εκδήλωση
Καρύταινα και Ιστορία

Ολοκληρώνεται σήμερα το διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων στον ιστορικό οικισμό της Καρύταινας της Αρκαδίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ετους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Στόχος η ανάδειξη της ιστορίας της πόλης από την ίδρυσή της ως σήμερα. Ο τίτλος, δηλωτικός: «Karytaina of Europe: από το κάστρο των Φράγκων στο ορμητήριο της Ελληνικής Επανάστασης και στον ιστορικό τόπο τού σήμερα».

εκπαίδευση
Μπάρτοκ και Ραβέλ στο Ωδείο Αθηνών

Μasterclass στη Σονάτα για δύο του Μπέλα Μπάρτοκ και το Ma Mere L’Oye του Μορίς Ραβέλ διοργανώνει ο σολίστ και καθηγητής του Ωδείου Αθηνών Δημήτρης Δεσύλλας με τη συμμετοχή σπουδαστών-εκτελεστών του πιάνου και των κρουστών οργάνων. Το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Ιουνίου στην Αίθουσα Αρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών. Ωρα 20.30, είσοδος ελεύθερη.

κινηματογράφος
Πάτμος στον Μικρόκοσμο

Ως την Τετάρτη 13 Ιουνίου θα προβάλλεται στον Μικρόκοσμο της Λεωφόρου Συγγρού τo ντοκιμαντέρ «Αποκάλυψη Ακόμα: Αποδοχή Κληρονομιάς» του Χρήστου Γόδα, το οποίο αφορά τη συμβολή της Πάτμου στα ελληνικά γράμματα.

Φρίντριχ στην Ταινιοθήκη

Την Κυριακή 17 Ιουνίου, στις 9 μ.μ., στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβάλλει τις ταινίες «Sink or Swim» (1990) και «I Cannot Tell You How I Feel» (2016) της αμερικανίδας σκηνοθέτριας Σου Φρίντριχ, η οποία ανήκει στις πρωτοπόρους του πειραματικού φεμινιστικού και lesbian κινηματογράφου. Η σκηνοθέτρια θα προλογίσει και στο τέλος θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

Συναυλία
Η Μυθολογία του Χέντελ

Αριες και ντουέτα από τις μυθολογικές όπερες του Χέντελ («Η Αριάδνη στην Κρήτη», «Ηρακλής», «Σεμέλη» κ.ά.) παρουσιάζει η ορχήστρα Il Pomo d’ Oro υπό τον Μαξίμ Εμελιάνιτσεφ στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Συμπράττουν η Καρίνα Γκοβέν (σοπράνο) και η Αν Χάλενμπεργκ (μέτζο σοπράνο). Στις 12/6, στις 21.00.

όπερα
«Raven revisited»

H ομάδα όπερας The Medium Project παρουσιάζει την όπερα του Κωστή Κριτσωτάκη «Raven Revisited» στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής. Η κεντρική ιδέα είναι βασισμένη στο ποίημα του Εντγκαρ Αλαν Πόου «Το κοράκι». Σκηνοθεσία: Ράια Τσακηρίδη, μουσική διεύθυνση: Α. Τσελίκας. Τραγουδούν: Μαριλένα Χρυσοχοΐδη, Γιώργος Παπαδημητρίου κ.ά. Στις 10, 11, 15, 16 και 17 Ιουνίου.

θέατρο
«Φαρενάιτ 451» επί σκηνής

Τελευταία παράσταση απόψε για το «Φαρενάιτ 451» του Ρέι Μπράντμπουρι, που διασκεύασε και σκηνοθετεί ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Παίζουν: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Αννα Μάσχα, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Κίττυ Παϊταζόγλου και η Ξένια Καλογεροπούλου. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260 – Η, στις 21.00.

«Η Πόλη» στην Πειραιώς

Ο Γιάννης Μόσχος σκηνοθετεί την «Πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη, στο πλαίσιο του αφιερώματος στην ελληνίδα θεατρική συγγραφέα. Παίζουν: Μιχάλης Συριόπουλος, Λουκία Μιχαλοπούλου και Θέμις Πάνου. Από σήμερα ως τις 12/6, στην Πειραιώς 260 –Β, στις 21.00.

«Ράφτης» στους Βράχους

Η κωμωδία του Ζορζ Φεϊντό «Ράφτης Κυριών» αύριο, Δευτέρα, μια παράσταση στο Θέατρο Βράχων στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Στη σκιά των Βράχων». Μετάφραση-σκηνοθεσία Δημήτρης Μυλωνάς. Παίζουν: Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Νίκη Παλληκαράκη, Ελένη Βαΐτσου κ.ά. Στις 21.00.

«Τρεις αδελφές» χωρίς λόγια

Το κλασικό έργο του Τσέχοφ «Τρεις αδελφές» παρουσιάζεται από το ρωσικό Novosibirsk State Academic Drama Theatre σε σκηνοθεσία του Τιμοφέι Κουλιάμπιν στο Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260 –Δ). Από την παράσταση έχουν αφαιρεθεί τα λόγια και η επικοινωνία γίνεται στη νοηματική, με ελάχιστη κίνηση. Την Παρασκευή και το Σάββατο στις 21.00.

προβολή
«Ο μισάνθρωπος» από την Κομεντί

Σε απευθείας σύνδεση από την Comedie Francaise στο Παρίσι προβάλλεται η θεατρική παράσταση «Ο μισάνθρωπος» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Κλεμάν Ερβιέ-Λεζέ. Στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου, την Τετάρτη στις 20.00.

μουσική
Πατέρας και κόρη τραγουδούν

Ο Γιάννης και η Ηρώ Μπέζου τραγουδούν στίχους των Μανόλη Αναγνωστάκη, Γιάννη Θεοδωράκη και Τάσου Λειβαδίτη, στη μουσική παράσταση «Κρατώντας μια σπίθα τρεμόσβηστη». Ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας Γιάννης Παπαζαχαράκης. Στον Κήπο της Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Απόψε στις 23.00. Αύριο και την Τρίτη στις 22.00.

έκθεση
Λιμνοθάλασσες Ναυπάκτου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος σε συνδιοργάνωση με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών παρουσιάζει στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου την ομαδική εικαστική έκθεση «Λιμνοθάλασσες, αυτές οι εύθραυστες οντότητες». Διάρκεια: 15 Ιουνίου – 29 Ιουλίου. Εγκαίνια: Παρασκευή 15 Ιουνίου, ώρα 20.30.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ