Εντοπισμός κλεμμένων αρχαίων αντικειμένων στον Προφήτη Ηλία

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, «πλήθος αρχαίων αντικειμένων» βρέθηκε κατά την κατάσβεση της πρόσφατης πυρκαγιάς η οποία εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Ιουνίου στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στη Λοκρίδα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, «πλήθος αρχαίων αντικειμένων» βρέθηκε κατά την κατάσβεση τηςπρόσφατης πυρκαγιάς ηοποίαεκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Ιουνίου στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στη Λοκρίδα.

Τααρχαία αντικείμενα εντοπίστηκαν από άνδρες της Πυροσβεστικής ΥπηρεσίαςΣτερεάς Ελλάδος και από ομάδα της7ηςΕΜΑΚ, στην περιοχή της Λοκρίδος, βορείως του χωριού Μεγαπλάτανος και νότια των Λιβανατών. Τοποθετημένα σε πλαστικές σακούλες, τα αντικείμενα ήταν κρυμμένα σε θάμνους, σε έκταση περίπου 150μ.
Λόγω της φωτιάς ορισμένα από τα πήλινα αντικείμενα έφεραν ίχνη αιθάλης ενώ τα περισσότερα βρέθηκαν άθικτα. Πολλά από αυτά είχαν καθαριστεί καιμερικώς συγκολληθεί επιτόπου, όπως προκύπτει από την ανεύρεση στον χώρο σχετικού εξοπλισμού.
Η πλειονότητα των αντικειμένων, που ξεπερνούν τα 200, χρονολογείται στα κλασικά χρόνια (α΄ μισό του 5ουπ.Χ.).Επίσης περιλαμβάνεται σύνολο αγγείων γεωμετρικής περιόδου. Εκτός από τα αγγεία βρέθηκαν αρκετά χάλκινα ψέλια,δύο περόνες, ένα χάλκινο κάτοπτρο σε θραύσματα και πλήθος ειδωλίων, ιστάμενων ανδρικών και γυναικείων μορφών, ενώ αρκετά είναι και ταειδώλια ζώων,χοίρων, περιστεριών κλπ.
Η περιοχή της Λοκρίδος πλήττεται κατά διαστήματα από λαθρανασκαφικές δραστηριότητες,για τις οποίες η ΕΦΑ Φθιώτιδος και Ευρυτανίας βρίσκεται σε ετοιμότητα. Οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με τις αρμόδιες διωκτικές αρχέςπροβαίνουν ήδη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και τονεντοπισμό των δραστών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.