Alpha Bank: ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας

Η επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας συνεχίσθηκε στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως προκύπτει

Η επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας συνεχίσθηκε στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ αυξήθηκε σε σταθερές τιμές, για πέμπτο συνεχές τρίμηνο αναφέρει το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank.
Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός μεγεθύνσης της ελληνικής οικονομίας ανήλθε σε 2,3%, έναντι αυξήσεως κατά 2,0% το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και μόλις κατά 0,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2017, επιτυγχάνοντας έτσι την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με το ισχυρό αποτέλεσμα βάσεως λόγω του σχετικώς αδύναμου ρυθμού μεγεθύνσεως του πρώτου τριμήνου του 2017 και προήλθε σχεδόν αποκλειστικά από τη θετική συμβολή των εξωτερικών συναλλαγών σε αγαθά και υπηρεσίες, εξαιτίας της αυξήσεως των εξαγωγών σε συνδυασμό με τη μείωση των εισαγωγών.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε στάσιμη, ενώ η επενδυτική δαπάνη μειώθηκε σημαντικά.

Η τάση ανακάμψης της οικονομίας αναμένεται να διατηρηθεί στα επόμενα τρίμηνα, όπως αποτυπώνεται στην εξέλιξη του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ESI) στην Ελλάδα, ο οποίος βελτιώθηκε εκ νέου τον Μάιο του 2018 και διαμορφώθηκε στις 104,2 μονάδες. Η επίδοση αυτή είναι η υψηλότερη από τον Ιούλιο του 2014.


Διαβάστε ολόκληρο το εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.