικογενειακό των αδειούχων, όσο με τις πολιτισμικές συνήθειες και εν γένει την κουλτούρα του κάθε ευρωπαϊκού λαού.
Το πρώτο ερώτημα αφορά ακριβώς τον προϋπολογισμό των αδειούχων. Πόσα ξοδεύουν οι Ευρωπαίοι στις διακοπές τους. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Cofidis σε συνεργασία με το Ινστιτούτο YouGov, παρά το Brexit και τις ανησυχίες και την εσωστρέφεια που αυτό συνεπάγεται για πολλούς, οι Βρετανοί διαθέτουν τον υψηλότερο προϋπολογισμό για τις θερινές διακοπές τους: 1.993 στερλίνες κατά κεφαλήν, δηλαδή 2.272 ευρώ. Και εδώ πρέπει να σημειωθεί η πτώση της ισοτιμίας της στερλίνας (λόγω Brexit ασφαλώς…)!
Τους Βρετανούς ακολουθούν οι (κατά τεκμήριο φτωχότεροι) Νοτιοευρωπαίοι Ιταλοί, Ισπανοί και Πορτογάλοι. Στην πέμπτη θέση με 1.787 ευρώ στο πορτοφόλι τους για ξόδεμα εμφανίζονται οι Γάλλοι και στην έκτη με λίγο λιγότερα οι Γερμανοί. Σημειωτέον ότι μόνο το 50% των Γάλλων και των Γερμανών δηλώνουν ότι εφέτος θα φύγουν για διακοπές σε κάποιον προορισμό μακρινό ή και κοντινό.
Αίσθηση προκαλεί ασφαλώς το γεγονός ότι οι Δανοί, που έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα 65% υψηλότερο των Πορτογάλων, είναι οι πιο σφιχτοχέρηδες τουρίστες, καθώς διαθέτουν για τις θερινές τους διακοπές μόλις 1.385 ευρώ κατ’ άτομο.
Οι Βρετανοί, που είναι και οι πιο γαλαντόμοι, θεωρούν (σε ποσοστό 58%) ότι πρώτο ρόλο στις διακοπές διαδραματίζει το ποσό που έχει κανείς διαθέσιμο για να ξοδέψει. Μόνο το 44% των Δανών συμμερίζεται την άποψη αυτή. Και αυτό παρά το ότι είναι οι πολύ πρόθυμοι για να ταξιδέψουν (σε ποσοστό 61% δηλώνουν ότι θα κάνουν διακοπές στο εξωτερικό).
Τα… διακοποδάνεια
Υψηλότερα από τους ερωτηθέντες ποσοστά των προτιθέμενων να ταξιδέψουν στο εξωτερικό εφέτος το καλοκαίρι συναντά κανείς στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Οσο για το ενδεχόμενο να χτυπήσουν την πόρτα κάποιας τράπεζας για να πάρουν διακοποδάνειο, πιο πρόθυμοι εμφανίζονται οι Ισπανοί και οι Βρετανοί σε ποσοστά 11% και 9% αντιστοίχως.
Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι με ποσοστό 5% είναι οι λιγότερο διατεθειμένοι να χρεωθούν για να πάνε διακοπές. Δεν προκαλεί εντύπωση ότι αυτοί που παίρνουν διακοποδάνεια είναι οι νέοι από 25 έως 34 ετών (οι Ιταλοί και οι Ισπανοί σε ποσοστά 19%).
Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και η εκπαίδευση των Ευρωπαίων διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην απόφασή τους να φύγουν για θερινές διακοπές. Οι ιδιοκτήτες και τα στελέχη των επιχειρήσεων, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επιστήμονες και οι έχοντες υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο διαθέτουν για τις διακοπές τους προϋπολογισμό υψηλότερο κατά 50% συγκριτικά με τον προϋπολογισμό των κατώτερων στελεχών και υπαλλήλων και των εργατών. Οι πρώτοι φεύγουν, άλλωστε, για διακοπές σε ποσοστό 62% έναντι 48% των δεύτερων.
Η έρευνα των Cofidis και YouGov καταγράφει, τέλος, και διαφορές στις δαπάνες που κάνουν στις διακοπές οι άνδρες και οι γυναίκες. Σε αντίθεση με ό,τι θα υπέθετε κάποιος προκατειλημμένος για την (υποτιθέμενη) απλοχεριά των γυναικών, οι γυναίκες και στις επτά χώρες που καλύπτει η έρευνα δηλώνουν ότι θα ξοδέψουν αισθητά λιγότερα από τους άνδρες –οι Γαλλίδες 600 ευρώ λιγότερα! Κάτι που αντανακλά τις εις βάρος των γυναικών διακρίσεις που κατά κανόνα κάνουν οι εργοδότες, σε ό,τι αφορά (και) τις αμοιβές. Εκτός βέβαια αν κάποιες από τις ερωτηθείσες θεώρησαν ως δεδομένη την οικονομική ενίσχυσή τους από τους συνοδούς τους στις διακοπές.
HeliosPlus